32-årige Vadim Jevtushenko, som själv en gång i tiden var en talangfull forward ibland annat Valsta Syrianska och Vasalund, är son till den 27 år äldre Vadim Jevtushenko, som avslutade karriären i Sirius (1994–1994) efter flera framgångsrika år i AIK där han bland annat vann SM-guld 1992 tillsammans med Siriustränaren Kim Bergstrand. Numera är 59-åringen tränare i Ukraina för klubblaget Cherkaskyi Dnipro.

– Jag minns när pappa spelade i Sirius och jag var och tittade på Studenternas när han varvade ned lite grann, säger Jevtushenko den yngre som numera är assisterande tränare i division I-laget Arameisk-Syrianska (vann division II södra Svealand förra året).

Matchen mot Sirius spelas i Södertälje på grund av att Arameisk-Syrianskas ordinarie hemmaplan (Brunna IP i Stockholmsförorten Norsborg) inte har godkänts för spel av svenska fotbollförbundet.

– Vi har inget val. Och vi är inte superglada över det här. Södertälje är extremt dyrt för vår del, säger Jevtushenko vars lag även har fått flytta den andra hemmamatchen i svenska cupen mot IFK Göteborg på grund av detta (spelas i Göteborg).

Arameisk-Syrianska har hittills spelat tre träningsmatcher i år: Sundbyberg (division II) 3–2, Västerås SK (division I) 0–5 och Forward (division II) 1–1.

– Under de här matcherna har alla fått känna på det. Så det här blir den första matchen där vi ser var vi står, så det känns lite ovisst. Sirius är nog lite före oss i försäsongsplaneringen, men vi ska gå ut och försöka ge dem en match, fortsätter tränaren som vidare berättar att Arameisk-Syrianska är ett tekniskt, spelande och passningsorienterat lag (4–2–3–1) som håller bollen efter backen.

Din bild av Sirius?

– Jag såg dem i ett par matcher förra året. Av det jag såg så var det inte så att de sprudlade av teknisk finess direkt. Utan de var mer som en maskin som höll sig till sin spelidé och nötte ned motståndarna. En bra maskin helt enkelt.

Hur ska ni slå Sirius?

– Det är inga konstigheter. Alla mindre klubbar måste utgå från sin organisation. Den här veckan förbereder vi oss och vi har sett Sirius matcher under försäsongen. Vi vet ganska mycket om dem och hur de spelar. Sedan måste vi tränare tränga in det i spelarnas huvuden och sedan få dem att gå in med lite kaxighet och inte ha för mycket respekt.

I Arameisk-Syrianska finns bland annat den tidigare Valsta Syrianska-mittfältaren Liridon "Doni" Makolli (har spelat futsal med Hammarby under vintern), anfallaren Fredik Notice (17 mål förra säsongen) samt nyförvärvet från Frej, Matias Ledezma. Prestigeförvärvet från Syrianska, Nahir Oyal, väntas inte spela mot Sirius på grund av rehabilitering.