• tisdag 28 mars 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Han tar klivet till SHL Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målsättningen för 2017 är att göra en Vasatrippel, dvs Vasaloppet, Cykelvasan och Ultravasan på samma år. När han inte tränar eller skriver om motionsidrott arrangerar han också resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Ur form och något stukad, men tillbaka

Efter några riktigt tunga månader med två nära relaterade dödsfall är jag tillbaka. Lite stukad, lite ur form, men med en stark känsla för vad som är viktigt; ta hand om dig själv, ta hand om dina nära och kära. Livet är förändligt. Lev i dag. Klyschigt men jättesant. 

Förutom det försöker jag hitta tillbaka till formen, så ofokuserat som jag tränat den senaste tiden har jag inte tränat på många år. Något min kalender också bekräftar. Hade ett terapeutiskt samtal med en klok kompis. Han sa åt mig att tagga ner, att tänka efter på vad som egentligen är viktigt. Han fick in mig på rätt mentalt spår, vilket gjorde att min Vasaloppsångest försvann. Åker jag loppet får det gå som det går. Ett skönt mentalt mindset och på många sätt ett uppvaknande.  

En konsekvens av min tunga period är att jag bytt jobb, dvs lämnat livet som F-skattare till förmån för ett arbete på Upplands Idrottsförbund. Där arbetar jag som projektledare och idrottskonsulent. På många sätt ett drömjobb för mig. 

Mitten av februari brukar normalt vara en stor skidperiod i Sverige, inte minst utifrån att det är sportlov. Fast nu ser ju inte februari ut som det brukar. På många ställen i Sverige vittnar man om vår, eller åtminstone vårtecken. Ja, så går det när vi fuckar upp vår kära planet. Klimatet får tuppjuck och Tussilagon trycker på i backslänten. Vackert men konstigt.  

Den senaste tidens väder har däremot lämpat sig väldigt bra för löpning. Lättandad luft och lagom kallt, dessutom en del sol på näsan. Googlat en del på skonyheter och konstaterar att det ser ut som vanligt, vilket innebär att jättar som Adidas, Asics och Nike har ett onödigt brett sortiment även 2017, samtidigt som mindre tillverkara som Altra och Hooka säkert kommer att plocka marknadsandelar inom vissa segment, tex trail- och ultralöpning. 

Just Altra är är märke som jag själv uppskattar mycket. Altras signum är att göra skor som är formade som din naturliga fot. Det innebär att de oftast är breda, inte minst i framfoten. I praktiken betyder det att du kan röra på tårna, att antalet blånaglar minskar. Att du klarar att springa länge och långt, trots att dina fötter sväller. En annan sak med Altra som jag uppskattar är att det är noll dropp på deras skor. Nivåskillnaden mellan häl och framfot är alltså noll mm. Vilket i sin tur boostar ditt naturliga löpsteg, det du har om du springer barfota. Går du i skotankar tycker jag absolut att du ska kolla in Altra, inte minst om du har lite bredare fötter. På den här länken kan du kolla in företaget lite mer noga. 

Skorna på bilden heter Altra Olympus. De körde jag både Fjällräven Classic och Ultravasan i. Lite tunga, lite klumpiga, men sjukt sköna när du sprungit 60 km och vet med dig att du har "några mil kvar till målet". 

Kör några intervaller på din Powerwalk

Vart du än vrider och vänder är tipset att du bör gå 10 000 steg per dag för att få ut bästa effekt. Fast det är ingen definitiv sanning. För det handlar också om tempo. Att du emellanåt går i ”rask takt” och höjer pulsen lite under din powerwalk.   

I en studie från USA fick 3400 amerikaner mäta sin dagliga aktivitet med en stegräknare. Enbart 20 procent kom upp i 10 000 steg per dag. Fast effekten var påtaglig även för de som inte nådde den magiska siffran. De som gick 5000-7000 steg per dag hade ett lägre blodtryck och kolesterolvärde än de som inte gick alls. Dessutom påverkade det midjemåttet. Rörelse gör skillnad, även om det bara handlar om 15-20 minuter per dag. 

Bästa effekten av din promenad får du alltså om du ökar tempot lite. Ett enkelt sätt är att lägga in några intervaller. Lyktstolpsmetoden är bra för det. Ta sikte på en sträcka mellan två lyktstolpar och gå så snabbt du kan mellan dem. Därefter går du i lugn takt några minuter, innan du ökar tempot igen. Ett rimligt mål kan vara att du kör minst tre tempoökningar per promenad.

En helt annan sak: Nu är Uppsala med omnejd redo för längdåkning igen. Har själv varit ute och kört två dagar i Storvreta. Även om vi åkare fick spåra själv därute i går var det ett härligt pass. Ett tips om du vill ”prova på åka” i helgen är att kolla Edenhof golfbana. Den borde vara bra i morgon. Länk till Edenhof hittar du här. Där tar du del av aktuell spårstatus, vägbeskrivning mm. 

 

 

303 pizzor på ett år

Nytt år och ny möjlighet att kicka igång ett kvartal med repetetiv träning. Fast överdriv inte träningsflitet och dra ner ambitionsnivån. Åtminstone i början av ”projekt 2017”.

Är du helt ur form kan du börja med att promenera innan du autogirerar pengar på ett gymkort eller drar intervaller i löpspåret. En promenad på 30 minuter per dag räcker långt i initialfasen. Gå gärna med stavar om du har sådana.     

Träning handlar mycket om repetition, klyschan säger att det bästa passet är det som blir av. Vilket naturligtvis är en sanning. Vad och hur man tränar handlar om ambitionsnivå och målsättning. Starta inte med att sätta dig på den högsta träningshästen, utan var nöjd med det lilla som fungerar i din vardag.   

Nära kopplat till träning och rörelse är maten du äter. Valet du gör avseende råvaror och komposition. Är för erfaren för att ge råd om dieter, men vill du tex forma om kroppen bör du undvika socker och stoppa i dig färre kalorier än vad du gör av med.

På tal om mat. Läste statistik från Pizza online som sammanställt ”Pizzaåret 2016”. Vet inte om jag skall skratta eller gråta.

Under 2016 beställdes det 3 149 678 pizzor via deras system. Av dem beställde en och samma person 303 stycken. Fatta grejen, det finns alltså en person där ute som äter över 300 pizzor per år.  

En pizza innehåller ofta fler kalorier än vad många gör av med på ett dygn, dvs upp mot 2 600 kalorier. Pizza online berättar också att det vanligaste ”tillbehöret” är bearnaisesås, samt att deras kunder konsumerar 1,4 miljoner liter läsk till beställningen. I praktiken innebär det här att många adderar ytterligare 1000 kalorier, eller mer, till sin måltid.   

Tolka nu inte det är som att jag är totalt pizzafientlig. Jag äter också pizza ibland, men då oftast en hemgjord ugnsvariant. Själv gillar jag en version med tonfisk och majs. 

Mitt egna träningsår startade på nyårsdagen. Joggade i 10 km, en kickoff som passade mig bra. Nu hoppas jag på stabila minusgrader, så att längdåkningen kan komma igång på allvar. Med 62 dagar kvar till Vasaloppet är det dags för det.

Apelsinåkning, den bästa formen av längdåkning

Apelsinåkning är den bästa formen av längdåkning. Med det menar jag mysturen i minus 3 grader, ett översvämmade av snö, det lagom kuperade spåret och solen rakt på näsan. I sakta mak tar du dig framåt med lättvallad blå under skidorna.   

På ryggen har du säcken med varm choklad, smörgåspaket och apelsiner. Det är då du transformerats till en apelsinåkare, en person som njuter av din stund i naturen, långt ifrån högpuls, gps-klocka och träningsjäkt. Skidåkning på riktigt, långt i från 750-meters spår av konstsnö och stressande vasalöpare med stakskidor och fartdräkt.

Det lugna naturpasset är dessutom meditativt och livsbejakande. När experterna talar om "träning för kropp och själ" är det den här formen de menar. Eller borde vara det. För i det här skedet bubblar det endorfin och dopamin i kroppen. Just idag är jag stark. Just idag mår jag bra. 

Tyvärr är de här dagarna lätträknade, åtminstone för den ”vanliga” Uppländska skidåkaren. Vi som blandar och ger mellan Storvreta, Bålsta och Gimo. Inget ont om de anläggningarna, men trots ett storstilat arbete av klubbar och eldsjälar får de till slut se sig besegrade av snöbrist och blidväder.   

I bästa fall har du en sportstuga i norr. Fast som det sett ut de senaste vintrarna finns det inte snö där heller. Ett bra exempel just nu är höga kusten och hela vägen upp mot Umeå. Fälten utefter E4:an är lika gröna som vid Vätternrundans målområde i mitten av juni. 

Som du vet blir den här vinter-scenen allt vanligare och tyvärr är det vi människor som ligger bakom, att den pågående klimatförändringen beror på mänsklig aktivitet. Hur vi successivt förstör planeten genom global uppvärmning och allt annan skit vi hittat på i vår destruktiva livsstil.

Den här julen ser jag fram mot att få vara en apelsinåkare, att väderguden välsignat Sälenfjällen, dit jag ska och hälsa på kompisar. Att jag får åtminstone EN fantastisk skiddag, en all inclusive precis som jag beskrivit.

Fast först den moderna formen av julfirande på hemmaplan. Nu ska jag hitta på ett rim på en bok. Funderar på något enkelt, något i stil med; Ja, jag är antagligen inte klok, för min julklapp är en gammal xxx. Eller möjligen något mer kreativt. 

God jul!

IFU Arena - ett hus för idrott

Vad är det som gör att ett hus, en byggnad kan kallas Idrottens hus?

Funderar lite över frågan och kommer fram till att det antagligen handlar om de som vistas i en byggnad, att det är rätt sammansättning med nämnaren idrott. Så är det på IFU Arena. Som jag för stunden har gjort till mitt kontor.

Från min plats i den gula fåtöljen känner jag igen aktiva och ledare från innebandy, friidrott, basket, hockey, bandy, fotboll mm. Samt en skön blandning av motionärer. Inte minst på lunchen, då många är här och äter i samband med lunchträning på arenan, eller i de omkringliggande tre arenorna. På tal om mat, IFU Arena har på kort tid byggt upp ett bra matrykte det medför många lunchgäster. 

Bortsett utövare vistas även Upplands Idrottsförbund i byggnaden. Har skrivit det tidigare. Smart av dem, att ta plats i något som håller på att bli ett epicentrum i Uppsalas idrottsvärld. Sirius, Storvreta, UIF, Uppsala Basket, Upplands Innebandyförbund mfl har också kontor i arenan. Alla lär känna alla och vägen till eventuellt samarbete över idrottsgränser och benchmarking är kort. Uppsala tjänar på ett idrottens hus. Alla tjänar på ett hus för idrotten.      

I vår öppnar idrottshotellet bredvid arenan. Redan nu har det kommit bokningsförfrågningar från lag som vill bo på hotellet när de är i Uppsala och tränar eller tävlar. En annan häftig grej med området är att det i sommar invigs en ny utomhusanläggning för friidrott. Satsningen på friidrott har medfört att UIF fått över 500 nya medlemmar, de flesta barn och ungdomar. Ordet succé är välförtjänt i det sammanhanget.

Innan IFU Arena uppfördes hade jag aldrig trott att arenan skulle ta den plats den nu har tagit i Uppsalas vardagliga idrottsliv. Det här är på alla sett en bra utveckling och linjerar väl med ambitionen att göra Uppsala till en riktigt stark idrottsstad.

Precis när jag funderat klart nås jag av beskedet av Uppsala Eventcenter ska byggas. Multihallen invid Gränbystaden ska ha 6800 fasta platser för idrott och 7500 platser vid evenemang. Ytan blir totalt 30 000 kvadratmeter. Från det att bygglovet är klubbat ska arenan uppföras på 22-24 månader. I nutid alltså. Arenan blir också Almtunas nya hemvist, äntligen skapas bra förutsättningar för vårt kära hockeylag, som alltför länge huserat i undermåliga Metallåtervinning arena.

Är naturligtvis imponerad av projekterarna Staffan Littmarck och Torbjörn Wennberg. Som de kämpat för att det här projektet ska realiseras, att Uppsala Eventcenter ska bli av. I ur och skur, i dur och moll. Att ge upp har aldrig varit något alternativ. De här två herrarna är utan tvekan ämnade för att köra långlopp.

Uppsala går en häftig och härlig utveckling till mötes. Heja, heja.

Vilken övning/maskin är effektivast på gymmet?

 

Med risk för att vara ute på isen, men enligt min mening vinner roddmaskinen det racet. Roddmaskinen tränar i princip hela kroppen, dessutom förbättrar du din kondition då du också kan köra intervaller i maskinen.

Ett vanligt misstag är att du drar för tungt, fast det är iofs ett generellt nybörjarmisstag på gymet. I roddmaskinen är det extra viktigt att du drar rätt, att du inte använder armarna i för hög utsträckning, utan i stället arbetar med ben och bål. Ta gärna hjälp av gympersonal när du ska testa den här maskinen så att du får till de tre faser rodden är uppdelad i; isättningsfas, mellanfas och avslutningsfas.  

En vanlig gymkombination för mig som snorsportare är löpband och roddmaskin. Under en timme kör jag 40 minuter löpband och 20 minuter roddmaskin.

Ska jag reka en en annan maskin som är omtalat bra hela kroppen blir det crosstrainern. Det är inte för inte som crosstrainer även är en vanligt förekommande maskin i det svenska tränings-folkhemmet. En multimaskin på många sett

Kom gärna med tips på andra multimaskiner som ska in på den här listan!

Kvinnor med stora rumpor är sundare oich smartare

Nedan är saxat från Aktiv Träning och ska absolut tas med nypan och saltet. Bollade påståendet med en av de smartaste löparkvinnor jag känner, Linda Lövqvist. I’am a runner Linda.

På ett sätt kan Linda förstå hur forskarna tänker när de drar slutsatser av sina resultat. Fast naturligtvis köper hon inte heller det här inlägget, som med stor sannolikhet enbart är gjord i sitt ”klicksyfte”. Att använda ord som smartare är inte det smartaste, så att säga.  Smart är ett relativt begrepp. Självklart finns det många vassa knivar med nätta rumpor.  

Forskare från University of Oxford och Churchill Hospital i England har kommit fram till att en stor rumpa boostar den generella hälsan hos kvinnor.

De med lite större rumpa har mindre risk för att drabbas av sjukdomar som exempelvis hjärt-kärlsjukdom, diabetes och andra sjukdomar som följd av övervikt. Fördelningen av kroppsfettet är avgörande för din hälsa, och det är alltså bäst att ha fettet placerat runt rumpan och nedåt.

 Kvinnor med stora rumpor producerar mer av hormonet leptin. Leptin är med och styr vår aptit och ser till att vi inte lägger på oss för mycket i vikt. Människor som lider av övervikt kan utveckla leptinresistens, som gör att deras hjärna inte längre reagerar på hormonet.

Att bevara en stor rumpa kräver en viss mängd omega-3-fettsyror. Dessa fettsyror boostar både hjärnfunktion, minne och kognitiva förmågor. Studier visar dessutom att barn födda av kvinnor med stora rumpor och breda höfter generellt har högre IQ än de som är födda av mindre kurviga kvinnor.

STHLM Trail Run, nytt traillopp i skön miljö

Den 6 maj är det premiär för STHLM Trail Run, Stockholms nya traillopp för motionären.

Du springer i natursköna Lill-Jansskogen och i terrängen runt Fiskartorp. Arrangören utlovar både snårskog och bergshällar. Utmaningen har varit att göra ett "riktigt traillopp" för motionären. Någonstans mittemellan Tjurruset och Lidingöloppet i banprofil och terrängutmaning. 

Loppet har två distanser, en på  5 km och den andra på 10 km. Det finns också barn- och ungdomslopp. De är från 800 meter till 3 km. 

Loppet är också smart prissatt som du ser här nedan: 

Att jag marknadsför det här loppet hänger ihop med att jag sprungit tre lopp i de här trakterna. Det här är verkligen en skön miljö för ett traillopp i syfte att locka en bredd av motionärer. Det enda negativa är att jag gärna skulle se en lite längre distans är 10 km. Fast det är en personlig preferens då jag idag har lättare för att springa långt än snabbt. 

Läs mer om loppet på den här länken. 

Förmaksflimmer förekommer också i motionskretsar

Charlotte Kallas genomklappning i världscupspremiären berodde på förmaksflimmer. En hjärtåkomma som försämrar prestationsförmågan. I praktiken innebär det att den som har förmaksflimmer snabbt får högre arbetspuls vid ansträngning, vilket alltså gör att personen snabbare blir trött. Att Charlotte kände det som att hon ”åkte i sirap” var en bra liknelse.   

 • Förmaksflimmer drabbar oftast de som konditionstränar. 
 • Förmaksflimmer uppstår ofta i samband med en infektion av något slag. 
 • Förmaksflimmer kan också uppstå vid stress. Eller osunt leverne, dvs för mycket alkohol och tobak, för lite motion.  

Det är alltså inte bara elitidrottare som Charlotte Kalla som drabbas av förmaksflimmer. Åkomman blir också allt vanligare i motionskretsar. Många gånger är det överträning som ligger bakom tillståndet. Att många motionärer tränar för hårt, för elitinriktat. Att vi inte vilar och återhämtar oss mellan passen.

Ett annat skäl är att motionären höjt prestationsribban. För tio år sedan var du kung om du gjort en Svensk Klassiker. Nu ska du helst köra Ö till Ö eller en Ironman för att få ryggdunken, eller allmänt gillande i de sociala mediekanalerna. 

Som du förstår är det stor skillnad i ansträngningsgrad mellan att simma Vansbo eller köra en extremtävling som Ö till Ö. Ett annat problem är att många som genomför de här utmaningarna är ”lite äldre” än den topptränade idrottaren. Fast det är oftast något de själva bortser från i sin träning. I praktiken innebär det att den sargade 45-års kroppen inte är lika mottaglig för stenhård träning, eller att återhämtningen tar längre tid än när du var i 25-års åldern. Här slarvas det, oftast pga okunskap. 

Träna smart och varierat. 

Att träna är bra för hjärtat, men akta dig för att träna för hårt, för ofta. I 50-års åldern bör du tex överväga att inte köra mer än max två kräkpass (intervaller) i veckan. Samt att du då och då varierar dig i din träning. Springa, cykla och simma är en perfekt kombination. En annan aktivitet kan vara att du 1-2 gånger i veckan lägger in en lågintensiv promenad. Möjligen vinner du inga lopp med det här upplägget, men du kan spara på hjärtat och undvika överträning. 

Det viktiga är alltså att du hittar en balans i ditt aktivitetschema. Känner du att du kan ha eventuella problem med hjärtat föreslår jag att du uppsöker vården för att få göra en EKG undersökning. Gör det idag!  

Är du osäker, använd pulsmätare!  

Ett annat knep till insikt är att hålla koll på pulsen under träningspasset. På så sätt kan du snabbt få en indikation på fel. Vilket jag själv upplevde innan Ironman Kalmar 2013. Då hindrade en kraftigt förhöjd vilopuls mig från att starta. Efteråt konstaterade vårdcentralen att förkylning i kombination med för hård träning orsakat mitt tillstånd till utmattning. 

Förmaksflimmer är en hjärtsjukdom som kännetecknas av oregelbunden och mycket hastig puls. Förmaksflimmer försämrar hjärtats pumpfunktion och ökar risken för bland annat stroke. Den som har förmaksflimmer får snabbt högre arbetspuls vid ansträngning, vilket tar ner orken och gör personen andfådd snabbt.

Källa: Wikipedia

Utomhusträning motverkar stress

Så var Uppsala Idrottsgala över, ett projekt jag arbetat med i tio månader. Nu återstår enbart lite efterarbete, innan planeringen för 2017-års gala påbörjas. På bilden ser du när samtliga vinnare tackas av får nya landshövding Göran Enander.  

Sett till egen träning är det här en riktig mellanperiod för mig. November är alltid trixig och kollar jag i träningskalendern kommer månaden nästan alltid på sista plats avseende träningstimmar. Ok, visst håller jag igång kroppen med löpträning, men lugna lättmjölkspass på sju km bygger inte styrka för något.   

Fast nu är det så här: de bästa passen är de som blir av. Därmed är jag nöjd att jag kommer ut på cykelbanorna i närområdet. En vanlig löprunda är Svartbäcken-Luthagen-Stabby-Svartbäcken. På många sätt ganska trevlig också. Oftast springer jag den med musik. Jag har verkligen lärt mig uppskatta Apple music, en tjänst som bara blir bättre och bättre.

Mitt stora mål för 2017 är att göra en Vasaklassiker. Då ska jag klara av Vasaloppet, Cykelvasan och Ultravasan efter varandra. Utmaningen med det är att ställa om från cykelben till ultraben på en vecka i augusti. Fast det är det jag gillar med den här utmaningen. Att jag får klura på ett träningsupplägg där jag på bästa sätt varvar cykel- och ultraloppsträning.

Träna utomhus och bli mer positiv

Vill också slå ett slag för vikten av att fortsätta träna utomhus trots väder och vind. Alldeles för många kryper in på gymet den här årstiden. Forskning från universitetet i Peninsula, USA och Europeiska Centret för Miljö och Hälsa visar att känslan av tillfredsställelse blir starkare om man tränar utomhus i stället för inomhus. Speciellt om du får till träningen i solljus. Forskarna menar att utomhuspassen gör oss positiva och ger oss mer energi, samtidigt som de motverkar stress. Fast det visste jag ju redan.

Med det sagt ska jag ut och springa igen. Idag ska jag försöka pressa mig lite mer än november-normalt.

Keep on.

EM kval i badminton. Missa inte!

Den 11-13:e november arrangerar Fyrisfjädern tillsammans med Svenska Badmintonförbundet EM kval i badminton. En fyrnationsturnering som spelas i IFU Arena. Deltagande lag är Sverige, Finland, Portugal och Slovakien.

Uppsala är framgångsrikt inom svensk badminton och Fyrisfjädern har prenumererat på SM-guld. Laget har vunnit 15 guld på 17 år. Framgångarna på planen och den djupa förståelsen för modern badminton har också medfört att klubben tagit på sig några av de stora arrangemangen. EM-kvalet är ett bra exempel på det. 

– Vår insikt i sporten har medfört att vi med tiden tagit på oss allt större arrangemang. Det känns också rätt att arrangera EM på IFU Arena. Här kan publiken få en helhetsupplevelse som är svår att matcha, säger Erik Jonzon, ordförande i Fyrisfjädern.

EM-kvalet inleds med en after work fredagen den 11 november. En aktivitet som startar 16.00. Här kan den som är hungrig äta after work-buffé, lyssna på musik och mingla. 

Gillar det greppet, att Fyrisfjädern tar tillvara på de möjligheter IFU Arena kan erbjuda. 17.00 spelar Sverige sin första match mot Slovakien. Samtidigt spelar Portugal mot Finland. En trevlig rivstart på EM alltså. 

Från arenans sida är man naturligtvis glad att arrangören valt IFU som spelplats för ett viktigt EM-kval. Att arenan, som normalt förknippas med innebandy, friidrott och basket också kan inhysa badminton på toppnivå.

– Det är verkligen jättekul att vi kan attrahera ännu en idrott till arenan. Med det sagt är vi naturligtvis stolta att EM-kvalet hålls hos oss, säger Tomas Grönberg, VD vid IFU Arena.

EM-kvalet fortsätter med spel på både lördag och söndag. För publikens skull har arrangören även arbetat mycket med prisnivån på evenemanget. 

– Ja, vi har satsat på rimliga och bra prisnivåer. Inte minst ska paketpriserna vara attraktiva, säger Stefan Sjöö, projektledare för EM-kvalarrangemanget.

EM-kvalet ingår även i något som kallas ”Super Saturday”. Ett unikt samarbete mellan Fyrisfjädern, Almtuna, Uppsala Basket och IFU Arena. Tillsammans presenterar de tre stora evenemang under lördagen, samtliga i samma område; Sverige mot Portugal i badminton, Almtuna mot Södertälje SK och Uppsala Basket mot Nässjö.

Under Super Saturday kan åskådaren köpa biljett till ett av evenemangen och få halva priset till de övriga matcherna.

Lördagens EM-kval mellan Sverige och Portugal startar 12.00. Då spelar Fyrisfjäderns världsstjärna Henri Hurskainen. På bilden ser du tre av Fyrisfjäderns organisatörer: Gert Kunka, Erik Jonzon och Stefan Sjöö. 

Länk till biljettköp

 

Längdåkning i Tunabackar

För första gången kunde jag skidspåra utanför dörren i Tunabackar. Drog upp en slinga på ca 400 meter i parken bakom huset. Det blev faktiskt ganska bra, åtminstone sett som premiäråk. Roligt var det också.   

Det här med att åka längd behöver inte vara så kompicerat. Trenden går mot "grab and go". Antalet vallningsfria skidor ökar och i vinter vet jag att många stadsnära spår kommer att anläggas, eller åtminstone spåras upp.

Gillar den utvecklingen, för om längdåkning verkligen ska slå igenom behöver motionsformen förenklas. Folk i allmänhet är väldigt ointresserade av att valla och många man talar med vill att det ska vara lika enkelt som att "stick ut och springa". Fast det här vet branschen och samtliga stora skidmärken satsar på enkelhet. Vilket alltså är helt rätt. 

Har själv ett par Atomic Skintec. Ok, de är kanske inte de snabbaste när det kommer till glid. Men de utbytbara stighudarna under skidan gör att jag alltid har bergfast fäste. Bra fäste gör att du kan fila på din teknik, något som oftast är mycket viktigare än farten du kan hålla i spåret. Med bättre teknik kommer dessutom hastigheten med automatik.

Nu ser jag fram emot att det också ska spåras på Gränbygärdet i vinter. Har rekat en slinga som kan bli upp mot 7 km. En bana som alltså ska gå genom grönytorna i Gränby. En påfart ska vara vid Solskenets förskola, den andra vid IFU Arena. Tricket med IFU är att du då också kan äta eller fika efter passet. 

Kör, bara kör. 

 

Flyktingbarn och innebandy på IFU Arena

Under höstlovet arrangerar Sirius Innebandy ett läger för flyktingbarn på IFU Arena. Ungdomarna kommer främst från Syrien och Afghanistan och är i åldern 11-16 år.      

– Det här är vårt andra läger för flyktingbarn. Det första genomfördes i augusti, då var det 30 personer som fick lära sig att spela innebandy. Från Sirius sida såg vi en efterfrågan på att göra ett nytt läger. Höstlovet passade naturligtvis perfekt, säger Sandra Dahl, organisatör hos Sirius Innebandy.   

Många av de som testar innebandy kommer från andra bollsporter i hemlandet. Både fotboll- och landhockeyspelare finns representerat på planen. Några av de som är med på lägret är också med för andra gången. Vilket naturligtvis är ett kvitto på att den här typen av aktivitet uppskattas.

För IFU Arena är det viktigt att den här typen av arrangemang kan hållas i arenan. 

– Ja, för oss är det en viktig signal att Sirius väljer IFU Arena som hemmaplan för aktiviteten. Att vi kan bidra med bra struktur och förutsättningar för idrottandet, säger Tomas Grönberg, VD.

För det är inte enbart innebandy som deltagarna fyller dagarna med. En del studiebesök blir det också. Bland annat har de varit i Metallåtervinning arena och kollat på hockey. För många var det första gången de såg en is i verkligheten. Deltagarna kommer också att besöka IFU:s friidrottsanläggning. Tanken är att de då ska få testa några olika friidrottsgrenar.

Ledare på lägret är

 • Sandra Dahl, organisatör, Sirius Innebandy
 • Johan Widh, Sirius Innebandy.
 • Marco Palosaari, SSL-coach, FBC Uppsala.
 • Axel Lindhe, Rasbo Innebandy

Bernt Johansson #legend

Häromveckan, på Mallorca, sprang jag bokstavligen i kapp Bernt Johansson när han cyklade förbi mig i Can Pastilla. Legenden Bernt, han som vann OS guld på cykel 1976, det som hölls i Montreal.

Bernt har fyllt 63 år, med det syns inte. Snacka om trimmad kille. Lärde känna honom lite på Vätternrundan för några år sedan. Ödmjuk som få och med en stjärnstatus som ingen annan. Motionscyklist-ögonen var stora som tekoppar när han hängde runt på torget i Motala.  

Att snacka cykel med den killen är intressant. För Bernt är alltså ingen mätt föredetting. Han cyklar näst intill dagligen nu också, ofta som ledare åt Springtime. Runt tio resor per år gör han med det träningsbolaget. Annars bor han i Tidavad, Mariestads kommun. Där luktar han på blommorna under Korkeken och under tiden mellan cykeluppdragen är han ansvarig för hälsoutveckling på Avonova. Rätt man på rätt plats alltså.

Minns också när han kom trea på Mästarnas mästare för några år sedan. Hur uppskattad han var av de andra i gänget.

Att träffa Bernt på Mallorca var naturligtvis en bra twist på den här resan. Nu är jag cykelinspirerad igen. 

 

 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären. Knäpp kuriosa: Varit på toppen av Kebnekaise 9 gånger. 


Favoritcitat: "Just do it". Gillar det enkla i den frasen. 

Sport I dag