Det var i början av mars som Lucas Sandström spelade match senast. Då i Björklöven i en superviktig avslutningsmatch mot Västerås.

Han värvades till Almtuna, men redan i augusti tog det stopp.

– Det var den 22 augusti när jag skadade mig på en träning, säger han.

Nu är Sandström tillbaka. Han ersätter Oscar Pentler som extraforward, men räkna med att det kommer att bli några byten för västmanlänningen.

– Ja, det kan jag lova, säger Almtunatränaren Martin Gudmundsson.

Lucas Sandström har gjort sig känd för bland annat sitt målsinne. Förra säsongen blev det 27 poäng (12+15) i Björklöven, men rekordet i allsvenskan är 36 poäng (16+20) med Asplöven säsongen 2012/2013.

Efter fyra poängmässigt lyckosamma säsonger med Björklöven (39+42 assist på 161 grundseriematcher) valde han att flytta till Uppsala och Almtuna.

I fredagens hemmamatch – hans första match någonsin för Almtuna – ställs han mot sitt gamla lag.

– Lite speciellt är det. Nu känner man alltid någon eller några spelare i alla lag, men det är klart att det känns lite mer att möta Björklöven, säger han.

Skadan är läkt och Sandström hoppas kunna bidra med "någonting."

– Jag har inga problem med skadan, men jag är väl inte hundra formmässigt. Jag ska åka in och jobba hårt, åka mycket skridskor och tacklas, sådant som jag är bra på. Men jag behöver inte ha bråttom.

Almtunatränaren Martin Gudmundsson är glad över att Sandström är tillbaka.

– Han kommer in med fränhet och rakhet, en duktig spelare efter sargen och som kan skapa hetta i matcherna.

Eftersom han ersätter Oscar Pentler som 13:e forward så är det inte säkert att det blir någon speltid, det brukar vara så när en anfallsspelare börjar på bänken.

– Men jag kan lova att det blir några byten för Lucas, säger Gudmundsson.

Förutom att Pentler utgår och ersätts med Sandström så gör Almtuna en ändring: Oscar Fröberg ersätter målnollan från Leksand, Arvid Ljung.

Det är oklart i vilken formation Sandström kommer att spela. Det beror säkert på hur det går för de fyra kedjorna.

– Vi har våra funderingar, men det är inget som är bestämt och som jag kan berätta om nu, säger Gudmundsson.

Almtuna har tre raka trepoängare, senast 1–0 borta mot Leksand efter en defensivt bra insats. Björklöven inledde säsongen strålande, mest minns man jättevändningen mot Leksand där 1–3 efter två perioder blev 6–3.

Björklöven har dock bara en poäng på de två senaste matcherna.