• torsdag 27 juli 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
"Kontinuitet och en bra start efter en tur... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Martin Nilsson

Rinkside

Rinkside är hockeybloggen som håller dig uppdaterad om ishockeyn i Uppland. Uppsalas bästa hockeylag Almtuna och Hockeyallsvenskan hårdbevakas, men även andra lokala lag och spelare uppmärksammas på Rinkside. Bloggens skribent heter Martin Nilsson, vars hockeybakgrund är spel i Almtuna, Enköping och Wings.

Tveka inte på att kommentera eller skicka tips till Rinkside!

Detta är en blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Irons tunga förstärkningar inför kvalet

SK Iron missade Alltvåan med en hårsmån och har istället fått spela den mindre roliga Division 2 Östra Fortsättning sedan årsskiftet.

Där har laget fina nio segrar på 14 matcher och med fyra omgångar kvar får laget in två offensiva pjäser som man hoppas ska bidra med en del poäng. Två spelare som spelat klart sina säsonger i Hockeyettan men inte är redo att avsluta säsongen riktigt än.

Det handlar om hemvändande Ludwig Björklund, senast i Enköpings SK, och med Iron som moderklubb. Efter att ha vandrat genom Almtunas olika ungdoms- och juniorlag blev han en pålitlig målskytt i Tierp i Division 1. 24-åringen har även hunnit representera hockeyettan-lagen Surahammar och Enköping. 

Björklund har alla möjligheter att bli en ny publikfavorit i Iron med sina fina händer, kombinerat med storlek och tyngd. En spelare som mer än gärna bjuder på den där extra dragningen och revanschlustan lär vara stor efter en skadefylld säsong i Enköping.

Den andra forwarden som hämtas in är Johan Beatty från Wings HC Arlanda. Beatty har en intressant bakgrund i två olika amerikanska juniorligor i lag med sköna namn som "Long Beach Bombers" och "Bradford Rattlers". 22-åringen var en del av den framgångsrika årskullen i Almtuna, födda -94, där han spelade med Almtunabekantingarna Sebastian Hartmann, Robin Press och Victor Ekarv, bland andra.

En liten, kvick och intensiv spelare som skiljer sig en del från Björklunds spelstil. Desto mer likt Björklund kommer Beatty från en ännu tyngre säsong som blivit spolierad på grund av ett benbrott. Lär vara rejält spelsugen då han bara hann med 13 matcher i Wings 16/17.

 

 Hockeybloggen Ringside Iron Ludwig Björklund Johan Beatty

Ludwig Björklund och Johan Beatty.

Foto: Wings hemsida/Irons facebook.

 

//Martin

"Kontinuitet och en bra start efter en turbulent säsong"

Tidigare Almtunacentern och publikfavoriten Tobias Hage om varför hans Björklöven blir bättre kommande säsong och varför padel är så kul.

 

 

Att det inte nämns i klippet att undertecknad gick obesegrad genom de två timmarna av padelspel var för att upprätthålla en god stämning med vinnarskallen Hage, men nu fick jag det på pränt i alla fall!

 

//Martin

Scouten om Almtunas importer: "Grym värvning"

Som bekant har Almtuna värvat två kanadensare från ECHL inför nästa säsong.

Bloggen tog ett litet snack med scouten Filip Andreason, som jag skrev om i våras, om Almtunas nya stjärnor Luke Pither och David Vallorani.

– Jag har sett båda spela en del och tror framförallt att Luke Pither kan bli en grym värvning. Han är mer allround och man vet vad man får av honom, säger Andreason.

– Jag såg faktiskt Pither spela redan under hans juniortid, han var väldigt lovande. En liten och skicklig lirare med bra spelsinne.

Vad tror du om David Vallorani?

– Jag har inte så bra koll på Vallorani, men jag har sett att han är en bra skridskoåkare och att han spelat med Pither tidigare är en stor fördel. Han verkar lite mer ojämn men det är svårt att säga hur det kommer gå.

Andreason berättar även att han tipsade Almtuna om ett tvillingpar som i stället skrev på try out-kontrakt för Örebro under våren.

– Jag tipsade om Spink-bröderna (Tyler och Tyson) som jag såg under vintern. Jag tycker att de är sjukt bra och skulle passa bra i Almtuna, men jag tror att de redan hade bestämt sig för Pither och Vallorani då.

 

//Martin

Han ska leda Almtunas juniorer

Almtuna J20 har sedan Martin Gudmundsson lyftes upp till a-laget i november saknat en huvudtränare.

Klubbens J18-tränare Serhan Cicek har visserligen fyllt luckan efter bästa förmåga, men att ansvara över två juniorlag på elitnivå är förstås omöjligt att göra fullt ut.

I juni blev det klart att J20 till slut får en ny huvudtränare: Fredrik Gustavsson, senast i Östervålas a-lag, tar över laget efter sommaren.

– Det känns jättebra. Han är nyfiken, meriterad och ödmjuk, säger Serhan Cicek som kommer att fortsätta vara huvudtränare i J18 och assistera i J20.

– Fredrik kom in i Almtuna och hjälpte mig med J18 i vintras och har lärt sig en del av hur vi tänker hockey i klubben.

Ligger du bakom ”värvningen”?

– Nja, jag känner till honom sedan tidigare då jag tränat hans son som är 01:a. Martin Gudmundsson har hjälpt till mycket, vi jobbar ihop kan man säga.

Cicek har själv tagit om all fysträning för samtliga juniorer under våren och sommaren. Gustavsson har träffat laget men har ett gällande kontrakt med Almtuna från och med augusti.

– Jag har skött hela fysen, men grabbarna vet hur de ska träna och sköter en hel del själva så det har gått bra. Jag räknar med att slussa in Fredrik i höst.

 

Fredrik Gustavsson är född 1975 och har en bakgrund som spelare i bland annat Östervåla och amerikanska ECHL. Som tränare har han utöver att träna Östervåla haft flera uppdrag på olika läger i Svenska Ishockeyförbundets regi.

– Han är helt rätt profil för oss och taggad till tusen. Vi har ju tagit bort en heltidsanställning på klubbens tränarsida så Fredrik kommer att fortsätta jobba som murare men sluta vid 15 för att hinna med träningar och matcher.

 

Till sist: Anmärkningsvärt att Almtuna inte gått ut i sina egna kanaler och kommunicerat att man nu faktiskt har mer än en tränare på juniorsidan. Det är förmodligen fler än jag som missat att gå in på J20:s egna hemsida för att ta del av nyheten.

 

//Martin

Almtunatränaren: "Svårt att förutspå det sportsliga"

Hockeyallsvenskan.se gör en genomgång med alla tränare och nu har Almtunas tränare Martin Gudmundsson fått uttala sig till hemsidan.

– Vi siktar på en bättre placering än förra året, men det är såklart svårt att förutspå det sportsliga, säger Gudmundsson till hockeyallsvenskan.se.

Han påpekar även att Almtuna kommer träna väldigt hårt efter sommaren.

– Vi har ett nytt upplägg på fyssidan där Muskelcentrum går in och styr om. Fysen är väldigt hockeyspecifik där man tränar mycket på ett ben som exempel. Träningen på isen sköter tränarna och spelarna kommer träna dubbla pass fram till seriestart.

 

Om han nu menar att laget kommer träna dubbla pass ALLA träningsdagar fram till starten av hockeyallsvenskan i september är det förmodligen en större träningsdos än någonsin tidigare. När Niklas Eriksson styrde tränade laget en hel del dubbelpass (förmiddag och eftermiddag) på försäsongen, men knappast alla träningsdagar.

Undertecknad ska försöka få till en intervju med Gudmundsson de närmaste veckorna. Han befinner sig just nu i Los Angeles. Antagligen på semester, eller får han med sig den när högerskytten laget så väl behöver sig hem därifrån?

Nja, skulle inte tro det.

 

//Martin

Hellberg hyllar Andréasson: "Som en extrafarsa"

Nu kan ni läsa intervjun med Magnus Hellberg jag skrev om i går. En del av det intressanta samtalet fick inte plats så därför bjuds det på några rader sommarläsning till här på Rinkside.

Hellberg om...

Genombrottet med Almtuna

- Det är fortfarande en säsong man blickar tillbaka på med glädje. Det var startskottet till vart jag är i dag och det var i Almtuna jag började jobba med Micce Andreasson. 

"Micce" Andréasson

- Han har blivit min målvaktstränare och jag har kört med honom varje sommar sedan dess. Det har väl blivit åtta år tillsammans nu och vi pratar även mycket under säsongerna. Det är väldigt skönt att ha honom, han vet exakt hur jag fungerar både på isen med det tekniska och mentalt på sidan av. Jag brukar skoja och säga att han är som en extrafarsa.

Tipset till Lindström som likt honom själv draftades som nummer 38

- Det jag kan säga är väl: njut. Jag ville ta ett steg i taget och tyckte SHL var ett bra steg på vägen. Det ska bli kul att följa hans resa.

Roll i nya laget

- Jag kommer inte vara uttalad förstamålvakt, utan det som är sagt är att jag och finske Tomi Karhunen ska spela lika mycket.

- Oavsett hur trött man är vill alltid spela. På den här nivån är så tuff konkurrens att man måste prestera på topp hela tiden för att få spela.

- Vi är tre svenskar. Jag, Richard Gynge och Andreas Thuresson. Det är en bra mix med nationaliteter, vi har två kineser eftersom det är viktigt med klubbens anknytning till Kina.

Om vad nära och kära tycker om klubbvalet

 - Polarna är faktiskt ganska taggade på att hälsa på i Kina. Fördelen är att vi kommer spela på närmare platser i Ryssland och sen i Finland också, så man får passa på att träffa familj och vänner då.

 

//Martin

TV: Magnus Hellberg: "De gaddar ihop sig"

Förra veckan träffade undertecknad Magnus Hellberg inför hans flytt till Kina och Kunlun Red Star.

I morgon kan ni läsa intervjun i tidningen och på unt.se - här kommer ett kort snack från IFU arena.

 

 

//Martin

TV: Bröderna Hägg: "Jättegoda NHL-chanser"

Bloggen gjorde ett besök i IFU Arena och träffade Gimofostrade bröderna Robert och Christian Hägg för att snacka NHL, försäsong och fyskompisen Magnus Hellberg.

 

 

//Martin

Uppsalas nya hockeymecka

Som alla vet är hockey en typisk materialsport. Särskilt ni som någon gång spelat själva vet att om inte utrustningen man använder känns helt perfekt för just mig - just i dag -  är det omöjligt att leva upp till sin potential på isen...

Skämt åsido: I juni fick alla lokala hockeyspelare äntligen sin drömbutik när Uppsala Sport och Profil slog upp portarna i Boländerna. Nu slipper hockeyföräldrarna åka till Stockholm med sina kids när klubborna gått av eller skridskorna blivit för små för att hitta det man söker, vilket undertecknad är glad att farsgubben ställde upp på för tio år sedan.

Butiken har bland annat hyllats av Almtuna som efter samarbetet som inleddes under våren.

Rinkside svängde förbi för att kolla in utbudet och visar upp delar av vad som erbjuds nedan.

 

 

 

 

//Martin

TV: Bröderna Sandin om Rögle-flytten

I början av juni kunde UNT avslöja att Linus Sandin skulle bryta kontraktet med Almtuna för SHL-spel med Rögle.

Drygt en vecka senare presenterades både Linus och hans lillebror Rasmus Sandin av Ängelhoms-klubben. Här berättar de lite kort om beslutet och förväntningarna.

 

 

Bröderna Sandin tränar hemma i Uppsala och IFU arena efter en sväng i nya hemstaden Ängelholm.

 

//Martin

Lindström: "Finns inte jättemånga som är bra med pucken"

Gustav Lindström valdes i andrarundan som spelare nummer 38 totalt av Detroit Red Wings i lördagens NHL-draft.

I en intervju med P4 Uppland på söndagen svarar han på frågan om vilka egenskaper han själv tror tilltalade Detroit.

– Det finns inte jättemånga som är bra med pucken, och på att hitta lösningar, säger Lindström till radiokanalen.

Han kommenterar även hur han ser på den närmaste framtiden.

– Jag har kontrakt med Almtuna över nästa år. Jag tror att det blir bra för mig att det blir bra med ett år till i Allsvenskan – att få spela mycket och utvecklas ännu mer.

Efter Gustav Lindströms debut i hockeyallsvenskan i för tio månader sedan lät det så här:

På försommaren berättade Gustav Lindström för UNT om anbuden från SHL-klubbar som han valt att tacka nej till. Ett klokt beslut av 19-åringen att stanna tycker jag och säkert många med mig. När NHL-dörren nu öppnats på riktigt i och med Detroits uppenbara, starka tro på att Lindström en dag ska gå in laget är en roll stor i Almtuna perfekt.

Rinksides tips blir ändå att Östervålasonen bör/blir kvar i svensk hockey i minst två år till för att vara redo att åka över Atlanten. År 1: etablera sig som toppback i hockeyallsvenskan. År 2: Ta en topp fyra-plats i ett SHL-lag.

Kan Lindströms karriärkurva fortsätta peka lika mycket uppåt som under det senaste året finns alla möjligheter. Men som bekant går ofta unga spelares nivå på spelet lika mycket upp och ner som berg-och dalbanor. Vägen till NHL är fortfarande lång men att bli vald så högt som nummer 38 gör den åtminstone väldigt påtaglig.

 

//Martin

Två Almtunaspelare draftade

Almtunas Gustav Lindström blev draftad högre än någon kunnat ana på lördagseftermiddagen.

Det stannade inte där för Almtuna. Ett par timmar senare förkunnades att Almtunas J20:s Kristian Röykås Marthinsen valdes av Washington Capitals i den sjunde och sista rundan som nummer 213 totalt.

Den norske 17-åringen hade en mycket stark säsong i J18 och J20. Han producerade totalt 35 poäng den gångna säsongen för Almtunas juniorer - och lyckades även göra mål i sin första och enda match i hockeyallsvenskan.

Läs kollega Daniel Meisels härliga intervju med Röykås Marthinsen och lägg särskilt märke till SKAM-referenserna. Där snackar vi klass!

Han avslutade sedan säsongen på ett fint med att göra 8 poäng på fem matcher för Norges U18-landslag.

 

//Martin

 

KRISTIAN RØYKÅS MARTHINSEN
KRISTIAN RØYKÅS MARTHINSEN

Sommarens längsta inlägg om Tre Kronor, Blomman, heta rykten och Almtunas glädjeämnen

Tillbaka från en kortare semester på måndagen och det smällde till rejält direkt bland Uppsala- och Almtunarelaterade nyheter:

* Ni kunde i går läsa att Almtunas Gustav Lindström blev uttagen till U20-landslagets turnering i USA. Även Rasmus Sandin - med Gimo som moderklubb - blev uttagen till Tre Kronor för en stundande landslagsturnering. Likt Lindström gjorde Sandin succé med småkronorna - alltså ett ännu yngre Tre Kronor (födda 2000) - under våren och anses given i U18-truppen som åker för att spela Ivan Hlinka Memorial i augusti.

* Almtuna dumpade backen Adam Deutsch efter hans första säsong och på måndagen blev hans nya klubbadress officiell: Han återvänder till kroatiska Medvescak Zagreb - samma klubb han lämnade för att spela i Almtuna. Men nu har kroaterna bytt serietillhörighet från KHL till "alpligan" EBEL.

* Och såklart Ludwig Blomstrand som bekräftades förlorad för Almtuna på Karlskronas hemsida. Läs om det här.

 

MEN! Det stannade inte där: Det skulle även komma nyheter på "in-kontot" för Almtuna. Sportuppsala.se kunde på måndagen avslöja att 20-årige John Dahlström kan bli klubbens nästa värvning. Klicka in på länken för en närmare beskrivning av hans bakgrund.

En spännande bakgrund, helt klart. Nu när även Blomstrand försvinner behövs verkligen nytt blod i offensiven och Dahlströms karriär ser intressant ut på pappret.

Det är absolut ingen som ersätter någon av de förlorade spetsspelarna, men väl en yngling som samlat på sig erfarenheter som faktiskt liknar Blomstrands lite grann och som saknas i dagens trupp. Spel i hockeyallsvenskan, några matcher i SHL och fin produktion i USA. 

Undertecknad riktar ett STORT grattis till Ludwig Blomstrand. Karlskrona kan nog bli ett perfekt steg för Blomman.

Japp, inlägget börjar bli långt. Men spontant känns Almtuna oerhört utarmat just nu. De fyra bästa poängplockarna samt de mest underhållande spelarna har nu lämnat Uppsala. Hoppet står för tillfället till två kanadicker som aldrig satt sin fot i Sverige (åtminstone inte Vallorani).

Till sist två glädjeämnen för Almtunas del: Per Svenssons kontraktsförlängning som blev officiell förra veckan. Och kanske än viktigare: nye ordföranden Niclas Fröberg känns som en mycket bra rekrytering. Är hans engagemang i närheten av lika stort som han uttrycker kommer hans enorma erfarenhet från diverse tidigare uppdrag bli otroligt värdefulla. Det håller vi tummarna för, för Almtuna och Uppsalahockeyns skull.

 

//Martin

Almtunas stjärna till SHL – till slut

Almtuna tappar ännu en spelare till SHL.

Enligt Sportbladet.se är skyttekungen Ludwig Blomstrand klar för Karlskrona.

Uppgifterna bekräftas av säkra källor till Rinkside.

Mer om denna nya, tunga smäll för Almtuna senare här på bloggen.

 

//Martin

Nytt landslagsuppdrag för Almtunaspelaren

Han gjorde inte mindre än sju poäng från sin backplats under sin allra första turnering med juniorkronorna under våren. För några veckor sedan berättade han för UNT om anbuden från SHL.

Nu får Almtunas Gustav Lindström förnyat förtroende i Sveriges U20-landslag.

I dag släpptes truppen som åker till Michigan i slutet av juli för att möta Finland, Kanada Röd, Kanada Vit, Olympic, Sverige, USA Blå och USA Vit. 

Lindström är alltså en av spelarna som får inleda is-säsongen med att vara en av åtta backar i en "ursprungstrupp" som senare ska försvara Tre Kronor i junior-VM. En av backkollegorna är Rasmus Dahlin, Frölundabacken som anses vara Sveriges största backtalang genom tiderna. Almtunas fans får hålla tummarna för att Lindström får med sig inspiration av Dahlins magiska spel hem till Gränbyhallen och hockeyallsvenskan.

Han lär med största sannolikhet missade första veckan på is med Almtuna (åtminstone några dagar), men det tror jag båda parter är lika glada för. Bra jobbat av Lindström, som i och med detta lär träna hårdare än någonsin den närmaste månaden. Eller vad tror ni?

 

//Martin

Bloggare: Martin Nilsson Ålder: 24 Gör: Studerar medie- och kommunikationsvetenskap Bor: Uppsala Mejl: martin.nilsson@unt.se


Twitter: @martinnilssons  

Sport I dag