• måndag 25 september 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Kan bli jackpot för Almtuna Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTDe misshandlar basketligan

Under lördagseftermiddagen kom beskedet att ekonomiskt tyngda Uppsala Basket får fortsatt licens för att spela i basketligan herr säsongen 2017/18.
Det var inte på något sätt ett oväntat besked då skulderna i mångt och mycket är sådana som kommer att skrivas ned av de privatpersoner som gått in med kapital under säsongen, och där den nya tilltänkta styrelsen andas energi och framåtanda.
Men att vi i samma veva skulle kunna gratulera klubben till en säkrad slutspelsplats redan nu … Ja, det är tragisk och inget annat än ett gigantiskt självmål av Svenska basketförbundet.

Niondeplacerade Malbas har valt att dra sig ur basketligan för att spela i superettan där AIK och Djurgården också valt att stanna kvar ytterligare ett år. Av någon anledning har Svenska basketförbundet med ordföranden Mats Carlson i spetsen inte agerat alls utan tänker låta basketligan herr fortlöpa som en rak serie där åtta av åtta lag ska gå till slutspel.

Det är fullständigt omöjligt att försvara en grundserie där samtliga lag redan inför säsongen klara för slutspel. Inte ens de redan frälsta basketfanatikerna kan tycka att detta är en bra idé. På något sätt. Över huvud taget.
Mats Carlsson misshandlar sin egen basketliga med detta huvudlösa beslut.
Att tro att de åtta lagen i ligan ska lösa denna kris på egen hand och rädda basketligans ansikte är att stoppa sitt ansvariga huvud i sanden.

Grundserien den gångna säsongen med nio lag var i ärlighetens namn en trist historia där Umeå och Malbas akterseglades i ett tidigt läge, men det kommande årets variant kommer att slå alla tiders rekord.
Har något annat upplägg än att ”bara köra på och ser vad som händer” ens diskuterats i de möten som föranlett detta beslut, Mats Carlsson?
Hade Svenska basketförbundet presenterat en liga med åtta lag, men innehållandes nya streck och nya kval hade kritiken inte varit lika stor.
Och varför har inget sagt emot?

Enligt uppgift ska det finnas en ligaförening som ska representera lagen i dessa frågor. Den lyser med sin frånvaro och när jag ser vilka namn som ingår i dess styrelse förstår jag varför.
Det är inga högaktuella namn som försvarar ligaklubbarna om man säger så. Plannjas förre ordförande Roland Marklund är ligaföreningens ordförande och övriga namn som ingår är Jämtland tidigare ordförande Sören Westin, Norrköping Dolphins tidigare starke man Bosse Sundberg, superettanlaget AIK:s vice ordförande John Carlander och Gunnar Preuss, som inte längre är kvar i Uppsala Basket.

Vad säger ligaföreningen om detta?
Vad säger ligaklubbarna?
Jag säger att något radikalt måste göras. Nu. Det finns lösningar för att hotta upp en serie bestående av bara åtta lag.

Tidigare Uppsalastjärnan Rhys Carter berättar att den inhemska ligan i Australien bara består av åtta lag, med skillnaden att bara fyra lag når slutspelet, vilket gör att varje match i grundserien är extremt viktig.
Svensk volleyboll har sedan många år spetsat sin grundserie med ett ”grand prix” under juluppehållet för de fyra bäst placerade lagen, allt för att fixa en ”jakt” på placeringar redan vid den tidpunkten på säsongen.

Om ordförande Mats Carlson bryr sig om basketligan som produkt måste han helt enkelt se till att dra tillbaka sitt beslut och göra om och göra rätt.
Till och med de gamla poolspels-varianterna som vi länge kallade A1 och A2 med åttondelsfinaler var bättre än detta.
Beskedet som lämnades denna lördag var inget annat än ett gigantiskt självmål som misshandlar den egna ligan.

/M

Landslagstätt för Uppsala Basket

Under Kristi himmelsfärds-helgen 25–28 maj samlas samtliga ungdomslandslagsaktuella spelare, från U16 till U20, i Stadium Arena i Norrköping för landslagssäsongens första läger.

Uppsala Basket har ett koppel spelare uttagna. Alan Zekovic en av 16 uttagna spelare U20-landslaget och Linus Brandin och Gabriel Waxberg är uttagna i U18-truppen. Ludvig Friberg är uttagen som reserv.

På damsidan är Louise Skyttevall och Vendela Danielsson uttagna som reserver till U20-landslaget, medan förra Uppsalaspelaren Adriana Camber, numera på Iowa State i USA, är i ordinarie trupp.

Alma Danielsson är reserv i U18-landslaget och Olivia Lantz är reserv i U16.


/M

Spelarbetyg: De var bäst i Uppsala Basket 2016/17

 

Säsongen tog slut för Uppsala Basket under tisdagskvällen. Det är dags att summera och blicka tillbaka.
Här är bloggens betyg på Uppsala Baskets säsongen 2016/17.

Bäst först …

Jonathan Person – 5
Uppsalasonens femte säsong i basketligan har varit hans bästa – någonsin. Vilket också statistiken berättar: Jonathan Person har aldrig gjort fler poäng (11,9 p), aldrig gjort fler assist (4,0) och aldrig tagit fler returer (3,9). Men framför allt spelmässigt har det varit en succé. Jonathan har varit Kevin Gaines förlängda arm på planen och axlat pointguardrollen i ett topplag i ligan med bravur. 23-åringen kan kallt räkna med en ny sommar med landslaget där ett VM-kval i IFU Arena står på agendan.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt. Har option för förlängning.

Axel Nordström – 5
Axel Nordström ÄR Uppsala Basket personifierat och personligen skulle jag kunna ge honom en tia i betyg. Särskilt i år. Lagkaptenens åttonde säsong innebar liksom i fjol en ny roll som en av de ”äldre” i ett förhållandevis ungt lag, och ingen kan säga att Axel Nordström inte gett allt. Han blev dessutom bara bättre och bättre. Nordström noterades för över 15 gjorda poäng vid tolva tillfällen under säsongen – fyra av dem i slutspelet. Och ingen glömmer hans 33-poängsmatch mot BC Luleå i mars.
Kontraktsstatus: Har kontrakt över nästa säsong.

Alexander Lindqvist – 4
Poängmässigt en sämre säsong än i fjol av poängkungen, men speltiden och rollfördelningen (antalet skott) har varit en annan i ett ”bredare” Uppsalalag. Lindqvists skott (och skottfint) är dock det som står högst upp hos motståndarlagens scoutingrapporter. Har dessutom växt i sitt försvarsspel, vilket bland annat hösten utan center tvingade honom till.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Andreas Person – 4
Tredje raka ligasäsongen med över 12 poäng i snitt från Persons händer. Dessutom en gigant i en mot en-försvaret tillsammans med broder Jonathan. En oerhört viktig kugge i Uppsalas spel som dock inte riktigt kom poängmässigt loss i semifinalserien mot BC Luleå, vilket gör att fyran i betyget är knapp.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt. Har option för förlängning.

Carl Engström – 4
Den 216 centimeter långe landslagscentern värvades in efter den stökiga Odin Lindell-affären och Engström har inte gjort någon besviken. Det tog sin lilla stund för Uppsala att anpassa sitt spel efter sin store center, men leveransen var stor till slut när bollarna började levereras till honom på rätt sätt. Framför allt i kvartsfinalserien mot Borås där Boråsveteranen Christian Maråker inte hade en suck till slut.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Oluoma Nnamaka – 3
Gjorde bejublad comeback efter nyår och med Nnamaka på planen vann Uppsala sju av sina nio matcher. De två förlusterna kom i semifinalspelet i Luleå Energi Arena – där samtliga lag förlorat i år. Veteranen kom in med en trygghet i försvarsspelet och klubbledningen borde ha sett till att ha använt honom än mer än vad som blev fallet.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Rickard Eriksson – 3
Var stor när Uppsala Basket nådde SM-final 2015. I återkomsten spelade han nu bara 15 minuter per match, men det är få förunnat att ha en sådan veteran att tillgå från bänken. Och på träningarna. Ger alltid allt i försvarsspelet. Spelade bara 41 sekunder i den sista semifinalen och frågan är hur framtidsplanerna för guardveteranen ser ut?
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Lukas Friberg – 3
Gick från sju minuter i snitt per match 2015/16 till det dubbla under årets säsong. 21-åringen snittade dessutom nästan 2 assist per match under sina minuter och har alla förutsättningar för att få än mer speltid nästa säsong. En slitvarg och en lagspelare att älska.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Anes Zekovic – 3
Den vane poänggöraren från basketettan har haft en svår uppgift att slå sig in i rotationen på sin position, men han har accepterat rollen med den äran. Energispelare som kunde blixtra till med stora prestationer då han alltid vågar.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Anton Gaddefors – 3
Spelade en enda match 2015/16. Nu hann Gaddefors med 19 matcher innan nästa knäskada satte stopp. Visar klass när han är på planen, men betyget dras ned då de minuterna helt enkelt är alldeles för få.
Kontraktsstatus: Har kontrakt över nästa säsong.

Sebastian Norman – 2
Inledde säsongen som back up till Odin Lindell. Tog själv över centerposition för en stund innan speltiden minskade rejält efter Carl Engström och Oluoma Nnamakas intåg.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Rasmus Dahlberg – 2
& Oliver Jonsson – 2
Sjätte respektive sjunde säsongen i samma roll längst ut på bänken. Användes något mer i år, eftersom Uppsala i större grad vann sina matcher. Ultimata lagspelare.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Alan Zekovic – spelade för lite för att betygsättas
U20-landslagsman som väntar på sin stora chans.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Betygsskalan: 1 Underkänd, 2 Godkänd, 3 Bra, 4 Mycket bra, 5 För bra för basketligan.

/M

Här är den viktigaste punkten

Uppsala Baskets säsong är över. Och nu börjarna tankarna fladdra i väg inför nästa.
Frågorna är många.
Ekonomin bestämmer hur det kommer att gå.
Ska Kevin Gaines lagbygge byggas vidare för ett tredje år? Kommer bröderna Person blir kvar i stan? Vad händer med Alex Lindqvist och Carl Engström? Och veteraner som Rickard Eriksson och Oluoma Nnamaka?
Axel Nordström och Anton Gaddefors är de två enda spelarna som står under kontrakt, men räkna med att även deras kontrakt kan komma att ”omförhandlas” …
Just nu är inget säkert.

Efter SM-finalen 2015 mot Södertälje Kings tog Uppsala Basket en ny väg med Kevin Gaines som head coach och Uppsala blev det helsvenska laget i basketligan, där 10 av 14 spelare hade KFUM Uppsala Basket som moderklubb.
Förra säsongen: Tabellsjua och utslagna i kvartsfinal mot BC LuIeå.
I år: Tabellfyra och utslagna i semifinal mot BC Luleå.

Utvecklingskurvan har gått framåt och laget lyfte som en raket efter jul när nytillskotten Anton Gaddefors (tillbaka på allvar efter skada), Carl Engström (värvad tack vare externa finansiärer) och Oluoma Nnamaka (comeback) gav Uppsala en skjuts i rätt riktning.

Kontinuitet gör klubbar starka. Årets fyra semifinallag är ett starkt tecken på det. Peter Öqvists BC Luleå har gått från kvartsfinal till semifinal och SM-final på tre år. Vedran Bosnics Södertälje Kings har vunnit SM-guld fyra år på raken och Adnan Chuks Norrköping Dolphins är alltid ett lag för en final med Joakim Kjellbom i laget.
Jag ser gärna att Uppsala Basket fortsätter sin inslagna väg med Kevin Gaines vid rodret, men sticker inte under stol med att jag inte blundar för det faktum att en flygande amerikansk import inte behöver vara fel …
Men tyvärr, alla dessa tankar är just nu onödiga då sitsen som klubben befinner sig i, inte är det bästa.

Den viktigaste punkten inför onsdagskvällens årsmöte i IFU Arena: Rätt folk måste in på rätt plats i ledningen.

/M

Finns inga hemligheter att plocka fram

Uppsala Basket har reducerat semifinalserien mot BC Luleå och vilken reducering det blev. 89-51 är siffror som påminner om de hemmamatcher som spelades i kvartsfinalserien mot Borås för ett par veckor sedan.
att leverera detta mot BC Luleå efter att ha förlora de tre inledande matcherna är starkt.
Och nu har de redan siktet inställt på Luleå Energi Arena.

Axel Nordströms 20 poäng och 5 trepoängare stack ut, men många andra klev fram för Uppsala Basket. Jonathan Person spelade 30 minuter och hann med att leverera 12 poäng och 5 assist – med en plusminussiffra på 42!
Därtill kontrollerade man Brandon Rozzell på ett sätt som tidigare inte har gjorts. BC Luleås coach Peter Öqvist valde i ett tidigt läge, när han såg vartåt det barkade, att vila sin stora stjärna.
– Vi hade kontroll på matchen i stort sett hela tiden. Att siffrorna bli så här stora har att göra med att de väljer att vila vissa spelare. Men vi spelade bra i dag, minst lika bra som senast i Luleå. Det känns bra, säger Uppsalacoachen Kevin Gaines som lyfte fram just Axel Nordström efter matchen.
– Axel är alltid redo vid stora matcher, alltid redo! Sedan tycker jag att Jonathan Person gör en fantastisk match. Jag kollade upp på tavlan och såg att han bara hade gjort tolv poäng, det kände som mer eftersom han skapade så fantastiskt mycket för oss, säger Kevin Gaines.

Det finns inga hemligheter att plocka fram så här dags. Uppsala är helt enkelt bara bra på det mesta och det är den stora styrkan. De har bra guardförsvar, bra returtagning och starkt trepoängsskytte på många positioner. För första gången trilllade skotten också i.
Det mest positiva för Uppsala Basket var inte bara segern i sig, utan det faktum att de spelare som är här för att göra jobbet kom till kontoret med sammanbitna käkar och med knutna nävar.

-------
För att inte Uppsalas säsong ska ta slut i Luleå Energi Arena på tisdags krävs en ny bra insats. Särskilt när matchen avgörs uppe i Luleå – där hemmalaget inte har förlorat på hela säsongen (20 raka segrar).
I torsdags var det första gången den här säsongen som Uppsala skakade hemmalaget i Luleå Energi Arena. Nu måste något alldeles extra till om det ska till en ny reducering på tisdag.

/M

Första träningen i IFU Arena - någonsin

Uppförsbacken är lång för Uppsala Basket – 0–3 i matcher mot BC Luleå. Efter torsdagskvällens knappa förlust (77–73) måste Uppsalalaget vinna fyra raka matcher för att ta sig vidare till en ny SM-final.
Inför söndagens måstematch i IFU Arena kommer glädjande besked för Uppsala Basket – för första (!) gången den här säsongen kommer att få träna i sin matcharena. Dagen före match.
Anledningen är att innebandysäsongen för Storvreta, Sirius och FBC Uppsala är över i IFU Arena.
– Så är det. På lördag får vi ha vår första basketträning i IFU Arena någonsin. Vi har tidigare bara haft shootaround på matchdagar tidigare. De lade in trägolvet redan under fredagskvällen, säger coachen Kevin Gaines.

Förutsättningarna att träna morgonträningar i Fyrishov, kvällsträningar i Rosendalshallen och spela enbart matcher i IFU Arena är en situation som inte kan beskrivas som optimal för Uppsala Basket.
– Vi har tacklat det bra tycker jag. Det handlar om att vänja sig att man inte tränar i sin hemmahall, säger Kevin Gaines.
– För mig som coach kan jag bara spela de kort jag blir tilldelad. Men självklart, jag ska inte ljuga och säga att det är en jättebra situation men nu är det som det är.

/M

Bägaren rann över

Uppsala Basket, hela tiden lett av sin pointguard Jonathan Person, fick en bra start på måstematchen och fortsatte med sitt spel matchen igenom.

Det svängde rejält i den andra perioden. BC Luleå såg ut att ta kommandot när Yannick Anzuluni tände hemmalaget genom att nästan på egen hand vände 20–24 till 29–24. Men Uppsala bet sig kvar, vände tillbaka till 31– 32 efter sex snabba poäng av Alexander Lindqvist och det var helt jämna 39–39 i halvtid.
Spelmässigt kunde Uppsala ha haft ledningen före paus och även efter. Det är oerhört starkt med tanke på att både Anton Gaddefors och Oluoma Nnamaka saknas.

Axel Nordströms femte trepoängare betydde 54–55 med 2.10 kvar att spela av den tredje perioden. Problemet? Han var ensam om att hitta rätt från trepoängslinjen.
Andreas Person sänkte sina tre första poäng i matchen till 73–73 med dryga minuten kvar, men i övrigt brände resten av Axel Nordströms lagkompisar skotten från distans och Alexander Lindqvist kom heller aldrig ens loss BC Luleås försvar.

Lindqvist hamnade i tidiga foulproblem och blev utfoulad vid ställningen 68–68 när mer än tre minuter återstod av matchen. Lukas Friberg kom in och hamnade i händelsens centrum.
Först genom att bli överkörd när Denzel Andersson stoppade i en tuff offensiv retur till 75–73 och sedan genom att bränna straffkast med 25 sekunder kvar – efter ett klart och tydligt regelbrott av domarna. Det är svårt att säga emot. Domarna hade gett Friberg bollen för straffkast nummer ett, han påbörjade sin rörelse och satte det första kastet innan domarna avbröt för att genomföra  ett BC Luleå-byte, vilket måste ske före att bollen ges till straffkastskytten.
I stället kunde en lysande Brandon Rozzell punktera semifinalen – och semifinalserien? – från straffkastlinjen till 77–73.

Uppsalalägret var oerhört upprört efter matchen, men inte bara på grund av den straffkastsituationen. Men den blev lite av bägaren som fick det att rinna över.

--------

Uppsala måste fortsatt hitta fler offensiva alternativ. Just nu handlar det om Carl Engström som är på många ostoppbar när han får bollen i rätt läge, om Jonathan Person väl avvägda attacker och om Axel Nordström. Senaste gjorde han det under korgen, nu handlar det om trepoängsskott.
Jag gissar att det kommer en form av islossning i IFU Arena på söndag. Antingen vinner Uppsala stort, eller så vinner BC Luleå stort. Det är min känsla.

/M

"BC Luleå är något helt annat"

0–2-underläge och ny match på bortaplan. Uppsala Baskets spelare står med ryggarna tryckt mot väggarna och nu krävs det att Uppsala Basket lyckas göra något som inget lag hittills har lyckats med den här säsongen;
Att besegrade BC Luleå i Luleå Energi Arena.

Hoppet finns förstås. Dessutom har Uppsala lyckats förut. Under semifinalserien mot Borås 2015 vände Uppsala Basket 0–2 i matcher till 4–2 i matcher och tog sig till sin första SM-final på 36 år, men i sanningens namn är jämförelsen oerhört vag.
Den gången öppnades semifinalserien med två matcher i Borås följt av två matcher i Uppsala. Den gången hette motståndarna också just Borås.
BC Luleå är något helt annat.
Och BC Luleå i Luleå Energi Arena är på många sätt en oslagbar kombination. 19–0 på hemmaplan under 2016/17 säger allt!

Uppsala har febrilt sökt efter heta offensiva alternativ mot BC Luleås överlag starka defensiv och laget har hittills varit cirka tio poäng efter BC Luleå under de två semifinalmatcherna och hamnat i en position där de har tvingats jaga. Känslan är just den att Uppsala inte riktigt räcker till mot Luleå som är klassen bättre med Rozzell, Upshur, Anzuluni & co i spetsen.

Det är inget snack om att BC Luleå just nu är den stora guldfavoriten av de fyra kvarvarande lagen.
Under torsdagen talar allt för 20:e raka hemmasegern och då kan BC Luleå börja placera mer än en basketsko i den där efterlängtade SM-finalen.

Så spelas semifinalen
BC Luleå–Uppsala Basket
Torsdag 13 april: BC Luleå-Uppsala 72-59
Tisdag 18 april: Uppsala-BC Luleå 77-88
Torsdag 20 april: BC Luleå-Uppsala
Söndag 23 april: Uppsala-BC Luleå
ev Tisdag 25 april: BC Luleå-Uppsala
ev Torsdag 27 april: Uppsala-BC Luleå
ev Lördag 29 april: BC Luleå-Uppsala
Spelas i bäst av sju matcher

/M

 

Slaget och stukat - men inte uppgivet

Uppsala Basket är ett slaget lag just nu. Och ett stukat sådant.
Anton Gaddefors testade sitt skadade knä under första halvlek i kväll, men det var en chansning som inte höll och landlagsstjärnan kom aldrig ut till den andra halvleken. Dessutom saknades finalveteranen Oluoma Nnamaka på grund av sjukdom (feber), varpå Kevin Gaines rotation minskade till bara sex spelare (Rickard Eriksson från bänken).
– Oluoma blev sjuk i går och mådde dåligt i dag och vi vet inte om han hinner bli frisk till på torsdag. När det gäller Anton så kom han in och gjorde ett försök. Vi får se hur mycket han kan bidra i den här serien, säger Kevin Gaines.

Uppsalacoachen var frustrerad efter matchen, framför allt på grund av detta:
– Vi spelade bra försvar och så skjuter de ett skott som de missar, men så tar de offensiv retur och då blir det väldigt frustrerande. Man jobbar hårt i 20 sekunder, gör det jättebra, men så ger man dem 14 nya sekunder. Gång på gång, säger Gaines.

Det var förstås mer än bara det som skilde lagen åt. BC Luleå hade de allra hetaste spelarna, de som gång på gång klev fram när det gällde som mest. De spelare som är den just nu konstant cirka tio poängs stora skillnaden mellan lagen.

Uppgivet? Nej, Kevin Gaines vägrar ge upp.
– Det är en tuff sits, men det är fortfarande bara 2–0 och det är först till fyra som gäller, säger Uppsalas coach.
– Vi kommer analysera den här matchen och fokusera på de saker vi måste göra för att vinna på torsdag.

/M

Kevin Gaines inför rond två: "Han är som en häst!"

Den första semifinalmatchen blev poängsnål och på många sätt passiv.
Räkna med att match nummer två i IFU Arena blir något annat.
– Det var smådetaljer som skilde i matchen och vi vet vilka detaljer vi måste förbättra. Det känns bra, säger Uppsala Baskets coach Kevin Gaines efter påskdagens träning.
Punkt ett handlar om att vara mer aggressiv.
– Ja, generellt måste vi vara mer aggressiva, både i offense och defense. Vi var lite för passiva senast. Taktiskt gjorde vi det bra, men vi måste vilja vinna kamperna mer och när vi är taggade vinner vi fifty-fifty-duellerna, säger Kevin Gaines.
Den låga skottprocenten förklarar Gaines med den alltför låga dosen aggressivitet.
– Ja, så är det. Det har med aggressiviteten att göra. Är man mer på tårna får man fler öppna skott och även om vi fick många öppna skott redan i torsdags, har man ett annat mind set att stämpla i de öppna skotten om man är aggressiv. Så är det helt enkelt.

Att det går en hel påskhelg mellan match ett i Luleå och match två i Uppsala ser Kevin Gaines enbart som positivt.
– Vi är bra när vi får mer tid att förbereda oss, det har varit skönt att kunna ladda på hemmaplan en hel helg. Men det som har varit roligt under den här säsongen är att när vi har spelat matcher tätt har vi klarat av det oerhört bra också, säger Kevin Gaines och konstaterar att match två och tre spelas inom loppet av tre dagar.

En stor pjäs som klivit fram för Uppsala Basket under slutspelet är Carl Engström. Och hans poängsnitt har rusat i höjden. Från drygt 9 gjorda poäng i grundserien till nästan 17 poäng i slutspelet, vilket jag skriver om i en krönika på unt.se i dag.
– Av någon anledning har motståndarna valt att spela oss på det här sättet, och det passar oss rätt bra. Om lagen skulle bestämma sig för att ta bort Carl är det andra som kommer att steppa upp. Så enkelt är det, säger Kevin Gaines, som gillar det han ser hos sin landslagscenter.
– Han är som en häst. Han rullar till korgen och tar position varje gång – varje gång! Han är otrolig ihärdig och han gör jobbet till hundra procent.
– Det är oftast de som är mest ihärdiga som kommer att ha mest framgång och han är en otroligt målmedveten som person. Jag är inte förvånad och jag är jättenöjd med hans insats så här långt i slutspelet. Mot Luleå är det en annan typ av match up för honom än den mot Borås, nu när han ska ut och jaga Tom Lidén vid trepoängslinjen, men han gjorde det fantastiskt bra i match ett.

 

Det letades febrilt efter heta alternativ

För att ta analysen från skärtorsdagens spel ett steg längre, så blir Uppsala Basket att räkna med i den här semifinalen. Om nu någon hade trott något annat.

För första gången den här säsongen skakade Uppsala hemmalaget i Luleå Energi Arena. De har ju inte ens varit nära tidigare i år.
Uppsala Baskets försvarsspel var imponerande starkt och det var oavsett vem av de nio spelarna som Kevin Gaines stoppade in på planen.
Det underlättar att ha spelare som sätter laget främst och som är beredda att göra jobbet. Och just nu ser Kevin Gaines jobb enkelt ut. Alla verkar inse vilket jobb som krävs för att nå någon vart i detta slutspel.
Uppsala har stor kapacitet och visar nu vad de är kapabla till.

Men – och det här är ett stort men – utan heta offensiva alternativ går det inte att slå ett lag som BC Luleå. Hemmalaget fick i gång Yannick Anzuluni i första halvlek, och Brandon Rozzell levererade stort i andra halvlek.
Uppsala Basket? Carl Engström var stark i andra halvlek och Jonathan Person hade en lysande förstaperiod och Rickard Eriksson klev fram för Uppsala under en period i den andra perioden.
Därmellan?
Det letades febrilt efter heta alternativ.
BC Luleå hade både ett och två fler alternativ än Uppsala och det avgjorde till slut.

Jag är inte helt säker att Uppsala klarar av att slå BC Luleå i en sju matcher lång serie, men jag är fullständigt säker på att tisdagens semifinal i IFU Arena blir något helt annat.

/M

Påsk = Scania Cup
Påsk är inte bara målade ägg och dekorerade riskvastar. För Nordens största baskettalanger betyder påsken sedan mer än 30 år tillbaka Scania Cup och spel om den inofficiella NM-titeln för ungdomslag.

KFUM Uppsalas P00-lag (enda Uppsalalaget som är representerat i år) är ute efter turneringssegern och har lottats i samma grupp som isländska KR, danska Hörsholm 79ers och svenska kollegan Alvik. De två främsta lagen avancerar till a-slutspelet.

Vi kan notera att Uppsalalaget möter samma Alvik som väntar dem i semifinal när Final four-slutspelet i ungdoms-SM spelas i Norrköping 12–14 maj.

/M

Semifinaldags: Spelarna det kommer handla om

På skärtorsdag smäller det när semifinalserien mellan BC Luleå vs Uppsala Basket inleds i Luleå Energi Arena.
Det är en repris av fjolårets kvartsfinal som gick till fem matcher, men på många sätt en helt ny matchserie.
BC Luleå är klasser bättre än i fjol, då mycket i fjol egentligen bara handlade om trion Burrows, Prostran och Wesby. I år har Peter Öqvist fått en mer homogen grupp av spelare, som kan spela på fler positioner och där hoten kort och gott är fler – samtidigt som spetskvaliteten fortfarande finns hos bland annat Rozzell och Rönnqvist.

Det är dags att börja syna semifinalen. In i detalj.
Det lär bli ett drama, då inget av lag just nu verkar förlora på sin hemmaplan. BC Luleå har 18–0 hemma i Luleå i år medan Uppsala har 10–0 efter nyår.

Senast lagen möttes, i mars, var det Uppsala Basket som drog det längsta strået (97–88). Den gången hade Axel Nordström och Andreas Person stor show i poängkungen Alexander Lindqvists frånvaro, och bägge noterades för över 30 gjorda poäng.
Dessförinnan hade Uppsala Basket dock förlorat de tre tidigare matcher i grundserien mot BC Luleå och har egentligen inte ens varit i närheten av att hota grundserieettan.

Så spelas semifinalen
BC Luleå–Uppsala Basket
Torsdag 13 april: BC Luleå-Uppsala.
Tisdag 18 april: Uppsala-BC Luleå
Torsdag 20 april: BC Luleå-Uppsala
Söndag 23 april: Uppsala-BC Luleå
ev Tisdag 25 april: BC Luleå-Uppsala
ev Torsdag 27 april: Uppsala-BC Luleå
ev Lördag 29 april: BC Luleå-Uppsala
Spelas i bäst av sju matcher

Spelarna det kommer att handla om – statistikens topp tre

---Poängbäst----

BC LULEÅ

Brandon Rozzell 17,0 p
Yannick Anzuluni 14,8 p
Adam Rönnqvist, 14,4 p
Som lag: 86,1 p/match

UPPSALA BASKET:
Alexander Lindqvist 14,4 p
Andreas Person 12,9 p
Axel Nordström 12,1 p
Som lag: 80,6 p/match

---Returbäst----

BC LULEÅ
Yannick Anzuluni 6,9 ret
Quinton Upshur 5,1 ret
Tom Lidén 3,7 ret
Som lag: 34,9 ret/match

UPPSALA BASKET
Carl Engström 6,8 ret
Axel Nordström 6,1 ret
Alexander Lindqvist 4,1 ret
Som lag: 34,2 ret/match

---Assistbäst---

BC LULEÅ
Brandon Rozzell 3,9 ass
Adam Rönnqvist 3,2 ass
Yannick Anzuluni 2,6 ass
Som lag: 17,2 ass/match

UPPSALA BASKET
Jonathan Person 3,9 ass
Axel Nordström 2,9 ass
Andreas Person 2,1 ass
Som lag: 16,2 ass/match.

----Minuter per match---

BC LULEÅ

Brandon Rozzell 29,45 min
Yannick Anzuluni 28,29 min
Quinton Upshur 27,53 min

UPPSALA BASKET
Jonathan Person 28,49 min
Andreas Person 28,37 min
Alexander Lindqvist 27,59 min

------------

Till sist en liten återblick: Uppsala och Luleå har mötts i slutspel fem gånger de senaste nio åren och tre av gångerna i kvartsfinal.
Senaste slutspelsmötet lagen emellan var i fjol, 2015/16, när BC Luleå vann med 3–2 i matcher.
2012/13 vann Uppsala Basket kvartsfinalmötet med 3–1 i matcher efter att ha slutat tvåa i grundserien.
Lagen möttes även i kvartsfinal 2007/08 då John Rosendahl, Håkan Larsson, Fred Drains och Jim Enbom fortfarande var stjärnor i Luleå.
Det var också senaste säsongen som Uppsala åkte så tidigt som efter fyra matcher (3–1 i matcher) i kvartsfinal.
Efter semifinalsäsongen 2008/09 har Uppsala antingen nått semifinal, final eller åkt ut i en femte och avgörande kvartsfinal (Mot Södertälje 2010/11, mot Borås 2011/12, mot BC Luleå 2015/16).

/M

Ännu oklart om Gaddefors

Sex minuter in i den tredje kvartsfinalen mot Borås haltade Anton Gaddefors av med knäsmärtor. Nu går Uppsala Basket-spelaren en kamp mot klockan för att bli spelklar till den första semifinalmatchen, i bäst av sju, borta mot BC Luleå under skärtorsdagen.
– Det finns förhoppningar att han ska kunna spela på torsdag, men vi tar det dag för dag. Jag vet inte än, säger coachen Kevin Gaines.

Ett positivt besked är att Rickard Eriksson är tillbaka i träning efter att ha varit nedbäddad i feber under en längre period.
– Jag förväntar mig att han ska spela på torsdag, säger Kevin Gaines. 

Så spelas SM-semifinalen
Semifinal 1:7, torsdag 13 april: BC Luleå-Uppsala.
Semifinal 2:7, tisdag 18 april: Uppsala-BC Luleå
Semifinal 3:7, torsdag 20 april: BC Luleå-Uppsala
Semifinal 4:7, söndag 23 april: Uppsala-BC Luleå
Ev Semifinal 5:7, tisdag 25 april: BC Luleå-Uppsala
Ev Semifinal 6:7, torsdag 27 april: Uppsala-BC Luleå
Ev Semifinal 7:7, lördag 29 april: BC Luleå-Uppsala

/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low

Sport I dag