Sveriges näst högsta serie i innebandy är inget nytt för Hagunda. Laget har gjort succé i allsvenskan förut – i alla fall i en halv säsong. Men den här gången är det annorlunda.

– Vi har en stabilare trupp än vad vi hade tidigare när vi var i allsvenskan. Vi har fått in spetsspelare och spelare med defensiva kvaliteter. Nu har vi chansen att hålla hela vägen, säger Nils Göthberg, lagkapten i Hagunda.

Han nämner bland andra Joel Norman, med meriter från Sirius.

Artikelbild

| Instruktioner. Assisterande tränaren Stefan Karlsson ansvarar för träningen.

– Han har tagit en ledarroll i laget och vi har fått in en seriositet som jag tycker att vi saknade tidigare. Det är inte något gåtempo på träningarna och där betyder en spelare som Joel mycket, säger Göthberg.

De fyra första lagen i allsvenskan (norra och södra) går till SSL-kval.

Hagunda ligger bra till, men något konkret SSL-mål finns det inte. Det är trots allt stor skillnad mellan divisionerna. Det primära för Hagunda är – eller var – att fixa ett allsvenskt kontrakt.

– Vi har ett poängschema och där kan läsa hur mycket som krävs för att klara sig kvar i allsvenskan – och det målet har vi redan uppnått. Nu går vi för kvalet, säger Nils Göthberg.

Hur bra är då den norra allsvenskan jämfört med den södra?

– Snacket går om att den södra serien är mycket bättre, den bästa någonsin. Där finns ju lag som Warberg, Karlstad och Kalmarsund med Kim Nilsson. Det finns spetsspelare som kanske saknas i norrserien, säger Göthberg.

Superligan då – hur mycket skiljer det mellan Hagunda och låt oss säga Örebro, som kvalade sig upp i våras?

– Mot topplagen skulle vi få det riktigt svårt, men med lite tur skulle vi kanske kunna vinna mot något av bottenlagen om vi backar hem och satsar på kontringar. Det är ett helt annat spel i SSL, där är det mera uppstyrt än det är i allsvenskan.

Hagunda lämnar inget åt slumpen. När UNT besökte träningen i Ifu Arena var det stenhård körning under ledning av tränarparet Mårten Pedersson och Stefan Karlsson samt Patrik Sjulander från Aktiverakliniken i Uppsala. Den senare ansvarade för fysträningen.

Några långa bussresor till bortamatcherna är det inte heller. När Hagunda möter Piteå nu efter jul- och nyårsuppehållet så är det flyg som gäller.

Hagunda har blivit lite av ett poplag i innbandy-Uppsala. Publiksiffrorna har varit imponerande höga i några av matcherna – och i seriepremiären borta mot Gävle var det säkert hundratals Hagundasupportrar på plats.

– Vi har en stor fanbase, säger Göthberg.

En av anledningarna till det stora intresset kring Hagunda kan fadderträningarna, där spelare från a-laget medverkar på ungdomslagens träningar. Det blir en typ av snöbollseffekt, där intresse föder intresse.

För Nils Göthberg leker innebandylivet just nu. Killen som började som målvakt är en av Hagundas viktigaste utespelare. Man blir inte lagkapten av en slump.

– Jag har spelat i allsvenskan tidigare, och senast Hagunda var uppe var vi med i toppen under hösten innan vi tappade under våren, men på den tiden gick seriesegraren upp till SSL direkt och var man inte med i absoluta toppen var det lätt att tappa motivationen.

Nu är seriesystemet ett annat. Det är alltså de fyra första lagen som får kvala, men det är en fördel bli etta eller tvåa eftersom man då får möta fyran respektive trean från den andra serien.

Det är två lag som tar steget upp till SSL.

Att Hagunda skulle bli ett av de två lagen är väl trots allt inte så troligt, men en sak är klar: Uppsalalaget kan ställa till oreda för de lag som verkligen har som mål att ta sig upp till SSL.