Gimoprodukten uttagen till Tre Kronor Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Martin Nilsson

Rinkside

Rinkside är hockeybloggen som håller dig uppdaterad om ishockeyn i Uppland. Uppsalas bästa hockeylag Almtuna och Hockeyallsvenskan hårdbevakas, men även andra lokala lag och spelare uppmärksammas på Rinkside. Skribent på Rinkside är Martin Nilsson, vars hockeybakgrund är spel i Almtuna, Enköping och Wings.

Kommentera gärna inläggen på facebook eller skicka tips till Rinkside!

Detta är en blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Almtuna bäst i serien - och samtidigt medelmåttigt

Ny trepoängare för Almtuna att packa in i flyget som tar laget hem från Umeå i dag. Mycket starkt.

Almtunas säsong nästan halvvägs in hockeyallsvenskan är en märklig - och oerhört imponerande - historia.

Varför märklig? Jo, för att laget är fyra poäng från en topp två-placering utan att egentligen vara riktigt bra på någonting.

Vadå "inte riktigt bra"? Jo, för att laget är inte ens nära att toppa någon statistik-kolumn i serien - och då räknar jag in även den individuella statistiken.

MEN. Det spelar ju ingen roll - LAGET är bäst i allsvenskan vad gäller att vinna matcher. 12 segrar på 24 matcher är det bara Almtuna och AIK som mäktat med.

Almtuna är alltså skickliga på att plocka poäng - särskilt i jämna matcher. Det är minus sju i målskillnad (61 gjorda och 71 insläppta) ett bevis på. Siffror som egentligen borde innebära en bottenplacering, ja märklig säsong var ordet...

Är det flyt? Har laget haft medstuds i osannilikt många matcher? Ja, kanske, det får våren utvisa. Men känslan är att det finns outnyttjad potential i spelare som Luke Pither, Daniel Ljunggren och Gustav Lindström. Och att båda målvakterna kan rädda fler poäng åt laget.

Spelare som däremot överraskat och kanske överträffat sig själva är Fredrik Forsberg med sina 14 poäng och Ludvig Nilsson med sina 15 poäng. Jag trodde Pither och Vallorani skulle bli fynden - de titlarna stals av radarpartnerna Forsberg/Nilsson i stället.

Fredrik Forsberg är en speciell spelare med ett grymt handledsskott och samtidigt tydliga brister i passningsspelet - men i går mot Björklöven visade han fina kvaliteter som både framspelare och målspottare. Det räcker med att se highlights på hockeyallsvenskan.se för att imponeras av "Foppa". Trea i en förvisso svag intern poängliga - årets soklara positiva överraskning!

Till sist: Almtunaforwarden William Quist fick en tackling av Alex Hutchings som icke puckförare och föll handlöst på ett otäckt sätt mot isen. Svårbedömd situation men Hutchings borde absolut haft minst två minuter för interference. Quist uppges ha fått hjärnskakning och det är extremt tråkigt och tröttsamt att behöva läsa om igen. 

 

// Martin

Gimoprodukten uttagen till Tre Kronor

Gimo Hockey fortsätter att synas i de fina salongerna.

Efter Robert Häggs intåg i NHL är Julia Östlund nu tillbaka på riktigt efter sitt benbrott.

På måndagen meddelade nämligen Damkronornas förbundskapten Leif Boork att Östlund kallas in som reserv till en stundande femnationsturnering i Finland.

23-årige Östlund som fostrats i Gimo och tagit vägen till SDHL via Almtuna har producerat 12 poäng på 22 matcher för sitt Djurgården i SDHL denna säsong.

Läs UNT:s sommar-intervju med Östlund här.

Sverige inleder turneringen mot Tyskland i morgon, tisdag.

Kul att ishockey-Uppland producerar Tre Kronor-spelare även på damsidan!

 

//Martin

Spelarbetyg: Almtuna–Vita Hästen

Nej, Almtuna. Det här var inte bra - utöver poängen tror jag laget är eniga om att spelmässigt är en match att glömma.

MEN. Det behöver inte alltid vara snyggt. Tre nya poäng in på kontot efter 2-1-seger mot Vita Hästen gör att Almtuna nu näst intill cementerat en playoff-plats (topp åtta). 

Målvakter

38 Oscar Fröberg – 3

30 Arvid Ljung – på bänken

Förstafemman

5 Per Svensson – 2

16 Linus Rotbakken – 1

90 Daniel Ljunggren – 2

9 Luke Pither – 3

18 Jakob Svensson – 3

Andrafemman

66 Gustav Lindström – 4

71 Jakob Ragnarsson – 1

17 Oscar Milton – 2

15 Victor Rollin-Carlsson – 2

23 Victor Hertzberg – 3

Tredjefemman

82 Jonathan Léman – 2

2 Albin Carlson – 2

58 Fredrik Forsberg – 2

33 Albin Lundin – 1

10 Ludvig Nilsson – 2

Fjärdefemman

76 Erik Flood – 2

91 Christian Blomqvist – 3

20 Oscar Pentler – 2

80 John Dahlström – 2

 

Betygsskalan: 1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. För bra för hockeyallsvenskan. 

 

//Martin

 

198 matcher SHL-rutin till Almtuna?

Efter att Almtunas William Qvist ådragit sig hjärnskakning mot Björklöven i onsdags var Marcus Ragnarsson öppen med att förstärkningar utifrån eftersöks:

– Det är klart att vi diskuterar om att ta in någon spelare, sade Ragnarsson till UNT på torsdagen.

Är det någon på gång?

– Ja, så är det, men jag kan inte gå ut med något namn just nu.

Läs hela artikeln här.

 

Så vem kan det vara? Det handlar om ett korttidslån under de närmaste veckorna och eftersom Brynäs och Djurgården fungerat som samarbetspartners de senaste åren lär den inlånade spelaren komma från något av de två SHL-klubbarna.

Och det kan mycket väl bli rutinerade Mikael Ahlén från skrällgänget Djurgården. Forwarden har den senaste tiden antingen suttit på bänken eller på läktaren då DIF har ett överflöd av forwards att tillgå för tillfället. Senast i går fick han bevittna hemmasegern mot Linköping från Hovets läktare.

29-åringen är en riktig supergnuggare som knappast blivit känd för sin teknik - en spelare som arbetar stenhårt och älskar att spela fysiskt. Hela 198 SHL-matcher står han registrerad för och på dessa har han noterats för 39 poäng.

Djurgården ser nog gärna att han kommer igång igen då SHL-gänget tappar ett par spelare under junior-VM efter jul. 

En annan djurgårds-forward som kan vara aktuell för Almtuna är den bra mycket yngre Erik Walli Walterholm. 18-åringen står registrerad för sex SHL-matcher och 26 poäng på 23 matcher i J20 superelit.

Daniel Mannberg som tidigare lånades in från Brynäs då? Nej, han lär nog bli kvar precis som resten av lagkamraterna i Brynäs då det knappast finns för många tillgängliga anfallsspelare i Brynäs just nu.

Till kvällens drabbning mot Vita Hästen har Almtuna kallat hem juniorer Oscar Pentler från Enköping - men det borde inte vara omöjligt att få in ett DIF-lån redan till kvällen, kan jag tycka. Resan är ju som bekant inget hinder.

 

//Martin

 

Bäst facit i Almtunas historia?

Almtuna U16. Där har vi ett gäng som upplever en galet bra säsong: Laget är fortfarande obesegrat!

Trots parallellt spel i två serier - Uppland division 1 och Stockholm division 1 - samt distriktsmästerskapet vägrar laget förlora.

På tisdagen slogs Sollentuna tillbaka med 6-2 och det innebär att Almtuna nu är ensamma på båda serietronerna.

Almtunas 02:or har vunnit totalt 18 av 20 tävlingsmatcher (två oavgjorda) med en förkrossande målskillnad på hela 119 gjorda och blott 31 insläppta mål.

Erfarna tränarna Robert Press och Robert Lif - som båda verkat/verkar som klubbens ungdomsansvarige - har uppenbarligen gjort ett fantastiskt jobb.

Almtuna U16 har fakstiskt även en egen youtube-kanal - här är en presentation av hela truppen: 

 

I Stockholmsserien placerar sig Almtuna före klassiskt starka ungdomsklubbar som Djurgården, AIK och Södertälje. Klubbar som undertecknad nog aldrig var nära att besegra som ungdomsspelare för tio år sedan...

Individuellt har Erik Andersson lyckats bäst i det offensiva spelet: Otroliga 18 poäng på fyra matcher i Upplandsserien och 16 poäng på nio matcher i Stockholmsserien. Inte illa pinkat!

Frågan är när Almtuna hade ett U16-lag med den resultatraden senast?

 

//Martin

 

 

Om Almtunabomben: Bollplank viktigare än sportchef?

" 'Pengar finns' hör man inte varje dag när man pratar med Almtuna men det sade tränare Martin Gudmundsson till mig idag. Förstärkningar lär komma - när man hittar rätt spelare".

Så skrev kollega Henrik Söderlund på twitter den 27 november.

Nu, sex dagar senare, är Roger Melin klar som "bollplank" för Almtunas tränarduo efter ha fått sparken som Brynäs superflopp-tränare.

 

Roger Melin. Foto: TT.

Klart att det får en att fundera över de där pengarna som Gudmundsson nämner - det ska bli intressant att höra vad Almtunas klubbchef svarar på frågan "hur mycket kostar Melin?". Den lär komma snarast och svaret kommer sannolikt bli "inte mycket, det är en jättebra deal för oss".

Min spontana fundering: Almtunas sportchef Tobias Pehrsson sparkades i våras på grund av att klubben inte hade råd med honom (vilket åtminstone är den officiella orsaken som kommunicerats). 

Melin kommer enligt dagens pressmeddelande jobba max två dagar i veckan och det är stor skillnad ekonomiskt mot en heltidstjänst som Pehrsson hade - men ändå: Varför anser sig Almtuna - som just nu ligger på en imponerande femteplats i allsvenskan - plötsligt ha råd med ett bollplank till herrlaget när man inte har råd med en sportchef som tar hänsyn till hela klubben?

Som ni förstår är det svårt att få insyn i Almtunas ekonomi, men en rutinerad räv som Melin jobbar ju långtifrån gratis. Han lånas nu ut från Brynäs och det känns som en lite speciell överenskommelse. Hoppas på att få mer info om uppgörelsen inom kort.

Jag vill gratulera Almtuna till en riktigt tung värvning. Det är svårt att inte gilla Melins sköna, avslappande ledarstil. Om 61-årige Melin med sin enorma erfarenhet kan tillföra genom att få det unga, orutinerade Almtuna att stå för jämnare prestationer över tid är han såklart värd några slantar.

Men hur många slantar?

 

EDIT 15.30: 

 

 

//Martin

Efter succén - Hellberg närmar sig OS

Almtunaprodukten Magnus Hellberg gjorde succé i sin Tre Kronor-debut tidigare i höst och får nu välförtjänst belöning:

Uppsalakillen är ånyo uttagen för att spela för svenska landslaget när det är dags för Channel One Cup i Moskva 13-17 december.

Tillsammans med rutinerade Viktor Fasth kommer Hellberg få ansvaret att vakta buren i turneringen som förbundskapten Rikard Grönborg i dag sade är "stommen till OS-truppen.

Grönborg pekar återigen på Hellbergs pondus när han motiverar valet:

– Visar väldigt mycket pondus på isen och när man har det som målvakt sprids det över hela laget.

Se hela Tre Kronor-truppen här.

//Martin

Almtunaspelaren skämmer ut sig

Det var en hemsk kväll för Almtuna i Örnsköldsvik i går.

Överkörda av Modo med 7-1. Riktigt tungt för ett lag som hoppades på att hänga på i toppen efter tre raka triumfer.

Men det absolut värsta var Almtunaspelaren Lucas Sandströms huvudtackling i slutet av matchen. Modos Magnus Häggström hade just prickat in 6-1 när Sandström sätter in en blindside-tackling just när Häggström ska börja jubla.

Fy fan så pinsamt, Sandström. Bland de fulare smällar jag sett denna säsong, en sån där smäll där en får känslan av en vilja att skada. Efter att ha vevat reprisen x antal gånger ser jag även hur lilla Sandström lyfter från isen med båda skridskorna.

Efter matchen stod det klart att Häggström drabbats av hjärnskakning.

"En riktigt ful smäll. Idiotisk. Sånt hör inte hemma på hockeyplanen", dundrade Mittmedia-journalisten expert Jon Häggqvist som så händelsen på plats.

Se smällen i slutet av detta klipp.

Kortare klipp för twitter-användaren

Så oerhört jävla respektlöst. Sandström förtjänar nu en avstängning på ett antal matcher. Han var visserligen inte ensam om att bete som skit: Gustav Lindström fullföljde även han en tackling mot just Häggström efter ett mål i ren frustration. Ingen farlig tackling men något som starkt bidrar till grislag-stämpeln Almtuna bär med sig från den tunga kvällen i Övik.

Undertecknad kan tyvärr inte kommentera matchen i sig då kvällen då ett Badminton-uppdrag krockade.

Till sist: Almtunas tränarduo var försiktiga med att uttala sig om Sandströms huvudtackling efter matchen. När de ser den i efterhand hoppas jag verkligen att Ragnarsson och Gudmundsson officiellt fördömer ett sånt beteende. 

 

 

//Martin

SUCCÈSAGAN BARA FORTSÄTTER

Den som är helt obrydd om hockeyn som spelas utanför Uppsala får ursäkta - jag bara måste spinna vidare på William Karlssons osannolika säsong i NHL.

Märstakillen sköt ytterligare ett mål (mot Arizona) i natt och har gjort otroliga TOLV poäng på de senaste sju matcherna.

"Det finns knappt någon spelare i HELA NHL som är hetare", konstaterar NHL-experten Jonathan Lindqvist i "Nattens NHL" som i dag präglas av ett inslag om William, Världens bästa Karlsson just nu.

Så här såg NHL:s skytteliga ut efter matchen - Karlsson femma i sällskap med tre av världens av absolut bästa hockeyspelare.

 

Inte illa pinkat från 24-åringen som representerar sitt Märsta och Uppland på ett minst sagt imponerande sätt.

Om inte skytteligan är tydlig nog säger följande citat en del:

"William Karlsson är omöjlig att stoppa för motståndarna just nu. Han är ruskigt bra, helt enkelt", säger rutinerade NHL-journalisten Lisa Dillman till nhl.com.

 

//Martin

NHL-upplänningens poängsuccé

Vilken saga det har utvecklats till, den om Märstasonen William Karlsson och Las Vegas Golden Knights.

I natt sköt han sitt elfte och tolfte mål för säsongen när hans Vegas tog åttonde raka hemmasegern.

Karlsson visar upp en galen form just nu med åtta poäng på de fyra senaste matcherna.

Om jag hade kunnat drömma om det här när jag kom till Las Vegas? Nej, det har gått över förväntan för både mig och laget, konstaterar han.

Tolv mål på 21 matcher är tre bättre än hans personbästa från 2015/2016, då han producerade nio mål på 81 matcher.

Heeeelt galet är vad det är!

"Wild Bill" är nu uppe i 20 poäng och leder därmed den interna poängligan. NÄSTAN EN POÄNG PER MATCH från killen som placerats i facket "defensiv center".

 

"William Karlsson, vem annars?" utbrast kommentatorn efter mål nummer två i natt. Ganska talande för Märstagrabbens säsong hittills. Otroligt häftig utveckling!

Kolla in Karlssons show dryga minuten in i klippet med matchens höjdpunkter:

 

//Martin

LAGET som överträffat alla förväntningar

Det är bara att lyfta på hatten.

Almtuna piskar Leksand för andra gången i rad. Ja, inte bara vinner utan nollar laget som var inför säsongen var jättefavorit att vinna hockeyallsvenskan och radat upp segrar de senaste veckorna.

1-0 på bortaplan och 2-0 hemma i Gränby i går. De oprövade och därför starkt ifrågasatta målvakterna Arvid Ljung och Oscar Fröberg håller varsin nolla mot självaste Leksand. Det är helt klart den största skrällen och positiva överraskningen sett till dessa två möten. WOW, snyggt jobbat Ljung, Fröberg och målvaktstränare Andréasson!

Att Almtuna skulle nå slutspelsserien (topp åtta) denna säsong var kanske ingen utopi, men det fanns absolut inget som pekade på det sett till hur truppbygget såg ut inför den allsvenska premiären. Jag satte ett litet hopp till två kanadensiska nyförvärv...

20 omgångar är nu spelade. För samtliga lag (vilken grej!). Almtunas säsong hittills stavas succé.

Äh vadå succé, de ligger ju bara sjua? Visst, serien är jämn, men just nu är det ingen tvekan om för mig att att tio segrar, två kryss och åtta förluster - från ett lag som av i princip samtliga hockeytyckare tippade i bottenstriden - överträffar alla förväntningar.

Jag nämnde lag. Almtuna är verkligen ett LAG. Undertecknad trodde stenhårt på ovan nämnda importer Luke Pither och David Vallorani. Det visade sig att jag var helt fel ute - de har knappast rosat marknaden. De ligger tia respektive femma i interna poängligan. 

Den "svaga" interna poängligan där ingen Almtunalirare kvalar in på topp topp 25 i allsvenskans poängliga. Och mälvakterna? Enligt den totala räddningspricenten är Fröberg tionde bäst och Ljung 17:e med riktigt svaga 89.8 procent.

Negativt? Absolut inte. De är ett enormt tydligt tecken på att LAGET vinner matcherna för Almtuna - och att det bör finnas mer att hämta ur Almtunatruppen.

Till sist: Missa inte kollega Henrik Söderlunds krönika från i går om hotet mot svensk hockey. "Det var en seger för de mindre klubbarna, de som Leksand så gärna vill slippa möta", skriver han bland annatr. Jag håller med om varenda ord.

 

//Martin

Almtuna lånar ut gårdagens målskytt

I går:

  • Almtunas John Dahlström sätter pucken i krysset mot Karlskoga.
  • Victor Hertzberg gör sin första poäng i sin första match för Almtuna, inlånad från Hudiksvall.

I dag:

  • John Dahlström lånas ut till Hudiksvall för att spela mot Vallentuna under söndagen. Han har tidigare lånats ut till Wings i två matcher, där han faktiskt blev bänkad i minst en av dem trots ett mål på två matcher.
  • Hertzberg stannar i Uppsala och Almtuna, där det är sagt att han ska spela tre matcher.

Denna lånecirkus för tankarna till begreppet legosoldat - hur många omständigheter man än pekar på kring alla dessa korttidslån som skrivit under runt om i hockeysverige senaste tiden.

Unga spelare behöver speltid. Där är jag helt enig. MEN att hoppa in och förstärka ett lag i en, två eller tre matcher? 

Vafan.

Unga spelare behöver även trygghet. Om vi använder Dahlström-fallet som exempel: Har Almtuna gått med på någon kompis-deal? "Ni får honom under en vecka så får vi någon av er när vi behöver det". Samarbetsavtal är väl bra, men om så är fallet lär nog klubbarna gå ut och informera om det.

För att bygga en attraktiv produkt är korttidslån något som bör undvikas - mycket bättre då göra som med Christian Blomqvist som lånats ut i minst en månad till Wings. Varken spelare, lag eller fans uppskattar denna form av legosoldats-marknad.

Skärpning Almtuna och övriga korttidslån-klubbar!

 

//Martin

Så var veckan - Iron till Alltvåan och målvaktens galna insats

Efter ett litet break här på bloggen pga undertecknades sjukdomsbekymmer är det på plats med en liten genomgång av de senaste dagarna:

  • I måndags hamnade Almtunas tunga storförlust mot Västervik förstås i medieskugga under Sveriges fotbolls-kval mot Italien. Inför lördagkvällens möte med jumbon Karlskoga har Uppsalalaget därmed två raka 5-1-förluster.

 

  • På tisdagskvällen stod Iron för en mycket stark insats mot serieledande Göta Traneberg. Det slutade med seger 4-1 för Björklingegänget som innebär att laget kommer att spela Alltvåan (pga fjärdeplatsen i Hockeytvåans grundserie) för första gången på måååånga år. Irons målkungar Arvid Sund (15 mål på 13 matcher) och Adam Lindbom (14 mål på 14 matcher) spelade avgörande roller i den avgörande segrn mot Göta Traneberg. Grattis Björklinge och Iron Tigers! 

 

  • Det blir två lag från Uppland i Alltvåan : Irons seriekonkurrent Rimbo vann serien efter tio segrar på 14 matcher. Ytterligare en uppländsk seriekonkurrent i form av Bålsta slutade femma och får spela i Fortsttningsserien framöver.

 

  • I går, fredag, stod Almtunas damer för en stabil insats. Eller ja, målvakten Hanna Zetterberg stod för en magnifik insats och stoppade 46 av 47 skott (!) mot Huddinge - dessvärre räckte det inte för att bli matchhjälte. Almtuna föll med 1-0 efter att anfallsspelet hackat: nio skott fick Uppsalagänget till mot Huddinge.

 

Till sist: Almtunas herrar lånade i tisdags  ut Ludvig Nilsson till Brynäs i en match (där han blev målskytt). 

Inför matchen mot Karlskoga ansluter en annan forward på lån till Almtuna: Hudiksvalls Viktor Hertzberg lånas in för att spela de tre närmaste matcherna.

Den nationiella lånecirkusen som pågår kritiseras hårt från många håll just nu - vad tycker du om korttidslån? Kommentera gärna på Rinksides Facebook-sida! Själv återkommer jag med en tyckare här på bloggen i närtid.

 

//Martin

Nya talangfabriken finns i Uppsala

Så här i väntan på att Sverige ska kliva in på San Siro och säkra den där VM-platsen mot Italien passar det bra att dämpa nervositeten framför TV:n med hockeyallsvenskan och Västervik-Almtuna.

Och glädjas åt Almtunas fina juniorverksamhet som verkligen blev tydlig i kväll. Någon minut in i matchen twittrade undertecknad följande:

 

Ett backpar med Gustav Lindström och Jacob Ragnarsson är vi som följer Almtuna ganska vana vid nu. 

Men att de spelar med Ludvig Wallin - Jacob Svensson - Oscar Pentler i en kedja framför sig måste kännas otroligt speciellt även för grabbarna själva. 

Och Martin Gudmundsson i båset naturligtvis, som följt dessa 18- och 19-åringar i flera år nu genom Almtunas ungdoms- och juniorlag.

Får passa på att rikta ett lite sent grattis till Jacob Svensson som levererade sina första poäng när han debuterade i juniorkronorna förra veckan. Bara en sån sak - och då har jag inte ens nämnt Filip Andersson. Ytterligare en spelare född 1999 som spelar i backpar med Almtunas kapten Per Svensson i kväll.

Det ska sägas att flera skadori Almtuna ligger bakom denna flod av juniorer i dagens laguppställning - men tränarduon gör ändå ett aktivt val i att spela dessa ynglingar i stället för att hämta hem utlånade spelare eller låna från SHL.

Nu sket det sig visserligen för Ludvig Wallin när han fick chansen i powerplay i första perioden (Västervik leder med 1-0 efter mål på straff i boxplay). Men men - han får förtroendet där av en andledning. För att kvalitet finns.

 

Så, till sist: Grymt jobbat alla inblandade ledare i klubben! Grymt kul att se hur junisarna hanterar ansvaret framöver.

 

//Martin

Bloggare: Martin Nilsson Ålder: 25  Bor: Uppsala Mejl: martin.nilsson@unt.se


Twitter: @martinnilssons  

Sport I dag