E18-loppet en succé

E18-LOPPET. Per Eric Rosén från Uppsala tog cykeln till Enköping, ställde sig på startlinjen i E18-loppet och var snabbast över knappa tre mil och trampade sedan hem till Uppsala.

Arne Wåhlstedt och Helena Johansson från Enköping var två av tusentals som sprang, cyklade eller åkte skidor när E18-loppet avgjordes i går.

Arne Wåhlstedt och Helena Johansson från Enköping var två av tusentals som sprang, cyklade eller åkte skidor när E18-loppet avgjordes i går.

Foto: Stig Norling

Sport2010-09-11 18:23

E18-loppet mellan Enköping och Sagån (den nya motorvägssträckningen) blev som väntat en succé med över 2 000 deltagare som cyklade, sprang, gick, åkte inlines och rullskidor.
Men Per Eric Roséns färdmedel hörde till de ovanligaste. Han åkte liggcykel.
Att han trampade nästan fem mil från hemmet i Uppsala till startplatsen i Enköping var en självklarhet. Per Eric Rosén är ingen elitcyklist och kommer aldrig att bli.
- För mig handlar det om motion, säger han.
Men det hindrade inte Rosén från att vinna cykelklassen.

När man väl
står på startlinjen tillsammans med andra cyklister vill man förstås vinna. Då handlar inte bara om motion.
- Om jag ger järnet? Absolut, säger han.
Ganska tidigt gick Rosén loss tillsammans med fyra åkare.
- Vi den första tunneln kom vi ifrån varann, säger Rosén.

Kom ifrån? Du hängde av dem alltså?
- Ja, så kan man väl säga. Jag frågade om någon av dem ville hänga på, men så blev det inte, säger han.
Per Eric Rosén kunde defilera i mål.
- Det är förstås kul att vinna, helt okej, säger Rosén, som dock antyder - i alla mellan raderna - att motionen är det viktigaste, inte att tävla och att vinna.

Till vardags jobbar
Rosén i databranschen. Något elitsatsning på cykel är det inte tal. Han berättar att många av hans kompisar är bättre eller lika bra. Det är själva cyklandet som är viktigast. Bilar är inget som lockar honom.
Om Per Eric Rosén hade fått bestämma hade förmodligen den nya E18-sträckningen inte ens byggts. I stället hade pengarna lagts på järnväg – och cykelbanor!
Liggcykeln är inte särskilt vanlig i Sverige. Per Erics exemplar är tillverkat i Wisconsin i USA. Liggcykeln är förbjuden i vanliga cykeltävlingar.
- Liggcykeln har definitivt en fördel jämfört med vanliga cyklar, säger Per Eric.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!