När jag först hörde talas om att Hallstavik skulle få en GP-tävling i speedway så blev jag jag tyst. Knäpptyst.

Ett skämt – förstås.

Kan Sverige få ett fotbolls-VM för herrar? Kan Uppsala få ett sommar-OS?

Det var så jag tänkte. Eller rättare sagt: man behövde inte tänka överhuvudtaget eftersom det aldrig skulle hända.

Nu står vi där med en GP-tävling på HZ Bygg Arena i Hallstavik.

Mikael Teurnberg har lyckats – igen.

Rospiggarnas lagledare – ja, i verkligen är han mycket mer än så – byggde ett mästarlag, han såg till att klubben fick en EM-deltävling i år och nu kom kronan på verket: en GP-tävling.

Större än så här blir det inte. Mikael Teurnberg kan lägga av i morgon, han har uppnått i princip allt som går att uppnå i speedwayvärlden.

Okej, jag vet, Teurnberg är inte ensam i föreningen, men utan honom hade det aldrig blivit något SM-guld 2016 och definitivt ingen GP-deltävling.

När jag pratade med Teurnberg i går talade han om rysningar.

Han talade om gamla och nya tider. Han talade om när förarna fick tvätta sig i mjölkkannor som var uppställda på arenan.

Han talade om overklighetskänslan, från att han såg sin pappa köra speedway på Orionparken till i dag, när vip-gästerna kan se ut över hela banan från ett 100 kvadratmeter inglasat och luftkonditionerat konferensrum.

Ett Grand Prix är ingen lek, det är en enorm apparat.

Kommer verkligen Rospiggarna och Hallstavik att klara detta? Villavägen genom Hallstavik, förbi flerfamiljshusen på vänster sida och så den lilla lilla slingrande vägen upp mot banan.

Antalet åskådare – rent logistiskt – har man klarat förr. Det kom över 9 000 mot Masarna för 16 år sedan och över 8 000 i fjol. Okej, det var säkert trångt och köerna långa, men det är inte annorlunda när Sirius spelar fotboll inför fyllda läktare på Studeternas.

Jag fick en fråga av min kollega Gustaf Andersson i går: Hur ska Rospiggarna klara en GP-tävling ekonomiskt?

Svaret är enkelt: Mikael Teurnberg skulle aldrig ta en ekonomisk risk. Om det inte fanns chans att TJÄNA pengar skulle han inte sagt ja. Jag tror faktiskt att Teurnberg (alltså Rospiggarna) redan är hemma ekonomiskt och att allt från och med nu handlar om hur stor förtjänst man kan göra.

Det är semestertider när tävlingen arrangeras. Det kan komma 10 000 ... Det blir aldrig under 5 000, det finns inte på kartan.

Sportsligt är Rospiggarna att gratulera. Den regerande världsmästaren heter Jason Doyle och har HZ Bygg Arena som hemmabana. Nicki Pedersen har fått ett permanent wild card till GP-serien och alla som följt speedwayen vet att det kan hända vad som helst kring den hete dansken

Till sist vill jag citera Mikael Teurnberg: Man måste våga att slå till på volley då och då ...