• söndag 25 juni 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Två Almtunaspelare draftade Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Martin Nilsson

Rinkside

Rinkside är hockeybloggen som håller dig uppdaterad om ishockeyn i Uppland. Uppsalas bästa hockeylag Almtuna och Hockeyallsvenskan hårdbevakas, men även andra lokala lag och spelare uppmärksammas på Rinkside. Bloggens skribent heter Martin Nilsson, vars hockeybakgrund är spel i Almtuna, Enköping och Wings.

Tveka inte på att kommentera eller skicka tips till Rinkside!

Detta är en blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Kvällens förstastjärna går till... Red Lions!

Grattis, AIK. Känslan är att det var rätt lag som gick vidare och har chans att slå att slå ut Karlskoga i nästa kvalsteg.

Almtuna, då? En hedrande sista insats får man ändå säga. Det märktes att publiktrycket hjälpte laget att tända till och ge hemmapubliken är värdig avslutning.

Dagens förstastjärna: Almtunas klack Red Lions som slöt upp i full styrka. Även om styrkan inte är så stor till antalet matchade man alla AIK:s tillresta fans väl i röststyrka och sång. Cred till alla er som kämpat sig igenom en svajig säsong som inte riktigt blev som många hoppats.

Dagens andrastjärna: Jacob Ragnarsson imponerade på många som inte sett honom, men jag inte är inte förvånad över hans spel. Nu får Tobias Pehrsson skynda sig att sajna honom till A-laget då många där ute i hockeysverige fick upp ögonen för hans fina spel. En av dem var Challe Berglund (DIF-legendar) som twittrade "Lill-ragge ser ju läskigt bra ut. Signa honom direkt DIF hockey".

Dagens tredjestjärna: Västervik. Efter en helt otrolig säsong är resan nu slut då laget var ETT mål från att gå vidare. Med en i div. 1-trupp, i princip. Det är något speciellt med Allsvenska nykomlingar...

 

//Martin

Två Almtunaspelare draftade

Almtunas Gustav Lindström blev draftad högre än någon kunnat ana på lördagseftermiddagen.

Det stannade inte där för Almtuna. Ett par timmar senare förkunnades att Almtunas J20:s Kristian Röykås Marthinsen valdes av Washington Capitals i den sjunde och sista rundan som nummer 213 totalt.

Den norske 17-åringen hade en mycket stark säsong i J18 och J20. Han producerade totalt 35 poäng den gångna säsongen för Almtunas juniorer - och lyckades även göra mål i sin första och enda match i hockeyallsvenskan.

Läs kollega Daniel Meisels härliga intervju med Röykås Marthinsen och lägg särskilt märke till SKAM-referenserna. Där snackar vi klass!

Han avslutade sedan säsongen på ett fint med att göra 8 poäng på fem matcher för Norges U18-landslag.

 

//Martin

 

KRISTIAN RØYKÅS MARTHINSEN
KRISTIAN RØYKÅS MARTHINSEN

Sommarens längsta inlägg om Tre Kronor, Blomman, heta rykten och Almtunas glädjeämnen

Tillbaka från en kortare semester på måndagen och det smällde till rejält direkt bland Uppsala- och Almtunarelaterade nyheter:

* Ni kunde i går läsa att Almtunas Gustav Lindström blev uttagen till U20-landslagets turnering i USA. Även Rasmus Sandin - med Gimo som moderklubb - blev uttagen till Tre Kronor för en stundande landslagsturnering. Likt Lindström gjorde Sandin succé med småkronorna - alltså ett ännu yngre Tre Kronor (födda 2000) - under våren och anses given i U18-truppen som åker för att spela Ivan Hlinka Memorial i augusti.

* Almtuna dumpade backen Adam Deutsch efter hans första säsong och på måndagen blev hans nya klubbadress officiell: Han återvänder till kroatiska Medvescak Zagreb - samma klubb han lämnade för att spela i Almtuna. Men nu har kroaterna bytt serietillhörighet från KHL till "alpligan" EBEL.

* Och såklart Ludwig Blomstrand som bekräftades förlorad för Almtuna på Karlskronas hemsida. Läs om det här.

 

MEN! Det stannade inte där: Det skulle även komma nyheter på "in-kontot" för Almtuna. Sportuppsala.se kunde på måndagen avslöja att 20-årige John Dahlström kan bli klubbens nästa värvning. Klicka in på länken för en närmare beskrivning av hans bakgrund.

En spännande bakgrund, helt klart. Nu när även Blomstrand försvinner behövs verkligen nytt blod i offensiven och Dahlströms karriär ser intressant ut på pappret.

Det är absolut ingen som ersätter någon av de förlorade spetsspelarna, men väl en yngling som samlat på sig erfarenheter som faktiskt liknar Blomstrands lite grann och som saknas i dagens trupp. Spel i hockeyallsvenskan, några matcher i SHL och fin produktion i USA. 

Undertecknad riktar ett STORT grattis till Ludwig Blomstrand. Karlskrona kan nog bli ett perfekt steg för Blomman.

Japp, inlägget börjar bli långt. Men spontant känns Almtuna oerhört utarmat just nu. De fyra bästa poängplockarna samt de mest underhållande spelarna har nu lämnat Uppsala. Hoppet står för tillfället till två kanadicker som aldrig satt sin fot i Sverige (åtminstone inte Vallorani).

Till sist två glädjeämnen för Almtunas del: Per Svenssons kontraktsförlängning som blev officiell förra veckan. Och kanske än viktigare: nye ordföranden Niclas Fröberg känns som en mycket bra rekrytering. Är hans engagemang i närheten av lika stort som han uttrycker kommer hans enorma erfarenhet från diverse tidigare uppdrag bli otroligt värdefulla. Det håller vi tummarna för, för Almtuna och Uppsalahockeyns skull.

 

//Martin

Almtunas stjärna till SHL – till slut

Almtuna tappar ännu en spelare till SHL.

Enligt Sportbladet.se är skyttekungen Ludwig Blomstrand klar för Karlskrona.

Uppgifterna bekräftas av säkra källor till Rinkside.

Mer om denna nya, tunga smäll för Almtuna senare här på bloggen.

 

//Martin

Nytt landslagsuppdrag för Almtunaspelaren

Han gjorde inte mindre än sju poäng från sin backplats under sin allra första turnering med juniorkronorna under våren. För några veckor sedan berättade han för UNT om anbuden från SHL.

Nu får Almtunas Gustav Lindström förnyat förtroende i Sveriges U20-landslag.

I dag släpptes truppen som åker till Michigan i slutet av juli för att möta Finland, Kanada Röd, Kanada Vit, Olympic, Sverige, USA Blå och USA Vit. 

Lindström är alltså en av spelarna som får inleda is-säsongen med att vara en av åtta backar i en "ursprungstrupp" som senare ska försvara Tre Kronor i junior-VM. En av backkollegorna är Rasmus Dahlin, Frölundabacken som anses vara Sveriges största backtalang genom tiderna. Almtunas fans får hålla tummarna för att Lindström får med sig inspiration av Dahlins magiska spel hem till Gränbyhallen och hockeyallsvenskan.

Han lär med största sannolikhet missade första veckan på is med Almtuna (åtminstone några dagar), men det tror jag båda parter är lika glada för. Bra jobbat av Lindström, som i och med detta lär träna hårdare än någonsin den närmaste månaden. Eller vad tror ni?

 

//Martin

Supertalangen från Gimo byter SHL-klubb

Helsingborgs Dagblad uppger att Rögle är på väg att skriva kontrakt med Brynäs 17-årige Gimofostrade jättetalang Rasmus Sandin. Enligt tidningen ska bara detaljer återstå innan en övergång blir klar.

Ett mycket intressant scenario eftersom UNT kunde avslöja för en vecka sedan att Rasmus storebror, Almtunaforwarden Linus Sandin, kommer att presenteras av Rögle vilken dag som helst.

Sandin startade sin karriär i Gimo IF innan han gick vidare till Modo. Efter en mallanlanding i Almtuna U16 gick han säsongen 2015/16 vidare till Brynäs, men nu kan det alltså vara dags att röra på sig igen.

Den gångna säsongen var Sandin lagkapten i det svenska U17-landslaget i VM och gjorde 18 poäng på 36 matcher i J20 Superelit samt spås väljas högt i NHL-draften nästa sommar.

 

//Martin

 

Gudmundsson om hur kanadensarna hittades – och vem de bildar förstakedja med

Det står nu klart att Luke Pither blir Almtunas nordamerikan nummer två.

Mannen bakom värvningarna från ECHL-laget Brampton Beast är Almtunas forwardstränare Martin Gudmundsson. Till Rinkside säger han så här:

– Jag har sett mest (av Vallorani och Ptiher) i och med att jag kollat på deras slutspel. Totalt närmare tio matcher. Ragnarsson och sportgruppen har även de sett en del och vi har diskuterat spelarna tillsammans.

Hur fick ni nys om Vallorani och Pither? Jag gissar att ni inte följt ECHL jättenoga tidigare.

– Vi har en bra kontakt som vi fått några nyckelnamn av. Så det fanns ett antal spelare som vi kände direkt "nej, det här funkar inte alls". Vallorani och Pither kändes rätt från start.

Var tanken från start att värva båda?

– Jo men så var det. Det är viktigt tycker jag att vi får in båda. De har spelat ihop och det är en trygghet för både oss och för dem. Det känns bra från båda sidor.

Och tanken är att spela Daniel Ljunggren mellan dem?

– Ja det är så vi tänkt starta, med "Ljungan" mellan. Så får han sätta upp de här killarna i lägen.


//Martin

 

 

Så beskrivs Almtunas import: "Kär i pucken"

I fredags presenterades David Vallorani för Almtuna. Men vem är då denna kanadick och vad kan publiken förvänta sig från denna spetsvärvning?

På bloggen vikfancentral.se finns diverse utlåtanden från folk som sett Vallorani. Vi börjar med de bra nyheterna för Almtuna-anhängare:

– David Vallorani är liten, men det hade inte någon negativ inverkan på hans spel här, säger en på insidan i DEL2. Han är snabb, kan leda sin kedja, har en del kreativitet och kan göra mål. I Rosenheim var han inte stjärnspelaren, men en mycket pålitlig center, som gör saker på rätt sätt och gör inte många misstag. Han kan vara ett bra val enligt min åsikt.

I samma inlägg uppges en NHL-scout vara desto mer skeptisk och säga så här till vikfancentral.se:

– Vallorani är mycket liten, får det verkligen kämpigt mot stora spelare. Men skicklig, bra händer på små ytor. Lite kär i pucken dock…

 

Svårt att veta vad som kan utläsas av dessa utsagor. För Rinkside har källor beskrivit David Vallorani som en väldigt skicklig spelare offensivt, som en poängspelare med mycket fina tekniska kvaliteter.

Så för mig är det sammantagna intrycket av Vallorani positivt. Och det baseras främst på att han med största sannolikhet kommer att få spela tillsammans med sin radarpartner från ECHL, Luke Pither, vilket UNT rapporterade om i fredags.

 

//Martin

Almtunaveteranen uppges vända hem – till rivalen

Han var en sann trotjänare i Almtuna och var i klubben trogen i sex raka år. 

Nu ska Fredrik Sandgren närma sig spel i hockeyettan för Västerås, skriver vikfancentral.se.

– Sandgren finns med på vår lista, mer än så vill jag inte säga, säger Västerås sportchef Patrik Zetterberg till bloggen.

 

Fredrik Sandgren spelade med nummer två på ryggen i Almtuna. Foto: UNT

arkiv

Fredrik "Sankan" Sandgren har hunnit fylla 34 år och är en mycket rutinerad herre med bland annat 475 matcher i hockeyalsvenskan.

Han kommer senast från två säsonger i slovakiska ligan där han gjort 26 respektive 18 poäng i två olika lag.

– Jag såg Sandgren någon match senaste säsongen och han var en av de bättre spelarna i nykomlingen Nove Zamky, som dock var ett svagt lag, säger en NHL-meriterad scout till vikfancentral.se.

Han lär enligt bloggens källa även ha tjänat ganska fina pengar i Slovakien.

– Importerna där tjänar ofta runt 25-30 000 Euro skattefritt per säsong, vissa mer.

 

//Martin

Kanadensisk poängspruta nära Almtuna

Rinkside är äntligen tillbaka efter en veckas inaktivitet. Och det på grund av ett spännande spelarrykte.

Almtuna är på väg att landa sitt första nordamerikanska nyförvärv, skriver sportuppsala.se under torsdagen.

Spelaren det handlar om är David Vallorani, en 28-årig kanadensare som senaste säsnongen spelade i ECHL, vilket är samma liga som Ludwig Blomstrand hade stor framgång i poängmässigt innan han vände hem till Almtuna.

Lilla Vallorani, som trots sina 173 centimeter väger imponerande 82 kilo, har dock ännu bättre statistik än Blomstrand: 83 poäng mäktade kanadicken med på sin 72 matcher för sitt Brampton Beast - hela 20 poäng mer än Blomstrands senaste säsongsfacit i ligan.

Enligt sportuppsala.se står Almtuna mycket nära Vallorani i kontraktsförhandlingarna som kan bli klara inom kort.

 

//Martin

Jagad skyttekung klar för AIK

Rinskide kan via säkra källor avslöja att Södertäljes och hela hockeyallsvenskans skyttekung Anton Holm skrivit på för AIK.

Det har tidigare florerat rykten i media om att AIK har ett intresse för Holm men nu ska det alltså vara sajnat och klart.

Holm sköt hela 28 mål för seriejumbon Södertälje, men fick inte förnyat kontrakt efter märkliga omständigheter.

En mycket stark värvning av AIK!

Anton Holm bryskt hanterad av AIK-försvaret.   Foto: Anders Wiklund/TT

 

 

//Martin

Almtunas nya Emil Larsson

... Om några år, förstås.

Ja, Almtunas senaste Brynäs-fynd Erik Broman beskrivs av sin nya tränare Martin Gudmundsson som en Emil Larsson-kopia i ett pressmeddelande. 

När jag hittade detta klipp och fick det se andra målet går det absolut att se likheter.

 

J20 superelit är givetvis något annat än hockeyallsvenskan. Det är just Emil Larsson medveten om. Det tog några år för honom att blomma ut så det låter rimligt att spela Broman i en mindre roll till att börja med i höst, precis som Gudmundsson säger till Almtunas hemsida.

33 poäng på 37 matcher. Ett bra facit av 20-årige Broman i J20 senaste säsongen. Ett plus är att han hade ett C på bröstet och det är ytterligare en anledning till att paralleller dras med Emil Larsson, som var assisterande kapten i Brynäs juniorer innan det blev ett A på bröstet sista två åren i Almtuna.

Spökligt likt. Så är det faktiskt. Larsson gjorde 34 poäng på 39 matcher sin sista säsong som junior i Brynäs. Som sedan blev 12 poäng i Almtuna första säsongen - men Larsson levererade alltid ett stort jobb även om poängen inte ramlade in. Inte nog med det: båda är exakt lika långa med sina 189 centimeter. Broman måste nästan ha ett gammalt hockeyproffs som farsgubbe också?

Och det är nog vad alla Almtuna-anhängare kan förvänta sig av Erik Broman: Hårt arbete och i bästa en stabil poängmakare. Om några år.

En värvning som jag personligen gillar. Lär vara välscoutad av Gudmundsson, och mycket välskolad av Brynäs. En spännande kombo!

Sedan minskar ju förstås chansen att Almtuna ska hämta in importer för varje spelare som värvas, även om Broman ska vara en spelare för tredje- eller fjärdekedjan. Alla spelare kostar pengar, som bekant.

 

//Martin

Uppgifter: Han är nära AIK-kontrakt efter Almtunas "nej tack"

Av de 14 spelare som inte blir kvar i Almtuna sedan föregående säsong blev det kanske mest snack och besvikna fans när klubben inte valde att förlänga med en lirare stod för några mycket fina insatser under de få matcherna hann han spela.

Marcus Fornell, alltså.

Nu uppger flera av varandra oberoende källor att Fornell är på väg att skriva på ett tryout-kontrakt med AIK. 

Han lär i och med det få chansen att visa upp sig i AIK-tröjan under några träningsmatcher i augusti. Enligt en av källorna är Fornell tänkt att ersätta unge anfallstalangen Jesper Bratt om han lämnar AIK innan säsongen drar igång.

Undertecknad har sökt Marcus Fornell utan att lyckas. 

_ _ _

I går spikades spelschemat för hockeyallsvenskan 2017/2018.

Precis som rapporterats tidigare inleder Almtuna borta mot Tingsryd.

Första hemmamatchen? Mot AIK! Tror ni Fornell tagit en tröja för 08:orna då? Det tror och hoppas jag - spelare som kommer tillbaka till Gränbyhallen är alltid en härlig krydda till matchen! 

Kanske en femma med Norin på backen och en kedja med Fornell - Almtorp - Ekarv framför sig?

 

//Martin

Blomstrand om Malmö – och nya träningsformen: "Sjukt bra"

Ludwig Blomstrands 24 mål i hockeyallsvenskan har gjort att snacket om att han ska lämna Almtuna för nya utmaningar tagit fart under våren. Eller ja, egentligen sedan den succéartade hösten.

Malmö har bekräftats som en av intressenterna men Blomstrand har inget nytt att tillägga om en eventuell flytt.

– Jag har sagt till agenten att sköta det där. Vad jag vet är det inget nytt som hänt, säger Ludwig Blomstrand till Rinkside utan att vilja kommentera något mer gällande framtiden.

ludwig blomstrand rinkside

Riktar Blomstrand blicken söderut?                  Foto: Johnny Anderson

 

I stället övergår samtalet till att handla om Almtunas nya försäsongs-upplägg.

– Johan (Söderström, fystränare) har styrt upp det i år med en träningsform som kallas Stack. Det känns sjukt bra. Det har varit ett annat tempo än vi körde förra försäsongen, säger Blomstrand.

Vad innebär Stack?

– Man kan säga att det är mer balanserade övningar med mycket fokus på bålstabilitet. Nu har det inte varit lika viktigt att träna med vikter som det varit tidigare.

Låter som ni inte tränar med lika tunga vikter och mindre explosivitet än under Tobias Pehrssons fysprogram?

– Ja än så länge har det varit så, men nästa vecka går vi in i nästa fas. Då blir det lite annorlunda med mer snabba rörelser. Hittills har det mer handlat om att komma in i det.

Och nu tränar ni inte med laget varje vardag hela våren?

– Nej vi har börjat köra tre plus ett i år, så vi tränar i tre veckor tillsammans och sen en vecka själva. Det är skönt att träna vilka tider man vill i en vecka och så kan ju folk åka hem till familjerna om de vill. Och så slipper man se allas ansikten varje dag, säger Blomstrand och skrattar.

 

//Martin

Märsta-Karlssons VM-succé

Arlandafostrade (numera Wings) NHL-spelaren William Karlsson gör just nu sitt andra VM för Tre kronor. 

I dagens sista gruppspelsmatch mot Slovakien (seger 4-2) gick han från poänglös till att smälla in tre poäng genom en skön 1+2-meny.

Succé för 24-åringen som producerat fina 45 poäng för Columbus i NHL de senaste två säsongerna. 

Efter dagens fina poängskörd medgav världens näst bästa Karlsson för hockeysverige.se hur skönt det var att som sista svensk spräcka nollan i poängkolumnen:

– Ska jag vara ärlig har det malt lite grann. Det har känts ganska bra spelmässigt, men poängen har inte trillat in, så det var skönt att det kom nu, säger Columbus Blue Jackets-forwarden till Hockeysverige.

william karlsson tre kronor Karlsson (mitten) firar med lagkamraterna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Läs hela intervjun med Karlsson här.

 

Nu är det bara vänta in resultatet i den pågående matchen mellan Ryssland och USA innan vi vet vilken tid och mot vilka Tre Kronor ställs i kvartsfinalen på torsdag.

 

//Martin

Bloggare: Martin Nilsson Ålder: 24 Gör: Studerar medie- och kommunikationsvetenskap Bor: Uppsala Mejl: martin.nilsson@unt.se


Twitter: @martinnilssons 



 

Sport I dag