• torsdag 27 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Pehrsson sparkas - och Almtuna blir aktieb... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Martin Nilsson

Rinkside

Rinkside är hockeybloggen som håller dig uppdaterad om ishockeyn i Uppland. Uppsalas bästa hockeylag Almtuna och Hockeyallsvenskan hårdbevakas, men även andra lokala lag och spelare uppmärksammas på Rinkside. Bloggens skribent heter Martin Nilsson, vars hockeybakgrund är spel i Almtuna, Enköping och Wings.

Tveka inte på att kommentera eller skicka tips till Rinkside!

Detta är en blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Almtunas budgetvärvningar ger fog till oro

Fredrik Forsberg från Väsby näste man in i Almtuna alltså. Och nästa värvning från Hockeyettan - av Almtunas tre "rena" nyförvärv är alla hämtade från den lägre division. Jag räknar alltså bort Albin Lundin då han varit mer Almtunas spelare än Djurgårdens senaste två åren.

Jag gillade vad jag såg under Forsbergs sju framträdanden under hösten när han lånades ut från Väsby till Almtuna. Uppfattade honom som en mångsidig, smart forward som kan spela i både en tredje- eller fjärdekedja i hockeyallsvenskan. Han verkar också ha tagit fina kliv i Väsby, där han hade en mycket bra vårsäsong och visade klass när Väsby ställdes mot svårare motstånd i allettan.

 

Vad sänder detta för typ av signaler? 

Att Almtuna har en tajt budget, givetvis. Klubben presenterade denna värvning kort efter att UNT publicerat uppgifter om att Almtuna var långt ifrån att göra den vinst som tidigare under säsongen annonserats.

"Väntar med säsongskort", skrev en Almtunasupporter i en kommentar för några dagar sedan. Många undrar nog hur många tomma ord som kommunicerats från ledningen.

Uppsalaklubben har värvat billigt. Och kortsiktigt, om man jämför med kontrakten som skrevs inför 16/17. Ljung, Bärgård och Forsberg har alla fått kontrakt över en säsong, istället för treårskontrakten som var populära för ett år sedan. Det rimmar inte så väl med allt prat under 2016 om den långsiktiga satsningen mot SHL Almtuna gjorde.

Ta en titt på truppen som jag stulit från Peter Tjärns eminenta Almtuna-blogg på sportuppsala.se. Kolla även in facebooksidan med samma namn där Tjärn hårdbevakar Almtunas försäsong.

 

Målvakter
Arvid Ljung – 17/18 Ny Mariestad
George Sörensen 17/18
XX

Backar
Albin Carlsson 17/18
Erik Flood 17/18
Gustav Lindström 17/18
Linus Rotbakken 17/18
Per Svensson 17/18
XX
XX
XX

Forwards:
Ludwig Blomstrand 17/18
Sebastian Hartmann 17/18
Daniel Ljunggren 17/18
Oscar Milton 17/18
William Quist 17/18
Victor Rollin-Carlsson 17/18
Linus Sandin 17/18
Jacob Svensson 18/19 – Från J20
Albin Lundin 18/19 – Almtuna/Djurgården
Jesper Bärgård 17/18 – Nybro
Fredrik Forsberg 17/18 – Almtuna/Väsby
XX
XX
XX

Tränare:
Marcus Ragnarsson 17/18
Martin Gudmundsson 17/18 + 18/19

 

STORA löneposter "kapade" 16/17: 1. Tränaren Niklas Eriksson. 2. Victor Ekarv. 3. Eric Norin. 4. Emil Larsson. 5. Marcus Oskarsson. 

Och in har alltså värvats från Hockeyettan. Att budgeten ska höjas för varje säsong - vilket Almtuna stolt gick ut med för ett år sedan - är bara att glömma.

Med det sagt: Laget behöver inte bli sämre. Klart nästa säsong kan bli bättre - truppens uppbyggnad säger mer om det ekonomiska läget än om hur laget kommer placera sig nästa säsong.

Eller sitter sportchef Perhsson och håller på några transferbomber som han snart låter smälla?

 

//Martin

Pehrsson sparkas - och Almtuna blir aktiebolag

I går ramlade det in ett oväntat mejl. Den första raden löd:

Det kommer att hända stora negativa saker inom Almtuna - var så säker. UNTs reportrar kommer att bli chockade.

Några timmar senare bekräftades det av flera av varandra oberoende källor: Sportchef Pehrsson får sparken från Almtuna.

En bomb.

Fast ändå inte, på något sätt. Det har tisslats och tasslats i flera månader om att stora nyheter om kommer att uppdagas. Klubbchefen Andreas Klingberg sparkade tränaren Niklas Eriksson i höstas. Nu får Tobias Pehrsson gå. De två som burit det sportsliga i klubben i flera år.

 

Klingberg har flera nyheter på gång:

 

Status: Registrerad hos Bolagsverket. Bolaget registrerat: 2017-04-07

ALLTSÅ: För tre veckor sedan registrerades Almtuna som aktiebolag.

Absolut, det var bara en tidsfråga innan det skulle hända. Men så har vi nog många tänkt om arenan också, och den historien är ju vida känd...

Här är lite samlad information om vad detta kommer innebära för Almtuna:

"Vid årsmötet i juni sade nye ordföranden Niklas Sjölund följande om aktiebolag till UNT:

– Vi har utrett det och fördelarna överväger vida nackdelarna. Dels så skyddar man ungdomsverksamheten, dels är det redovisningsmässigt bättre och så kommer krav att finnas att ha ett bolag för att spela i SHL och eventuellt även i hockeyallsvenskan."

 

Följande är hämtat från ekonomi-experterna på PWC:

"Tidigare har man kunnat se en trend där en bolagisering varit kopplad till externa aktieförsäljningar för att få in externt kapital. Senare tids bolagiseringar har dock skett utan att externt kapital tagits in och att föreningens externa finansiering därvid ökat. Vi tror att följande faktorer ligger bakom den bolagiseringstrend som råder nu.

Affärsmässiga skäl

Många av föreningarna inom elitidrotten omsätter åtskilliga tiotals miljoner kronor per år och har sin verksamhet uppdelad mellan föreningen och en eller flera aktiebolag. Genom att bolagisera elitverksamheten upplever nog många föreningar ett de får en mer enhetligt strukturerad verksamhet med tydligare krav på affärsmässighet och resultatansvar."

 

Och här en slutsats från ett examensarbete om bolagisering av idrottsföreningar:

 

 

"För att kunna följa, och kanske i liten mån leda, utvecklingen krävs
betydligt mer kapital än vad som tidigare satsats inom idrotten, och
marknadens stränga villkor krävs större säkerheter och starkare ekonomiska motiv att gå in med sponsorpengar. Ett företag kommer knappast att satsa
nödvändiga resurser om det inte finns incitament att tjäna pengar på
transaktionerna, och det säkraste sättet att överhuvudtaget få del av eventuella
överskott är genom aktieinstitutet."

Summa summarum:  Almtuna - med klubbchef Klingberg som det drivande loket - vill skapa bättre ekonomiska förutsättningar för klubben genom att bolagiseringen som nu sker.

Om det på något sätt hänger ihop med sparkningen av Pehrsson låter jag vara osagt. Men det känns inte troligt just nu.

 

Det var allt för nu. Uppföljning av sparkningen av Pehrsson följer...

 

//Martin

Han kan återvända till Almtuna – om pengarna finns

Många Almtuna-anhängare väntar på ersättare till de tunga spelartappen som uppmärksammats under våren.

I en färsk "silly-artikel" på unt.se kommenterar sportchef Pehrsson några namn som nämnts som potentiella nyförvärv. Men det finns inga garantier för att något etablerat nyförvärv kommer presenteras inom närtid.

Under mitt samtal med Perhsson ställdes även frågor om ett par tidigare Almtunaspelare som skulle kunna var aktuella:

- Michael Haga, poängkung i Almtuna innan lämnade för Örebro inför 16/17, finns enligt mrmadhawk.se på spelarmarknaden efter en tuff säsong i Örebro. Pehrsson bekräftar att man vill ha tillbaka honom, men att han måste invänta besked om "hur mycket pengar som finns i påsen", det vill säga hur långt budgeten kommer att räcka.

Efter succén i Almtuna fick Haga ett kontrakt i Örebro som få klubbar verkar kunna, eller vilja, ta över. Kan Pehrsson förhandla ner lönen med argumentet "här blir du förstacenter?"

- Olle Alsing, succébacken 16/17 som spelat SHL-hockey med Leksand har enligt Pehrsson rots degraderingen ett gällande kontrakt med Leksand. Antagligen för att Alsing blev klar för Leksand när de fortfarande var ett allsvenskt lag. Pehrsson sa inget som tyder på att det avtalet skulle brytas. Alsing lär i stället få en stor roll i Leksand och gäcka sin moderklubb Almtuna när de möts.

 

Efter att ha pratat med Pehrsson fick undertecknad uppgifter (ej bekräftade, alltså) om att sportchefen fått order om "värvningsstopp" i väntan på att klubben ska sätta en spelarbudget. En budget som med största sannolikhet blir lägre till nästa säsong i jämförelse med fjolåret. Uppdaterar om detta snarast möjligt!

 

//Martin

Almtunas stjärna hyllas i sociala medier: "Ställer alltid upp".

Ludwig Blomstrand fortsätter att leverera för Almtuna även efter avslutad säsong.

I fredags kväll syntes han i sociala medier när han deltog på en träning med Almtunas 06- och 07:or.

Fint så. Det finns flera bra förebilder i laget (och från Uppsala) som Oscar Milton och Victor Rollin-Carlsson som har varit med på diverse ungdomslags träningar.

Bild från Facebook.

Men på lördagen var det dags igen. Då hyllades Blomstrand på facebook av föräldrar till barn i Almtuna, denna gång med klubbens 08:or. Det var alltså att för andra dagen i rad ha spenderat en ledig dag uppe i Gränbyhallen.

Och inte helt oväntat var det en populär skyttekung som hade fullt upp både på och utanför isen.

Skärmdumpar från facebook med bild från lördagen och tillhörande status.

 

Att göra aktiviteter som dessa är inte bara otroligt kul och viktigt för barnen. Jag tror även att det ger spelarna som tar sig tiden får en hel den energi tillbaka. Uppskattningen bidrar förstås (se bara på barnen och facebook-inlägget som fått nästan 100 likes). 

STOR tumme upp från bloggen till både spelare och klubben!

 

Fotnot: Att inlägget publiceras först i dag tisdag är pga väntan på godkännande från barnen i bilds föräldrar.

 

//Martin

Ingen tränare i J20 - än: "Inte det viktigaste nu".

Almtunas sportchef Tobias Perhsson svarar på frågan om aktuell status i klubbens juniorverksamhet, som haft det väldigt på tränarsidan under säsongen 16/17.

Vem kompletterar Serhan Cicek som varit ensam tränare i J18 och J20?

Just innan följande klipp ställde undertecknad frågan om Niklas Eriksson-affären, men där var det intet nytt. I dag, några veckor senare kan läget förstås vara annorlunda.

 

 

Tänker ni som jag? På ekonomi, alltså.

Ja, vi är där igen. Även om Pehrsson inte säger det finns det så klart bara fördelar med att få in en juniortränare i god tid innan säsongen 17/18. Att det sedan kanske kostar mer än det smakar att kontraktera en tränare över sommaren är jag inte rätt man att avgöra. 

Precis som med spelare gäller det att vara ute i god tid för att få det man vill till en rimlig peng. Att en ny J20-tränare är muntligt överens med Almtuna är nog inte en allt för vågad gissning.

 

//Martin

Almtunas nyförvärv - del 12: Succén som inte fått förnyat kontrakt

Dags för den sista spelaren att betygsättas av bloggen och kommenteras av Tobias Pehrsson, sportchef i Almtuna.

En forward många gärna ser stanna i Uppsala men som verkar vara på väg bort. 

 

 

Observera att klippet spelade in för två veckor sedan, men att inga uttalanden om framtiden gjorts sedan dess. 

Att Tony Mårtensson gav Almtuna ett nej kan innebära att en påskrift från Fornell kommit närmare.

 

//Martin

Almtunas nyförvärv - del 11: Därför blir landslagsspelaren underkänd

Som bekant var Almtunas sportchef ute på en sällan skådad värvningsturné inför den gångna säsongen.

Nu får han kommentera säsongen för ett nyförvärv som får lägsta möjliga betyg från Rinkside.

 

 

Kommentarer om kollega Håkan Lundhs artikel om Almtunas budget dyker antagligen upp imorgon här på bloggen!

 

//Martin

Jättetalangerna från Uppland dominerar i småkronorna

I helgen spelades en femnationerns-turnering för U17-landslag och i Tre Kronor stod två Upplänningar för mäktiga insatser.

Rasmus Sandin, till vardags i Brynäs J20, har Gimo som moderklubb och spelade i Almtuna U16 (med undertecknad som tränare, faktiskt) under en halv säsong för två år sedan. I landslagsturneringen fick han bära ett C på bröstet och ledde också laget på ett föredömligt sätt: Sex poäng på fyra matcher och utsedd till turneringens bästa back. Grymt bra jobbat!

 

Lagkaptenen Rasmus Sandin. Foto: Fredrik Sten | Hockeyfoton.se

 

Jonatan Berggren med Enköping som moderklubb och sedan tre år tillhörande Skellefteå ville inte vara sämre: Forwarden stod för två mål och fem assist och blev med det poängbäst i Sverige. Som 16-åring har han stått för 12 poäng för Skellefteå i J20 (!) Superelit den gångna säsongen. Imponerade!

Hur långt från Hockeyallsvenskan kan dessa två vara? Almtuna lär hålla stenkoll på lokala, unga talanger och det bara att titta på Frölundas jämnårige Rasmus Dahlin (nyligen uttagen i A-landslaget) för att inse vilken nivå juniorer håller i dag. 

Kanske kan Almtuna lyckas få någon av Sandin eller Berggren på lån innan Brynäs och Skellefteå låter dem få testa på SHL-spel?

 

Till sist:

Sverige vann hela turneringen och Rinkside passar på att rikta ett stort grattis till hela laget och framförallt Sandin och Berggren!

 

//Martin

Almtunas nyförvärv - del 10: Talangen som fick packa trunken efter en säsong

Nästa spelare som betygsätts här på bloggen fick lämna efter bara en säsong i den röda dressen. "Det handlar om att få det man förtjänar", kommenterar sportchef Perhrsson när han får frågan om spelarens roll i Almtuna.

 

 

//Martin

Almtunas nyförvärv - del 9: "Vi var inte nöjda och hade möten med honom".

Betyget på nästa forward är högt men sportchef Tobias Perhsson avslöjar att höstens prestationer var en enorm besvikelse från klubbens sida.

 

 

//Martin

Almtunas nyförvärv - del 9: "Usel vissa matcher".

Japp, jag ger inte upp! Ny dag - nytt klipp.

Denna gång är det lite dubbla budskap kring svårbedömde William Quist.

 

//Martin

Almtunas nyförvärv - del 8: Stjärnvärvningen som får betyget underkänd

Bloggens betygsättning och sportchef Tobias Pehrssons utvärdering av nyförvärven 16/17 fortsätter.

Näst ut är en forward som skulle bli en ledande spelare men, enligt Pehrsson, "hade en tuff säsong".

 

 

//Martin

Möt tre färska svenska mästare från Uppland

Undertecknad har träffat inte mindre än tre stycken färska svenska mästare från Uppland.

Djurgårdens Julia Johansson, Ida Press och Julia Östlund var med och vann klubbens första SM-guld på damsidan. Under nästa vecka publiceras en intervju med de unga lirarna i UNT och på unt.se/sport.

Här bjuder Rinkside på årets påskägg genom en liten sneak-peak från mötet med de framgångsrika Djurgårdsspelarna.

 

 

//Martin

Blomstrand en jagad man: "Finns intresse från SHL-klubbar och andra klubbar".

Bloggens betygsättning och sportchef Tobias Pehrssons utvärdering av nyförvärven fortsätter.

Nu är det anfallsspelarnas tur och Rinkside inleder med en hemvändare som får ett högt betyg - och naturligtvis dragit till sig många klubbars blickar.

 

 

//Martin

Bloggare: Martin Nilsson Ålder: 24 Gör: Studerar Medie- och kommunikationsvetenskap Bor: Uppsala Mejl: martin.nilsson@unt.se


Twitter: @martinnilssons  

Sport I dag