I backspegeln På våren 2002 var ekonomin körd i botten. Enköpings SK var uträknat trots att fotbollssäsongen ännu inte börjat. Skulderna var i miljonklassen och UNT skrev massor om den svåra situation som ESK hamnat i.

Det talades om tre miljoner i skulder, men det var betydligt värre än så. Det var nära konkurs under våren. Det talades om att det fattades sju miljoner ...

Samtidigt som ekonomin var det stora talesämnet så inleddes det sportsliga, och där såg det heller inte så ljust ut.

ESK var på sin höjd ett tippat mittenlag. Tränaren Peter Lenell jobbade på med det spelarmaterial han hade – det gick inte att gräva ner sig i de allt dystrare rapporterna om ekonomin.

ESK hade tappat några viktiga spelare, bland andra Thomas Andersson, som kallades för Fisken, som flyttat till konkurrenten Västerås SK.

Men ESK och tränaren Peter Lenell hade ett par trumfkort som var ganska så okända på elitnivå i svensk fotboll: Nichlas Norell och Olle Kullinger.

Tillsammans gjorde de 32 mål – nästan 60 procent av lagets mål.

ESK:s framfart i Superettan var sensationell. Det botten/mittentippade laget var med på övre halvan i tabellen – och frågan var bara när (inte om) laget skulle rasa. Men så blev det inte.

När det var dags för den sista omgången söndag 27 oktober 2002 så låg ESK i topp på tabellen. På allsvensk plats.

Tabellen såg ut så här (ettan och tvåan till allsvenskan och trean till kval):

Enköping +13 och 52 poäng

Öster +24 och 51 poäng

Frölunda +22 och 51 poäng

Häcken +18 och 48 poäng

Sista omgången: Häcken-ESK, Trelleborg–Frölunda, Café Opera–Öster.

Enköping hade 3–3 mot Häcken (efter underläge 3–1). Det närmade sig slutet av matchen. Öster hade en betryggande 2–0-ledning samtidigt som Frölunda låg under med 2–1 mot Trelleborg.

Tabellen i slutminuterna:

Öster +26 och 54 poäng

Enköping +13 och 53 poäng

Frölunda +21 och 51 poäng

Häcken +18 och 39 poäng

Det var då som Häckens Henrik Dahl slog in en frispark på övertid och matchen slutade 4–3. ESK stannade alltså på +12 i mål och 52 poäng.

Nervositeten var stor i ESK. Ett enda mål för Frölunda och laget skulle trilla ner på kvalplats. UNT var på i Göteborg med flera reportrar som följde dramat.

UNT:s Daniel Legue skrev följande: När det återstod 40 sekunder var matchen mellan Trelleborg och Frölunda testades alla gränser.

Befrielsen kom tillsammans med ett lyckovrål: Frölunda fick stryk och det smått osannolika hade hänt.

Enköpings SK till fotbollsallsvenskan.

Det ingen visste då var att allsvenskan var inledningen på et jätteras för ESK, men det är en annan historia ...