• tisdag 25 april 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Ingen tränare i J20 - än: "Inte det viktig... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTFinns inga hemligheter att plocka fram

Uppsala Basket har reducerat semifinalserien mot BC Luleå och vilken reducering det blev. 89-51 är siffror som påminner om de hemmamatcher som spelades i kvartsfinalserien mot Borås för ett par veckor sedan.
att leverera detta mot BC Luleå efter att ha förlora de tre inledande matcherna är starkt.
Och nu har de redan siktet inställt på Luleå Energi Arena.

Axel Nordströms 20 poäng och 5 trepoängare stack ut, men många andra klev fram för Uppsala Basket. Jonathan Person spelade 30 minuter och hann med att leverera 12 poäng och 5 assist – med en plusminussiffra på 42!
Därtill kontrollerade man Brandon Rozzell på ett sätt som tidigare inte har gjorts. BC Luleås coach Peter Öqvist valde i ett tidigt läge, när han såg vartåt det barkade, att vila sin stora stjärna.
– Vi hade kontroll på matchen i stort sett hela tiden. Att siffrorna bli så här stora har att göra med att de väljer att vila vissa spelare. Men vi spelade bra i dag, minst lika bra som senast i Luleå. Det känns bra, säger Uppsalacoachen Kevin Gaines som lyfte fram just Axel Nordström efter matchen.
– Axel är alltid redo vid stora matcher, alltid redo! Sedan tycker jag att Jonathan Person gör en fantastisk match. Jag kollade upp på tavlan och såg att han bara hade gjort tolv poäng, det kände som mer eftersom han skapade så fantastiskt mycket för oss, säger Kevin Gaines.

Det finns inga hemligheter att plocka fram så här dags. Uppsala är helt enkelt bara bra på det mesta och det är den stora styrkan. De har bra guardförsvar, bra returtagning och starkt trepoängsskytte på många positioner. För första gången trilllade skotten också i.
Det mest positiva för Uppsala Basket var inte bara segern i sig, utan det faktum att de spelare som är här för att göra jobbet kom till kontoret med sammanbitna käkar och med knutna nävar.

-------
För att inte Uppsalas säsong ska ta slut i Luleå Energi Arena på tisdags krävs en ny bra insats. Särskilt när matchen avgörs uppe i Luleå – där hemmalaget inte har förlorat på hela säsongen (20 raka segrar).
I torsdags var det första gången den här säsongen som Uppsala skakade hemmalaget i Luleå Energi Arena. Nu måste något alldeles extra till om det ska till en ny reducering på tisdag.

/M

Första träningen i IFU Arena - någonsin

Uppförsbacken är lång för Uppsala Basket – 0–3 i matcher mot BC Luleå. Efter torsdagskvällens knappa förlust (77–73) måste Uppsalalaget vinna fyra raka matcher för att ta sig vidare till en ny SM-final.
Inför söndagens måstematch i IFU Arena kommer glädjande besked för Uppsala Basket – för första (!) gången den här säsongen kommer att få träna i sin matcharena. Dagen före match.
Anledningen är att innebandysäsongen för Storvreta, Sirius och FBC Uppsala är över i IFU Arena.
– Så är det. På lördag får vi ha vår första basketträning i IFU Arena någonsin. Vi har tidigare bara haft shootaround på matchdagar tidigare. De lade in trägolvet redan under fredagskvällen, säger coachen Kevin Gaines.

Förutsättningarna att träna morgonträningar i Fyrishov, kvällsträningar i Rosendalshallen och spela enbart matcher i IFU Arena är en situation som inte kan beskrivas som optimal för Uppsala Basket.
– Vi har tacklat det bra tycker jag. Det handlar om att vänja sig att man inte tränar i sin hemmahall, säger Kevin Gaines.
– För mig som coach kan jag bara spela de kort jag blir tilldelad. Men självklart, jag ska inte ljuga och säga att det är en jättebra situation men nu är det som det är.

/M

Bägaren rann över

Uppsala Basket, hela tiden lett av sin pointguard Jonathan Person, fick en bra start på måstematchen och fortsatte med sitt spel matchen igenom.

Det svängde rejält i den andra perioden. BC Luleå såg ut att ta kommandot när Yannick Anzuluni tände hemmalaget genom att nästan på egen hand vände 20–24 till 29–24. Men Uppsala bet sig kvar, vände tillbaka till 31– 32 efter sex snabba poäng av Alexander Lindqvist och det var helt jämna 39–39 i halvtid.
Spelmässigt kunde Uppsala ha haft ledningen före paus och även efter. Det är oerhört starkt med tanke på att både Anton Gaddefors och Oluoma Nnamaka saknas.

Axel Nordströms femte trepoängare betydde 54–55 med 2.10 kvar att spela av den tredje perioden. Problemet? Han var ensam om att hitta rätt från trepoängslinjen.
Andreas Person sänkte sina tre första poäng i matchen till 73–73 med dryga minuten kvar, men i övrigt brände resten av Axel Nordströms lagkompisar skotten från distans och Alexander Lindqvist kom heller aldrig ens loss BC Luleås försvar.

Lindqvist hamnade i tidiga foulproblem och blev utfoulad vid ställningen 68–68 när mer än tre minuter återstod av matchen. Lukas Friberg kom in och hamnade i händelsens centrum.
Först genom att bli överkörd när Denzel Andersson stoppade i en tuff offensiv retur till 75–73 och sedan genom att bränna straffkast med 25 sekunder kvar – efter ett klart och tydligt regelbrott av domarna. Det är svårt att säga emot. Domarna hade gett Friberg bollen för straffkast nummer ett, han påbörjade sin rörelse och satte det första kastet innan domarna avbröt för att genomföra  ett BC Luleå-byte, vilket måste ske före att bollen ges till straffkastskytten.
I stället kunde en lysande Brandon Rozzell punktera semifinalen – och semifinalserien? – från straffkastlinjen till 77–73.

Uppsalalägret var oerhört upprört efter matchen, men inte bara på grund av den straffkastsituationen. Men den blev lite av bägaren som fick det att rinna över.

--------

Uppsala måste fortsatt hitta fler offensiva alternativ. Just nu handlar det om Carl Engström som är på många ostoppbar när han får bollen i rätt läge, om Jonathan Person väl avvägda attacker och om Axel Nordström. Senaste gjorde han det under korgen, nu handlar det om trepoängsskott.
Jag gissar att det kommer en form av islossning i IFU Arena på söndag. Antingen vinner Uppsala stort, eller så vinner BC Luleå stort. Det är min känsla.

/M

"BC Luleå är något helt annat"

0–2-underläge och ny match på bortaplan. Uppsala Baskets spelare står med ryggarna tryckt mot väggarna och nu krävs det att Uppsala Basket lyckas göra något som inget lag hittills har lyckats med den här säsongen;
Att besegrade BC Luleå i Luleå Energi Arena.

Hoppet finns förstås. Dessutom har Uppsala lyckats förut. Under semifinalserien mot Borås 2015 vände Uppsala Basket 0–2 i matcher till 4–2 i matcher och tog sig till sin första SM-final på 36 år, men i sanningens namn är jämförelsen oerhört vag.
Den gången öppnades semifinalserien med två matcher i Borås följt av två matcher i Uppsala. Den gången hette motståndarna också just Borås.
BC Luleå är något helt annat.
Och BC Luleå i Luleå Energi Arena är på många sätt en oslagbar kombination. 19–0 på hemmaplan under 2016/17 säger allt!

Uppsala har febrilt sökt efter heta offensiva alternativ mot BC Luleås överlag starka defensiv och laget har hittills varit cirka tio poäng efter BC Luleå under de två semifinalmatcherna och hamnat i en position där de har tvingats jaga. Känslan är just den att Uppsala inte riktigt räcker till mot Luleå som är klassen bättre med Rozzell, Upshur, Anzuluni & co i spetsen.

Det är inget snack om att BC Luleå just nu är den stora guldfavoriten av de fyra kvarvarande lagen.
Under torsdagen talar allt för 20:e raka hemmasegern och då kan BC Luleå börja placera mer än en basketsko i den där efterlängtade SM-finalen.

Så spelas semifinalen
BC Luleå–Uppsala Basket
Torsdag 13 april: BC Luleå-Uppsala 72-59
Tisdag 18 april: Uppsala-BC Luleå 77-88
Torsdag 20 april: BC Luleå-Uppsala
Söndag 23 april: Uppsala-BC Luleå
ev Tisdag 25 april: BC Luleå-Uppsala
ev Torsdag 27 april: Uppsala-BC Luleå
ev Lördag 29 april: BC Luleå-Uppsala
Spelas i bäst av sju matcher

/M

 

Slaget och stukat - men inte uppgivet

Uppsala Basket är ett slaget lag just nu. Och ett stukat sådant.
Anton Gaddefors testade sitt skadade knä under första halvlek i kväll, men det var en chansning som inte höll och landlagsstjärnan kom aldrig ut till den andra halvleken. Dessutom saknades finalveteranen Oluoma Nnamaka på grund av sjukdom (feber), varpå Kevin Gaines rotation minskade till bara sex spelare (Rickard Eriksson från bänken).
– Oluoma blev sjuk i går och mådde dåligt i dag och vi vet inte om han hinner bli frisk till på torsdag. När det gäller Anton så kom han in och gjorde ett försök. Vi får se hur mycket han kan bidra i den här serien, säger Kevin Gaines.

Uppsalacoachen var frustrerad efter matchen, framför allt på grund av detta:
– Vi spelade bra försvar och så skjuter de ett skott som de missar, men så tar de offensiv retur och då blir det väldigt frustrerande. Man jobbar hårt i 20 sekunder, gör det jättebra, men så ger man dem 14 nya sekunder. Gång på gång, säger Gaines.

Det var förstås mer än bara det som skilde lagen åt. BC Luleå hade de allra hetaste spelarna, de som gång på gång klev fram när det gällde som mest. De spelare som är den just nu konstant cirka tio poängs stora skillnaden mellan lagen.

Uppgivet? Nej, Kevin Gaines vägrar ge upp.
– Det är en tuff sits, men det är fortfarande bara 2–0 och det är först till fyra som gäller, säger Uppsalas coach.
– Vi kommer analysera den här matchen och fokusera på de saker vi måste göra för att vinna på torsdag.

/M

Kevin Gaines inför rond två: "Han är som en häst!"

Den första semifinalmatchen blev poängsnål och på många sätt passiv.
Räkna med att match nummer två i IFU Arena blir något annat.
– Det var smådetaljer som skilde i matchen och vi vet vilka detaljer vi måste förbättra. Det känns bra, säger Uppsala Baskets coach Kevin Gaines efter påskdagens träning.
Punkt ett handlar om att vara mer aggressiv.
– Ja, generellt måste vi vara mer aggressiva, både i offense och defense. Vi var lite för passiva senast. Taktiskt gjorde vi det bra, men vi måste vilja vinna kamperna mer och när vi är taggade vinner vi fifty-fifty-duellerna, säger Kevin Gaines.
Den låga skottprocenten förklarar Gaines med den alltför låga dosen aggressivitet.
– Ja, så är det. Det har med aggressiviteten att göra. Är man mer på tårna får man fler öppna skott och även om vi fick många öppna skott redan i torsdags, har man ett annat mind set att stämpla i de öppna skotten om man är aggressiv. Så är det helt enkelt.

Att det går en hel påskhelg mellan match ett i Luleå och match två i Uppsala ser Kevin Gaines enbart som positivt.
– Vi är bra när vi får mer tid att förbereda oss, det har varit skönt att kunna ladda på hemmaplan en hel helg. Men det som har varit roligt under den här säsongen är att när vi har spelat matcher tätt har vi klarat av det oerhört bra också, säger Kevin Gaines och konstaterar att match två och tre spelas inom loppet av tre dagar.

En stor pjäs som klivit fram för Uppsala Basket under slutspelet är Carl Engström. Och hans poängsnitt har rusat i höjden. Från drygt 9 gjorda poäng i grundserien till nästan 17 poäng i slutspelet, vilket jag skriver om i en krönika på unt.se i dag.
– Av någon anledning har motståndarna valt att spela oss på det här sättet, och det passar oss rätt bra. Om lagen skulle bestämma sig för att ta bort Carl är det andra som kommer att steppa upp. Så enkelt är det, säger Kevin Gaines, som gillar det han ser hos sin landslagscenter.
– Han är som en häst. Han rullar till korgen och tar position varje gång – varje gång! Han är otrolig ihärdig och han gör jobbet till hundra procent.
– Det är oftast de som är mest ihärdiga som kommer att ha mest framgång och han är en otroligt målmedveten som person. Jag är inte förvånad och jag är jättenöjd med hans insats så här långt i slutspelet. Mot Luleå är det en annan typ av match up för honom än den mot Borås, nu när han ska ut och jaga Tom Lidén vid trepoängslinjen, men han gjorde det fantastiskt bra i match ett.

 

Det letades febrilt efter heta alternativ

För att ta analysen från skärtorsdagens spel ett steg längre, så blir Uppsala Basket att räkna med i den här semifinalen. Om nu någon hade trott något annat.

För första gången den här säsongen skakade Uppsala hemmalaget i Luleå Energi Arena. De har ju inte ens varit nära tidigare i år.
Uppsala Baskets försvarsspel var imponerande starkt och det var oavsett vem av de nio spelarna som Kevin Gaines stoppade in på planen.
Det underlättar att ha spelare som sätter laget främst och som är beredda att göra jobbet. Och just nu ser Kevin Gaines jobb enkelt ut. Alla verkar inse vilket jobb som krävs för att nå någon vart i detta slutspel.
Uppsala har stor kapacitet och visar nu vad de är kapabla till.

Men – och det här är ett stort men – utan heta offensiva alternativ går det inte att slå ett lag som BC Luleå. Hemmalaget fick i gång Yannick Anzuluni i första halvlek, och Brandon Rozzell levererade stort i andra halvlek.
Uppsala Basket? Carl Engström var stark i andra halvlek och Jonathan Person hade en lysande förstaperiod och Rickard Eriksson klev fram för Uppsala under en period i den andra perioden.
Därmellan?
Det letades febrilt efter heta alternativ.
BC Luleå hade både ett och två fler alternativ än Uppsala och det avgjorde till slut.

Jag är inte helt säker att Uppsala klarar av att slå BC Luleå i en sju matcher lång serie, men jag är fullständigt säker på att tisdagens semifinal i IFU Arena blir något helt annat.

/M

Påsk = Scania Cup
Påsk är inte bara målade ägg och dekorerade riskvastar. För Nordens största baskettalanger betyder påsken sedan mer än 30 år tillbaka Scania Cup och spel om den inofficiella NM-titeln för ungdomslag.

KFUM Uppsalas P00-lag (enda Uppsalalaget som är representerat i år) är ute efter turneringssegern och har lottats i samma grupp som isländska KR, danska Hörsholm 79ers och svenska kollegan Alvik. De två främsta lagen avancerar till a-slutspelet.

Vi kan notera att Uppsalalaget möter samma Alvik som väntar dem i semifinal när Final four-slutspelet i ungdoms-SM spelas i Norrköping 12–14 maj.

/M

Semifinaldags: Spelarna det kommer handla om

På skärtorsdag smäller det när semifinalserien mellan BC Luleå vs Uppsala Basket inleds i Luleå Energi Arena.
Det är en repris av fjolårets kvartsfinal som gick till fem matcher, men på många sätt en helt ny matchserie.
BC Luleå är klasser bättre än i fjol, då mycket i fjol egentligen bara handlade om trion Burrows, Prostran och Wesby. I år har Peter Öqvist fått en mer homogen grupp av spelare, som kan spela på fler positioner och där hoten kort och gott är fler – samtidigt som spetskvaliteten fortfarande finns hos bland annat Rozzell och Rönnqvist.

Det är dags att börja syna semifinalen. In i detalj.
Det lär bli ett drama, då inget av lag just nu verkar förlora på sin hemmaplan. BC Luleå har 18–0 hemma i Luleå i år medan Uppsala har 10–0 efter nyår.

Senast lagen möttes, i mars, var det Uppsala Basket som drog det längsta strået (97–88). Den gången hade Axel Nordström och Andreas Person stor show i poängkungen Alexander Lindqvists frånvaro, och bägge noterades för över 30 gjorda poäng.
Dessförinnan hade Uppsala Basket dock förlorat de tre tidigare matcher i grundserien mot BC Luleå och har egentligen inte ens varit i närheten av att hota grundserieettan.

Så spelas semifinalen
BC Luleå–Uppsala Basket
Torsdag 13 april: BC Luleå-Uppsala.
Tisdag 18 april: Uppsala-BC Luleå
Torsdag 20 april: BC Luleå-Uppsala
Söndag 23 april: Uppsala-BC Luleå
ev Tisdag 25 april: BC Luleå-Uppsala
ev Torsdag 27 april: Uppsala-BC Luleå
ev Lördag 29 april: BC Luleå-Uppsala
Spelas i bäst av sju matcher

Spelarna det kommer att handla om – statistikens topp tre

---Poängbäst----

BC LULEÅ

Brandon Rozzell 17,0 p
Yannick Anzuluni 14,8 p
Adam Rönnqvist, 14,4 p
Som lag: 86,1 p/match

UPPSALA BASKET:
Alexander Lindqvist 14,4 p
Andreas Person 12,9 p
Axel Nordström 12,1 p
Som lag: 80,6 p/match

---Returbäst----

BC LULEÅ
Yannick Anzuluni 6,9 ret
Quinton Upshur 5,1 ret
Tom Lidén 3,7 ret
Som lag: 34,9 ret/match

UPPSALA BASKET
Carl Engström 6,8 ret
Axel Nordström 6,1 ret
Alexander Lindqvist 4,1 ret
Som lag: 34,2 ret/match

---Assistbäst---

BC LULEÅ
Brandon Rozzell 3,9 ass
Adam Rönnqvist 3,2 ass
Yannick Anzuluni 2,6 ass
Som lag: 17,2 ass/match

UPPSALA BASKET
Jonathan Person 3,9 ass
Axel Nordström 2,9 ass
Andreas Person 2,1 ass
Som lag: 16,2 ass/match.

----Minuter per match---

BC LULEÅ

Brandon Rozzell 29,45 min
Yannick Anzuluni 28,29 min
Quinton Upshur 27,53 min

UPPSALA BASKET
Jonathan Person 28,49 min
Andreas Person 28,37 min
Alexander Lindqvist 27,59 min

------------

Till sist en liten återblick: Uppsala och Luleå har mötts i slutspel fem gånger de senaste nio åren och tre av gångerna i kvartsfinal.
Senaste slutspelsmötet lagen emellan var i fjol, 2015/16, när BC Luleå vann med 3–2 i matcher.
2012/13 vann Uppsala Basket kvartsfinalmötet med 3–1 i matcher efter att ha slutat tvåa i grundserien.
Lagen möttes även i kvartsfinal 2007/08 då John Rosendahl, Håkan Larsson, Fred Drains och Jim Enbom fortfarande var stjärnor i Luleå.
Det var också senaste säsongen som Uppsala åkte så tidigt som efter fyra matcher (3–1 i matcher) i kvartsfinal.
Efter semifinalsäsongen 2008/09 har Uppsala antingen nått semifinal, final eller åkt ut i en femte och avgörande kvartsfinal (Mot Södertälje 2010/11, mot Borås 2011/12, mot BC Luleå 2015/16).

/M

Ännu oklart om Gaddefors

Sex minuter in i den tredje kvartsfinalen mot Borås haltade Anton Gaddefors av med knäsmärtor. Nu går Uppsala Basket-spelaren en kamp mot klockan för att bli spelklar till den första semifinalmatchen, i bäst av sju, borta mot BC Luleå under skärtorsdagen.
– Det finns förhoppningar att han ska kunna spela på torsdag, men vi tar det dag för dag. Jag vet inte än, säger coachen Kevin Gaines.

Ett positivt besked är att Rickard Eriksson är tillbaka i träning efter att ha varit nedbäddad i feber under en längre period.
– Jag förväntar mig att han ska spela på torsdag, säger Kevin Gaines. 

Så spelas SM-semifinalen
Semifinal 1:7, torsdag 13 april: BC Luleå-Uppsala.
Semifinal 2:7, tisdag 18 april: Uppsala-BC Luleå
Semifinal 3:7, torsdag 20 april: BC Luleå-Uppsala
Semifinal 4:7, söndag 23 april: Uppsala-BC Luleå
Ev Semifinal 5:7, tisdag 25 april: BC Luleå-Uppsala
Ev Semifinal 6:7, torsdag 27 april: Uppsala-BC Luleå
Ev Semifinal 7:7, lördag 29 april: BC Luleå-Uppsala

/M

Ett genombrott i svensk ligabasket

Samtidigt som basketligans nya tävlingsbestämmelser, som började gälla från och med denna säsong, öppnar för tre ickeeuropeiska spelare (amerikaner) per lag i stället för två, går Uppsala Basket sin egen väg.
I år har Basketsverige bevittnat ett genombrott i svensk ligabasket; Ett lag utan amerikansk influens – som vinner.
Uppsalacoachen var rörd efter semifinalavancemanget i Boråshallen. 97–79-segern betydde 3–1 i matcher totalt och Uppsalalaget var där och då så långt borta från det som under november och december var ett enda stort mörker.
– Jag är otroligt stolt över de här killarna. De flesta av dem har varit här i två år och de har jobbat otroligt hårt. De förtjänar alla framgång, säger Kevin Gaines.
Och fortsätter:
– Det är helt fantastiskt, det är helt sjukt att vi är i semifinal. Det känns inte riktigt som att det är sant. Jag är otroligt stolt över killarna.

10 av 14 spelare i truppen har KFUM Uppsala Basket som moderklubb och två av de nya namnen, Anes Zekovic och Lukas Friberg, levererade när det väl gällde. Åtminstone till slut.
– Ska jag vara helt ärlig hade inte Anes någon bra första halvlek, säger Kevin Gaines som öppet och tydligt visade från sidlinjen vad han tyckte om sin adepts insats.
– Men sedan gör han en fantastisk andra halvlek. Han gjorde inga fel, gjorde jättebra drives på korgen som skapade otroligt mycket för oss. Att se den förändringen från första halvlek till andra halvlek i en avgörande slutspelsmatch av en spelare som gör sitt andra år i ligan är otroligt starkt.
Kevin Gaines tvekade aldrig med att byta in Anes Zekovic i andra halvlek, trots den svaga starten.
– Jag tror på de här killarna. Även Lukas Friberg kom in och gjorde ett fantastiskt jobb, fyra poäng, tre assist och spelade kontrollerat hela tiden.

Noterbart:
Anton Gaddefors klev av med smärtor i knäet i onsdagens hemmamatch och saknades i Boråshallen under avgörandet, men Kevin Gaines kommer med lugnade besked.
– Jag räknar med att han kommer att spela på torsdag i Luleå, säger Uppsalacoachen, som dessutom hade Oluoma Nnamaka tillbaka i spel under fredagskvällen.

/M

 

Så spelas SM-semifinalen

Semifinal 1:7, torsdag 13 april: BC Luleå-Uppsala.

Semifinal 2:7, tisdag 18 april: Uppsala-BC Luleå

Semifinal 3:7, torsdag 20 april: BC Luleå-Uppsala

Semifinal 4:7, söndag 23 april: Uppsala-BC Luleå

Ev Semifinal 5:7, tisdag 25 april: BC Luleå-Uppsala

Ev Semifinal 6:7, torsdag 27 april: Uppsala-BC Luleå

Ev Semifinal 7:7, lördag 29 april: BC Luleå-Uppsala

/M

Är det nya finalvindar som börjar blåsa?

Uppsala Basket är tillbaka i semifinal. Och hjältarna är många. Carl Engströms intåg har gett Kevin Gaines manskap en ny dimension och landslagscenterns ”ta plats”-attityd ger utrymme för honom själv och sina lagkamrater. Utvecklingskurvan har pekat spikrakt uppåt i slutspelet.
Men störst av dem alla i Boråshallen? Det var 190 centimeter Axel Nordström. Det finns ingen större vinnarskalle i hela Uppsala som idrottsstad än den som Axel Nordström bär på just nu. Han var överallt mot Borås och när hans lagkamrater för en stund verkade få stela handleder, klev han fram. Att han dessutom alltid bokstavligen flyger på returerna, kastar sig på de lösa bollarna … Ja, det smittar av sig.
Nu väntar en semifinal mot BC Luleå, som vann hela grundserien och som av många räknas som favorit till SM-guldet. Luleå har dessutom inte förlorat EN enda match i Luleå Energi Arena och nu måste Uppsala hitta en mirakelmedel för att slå dem. Omöjligt? Inte helt.
De har ju dessutom fyra chanser på sig, då jag är tämligen övertygad om att Uppsala Basket är så pass bra i detta slutspel att de kommer vägra tappa sin tio matcher långa segersvit i IFU Arena.

Anton Gaddefors saknades i Boråshallen, men rapporterna talar om att stjärnan kan spela redan på skärtorsdagen igen. Dessutom: Under fredagskvällen var finalhjälten och veteranen Oluoma Nnamaka, 38, tillbaka i laget och hans rutin är ovärderlig.
Känner ni? Är det nya finalvindar som börjar blåsa i Uppsala Basket? Det som 2015 var den första SM-finalen på 36 år kan 2017 bli den andra SM-finalen på tre år.

Till sist. Borås snittade nästan 1 400 åskådare i grundserien. Kvartsfinalerna mot Uppsala Basket har lockat 946 respektive 1 091 personer. Jag hoppas Uppsalas organisation samlar kraft för att gå en motsatt väg i sin stundande semifinalserie.

/M

Uppsala släpper inte detta

103 poäng. Mot 74. I en kvartsfinal. Uppsala Basket var återigen så mycket bättre än Borås. Om den första kvartsfinalmatchen i IFU Arena var en kross, var den tredje matchen att ta det ett steg längre.
Alexander Lindqvist sänkte allt, Andreas Person sprang förbi allt och alla och Jonathan Person kontrollerade allt som Jakob Sigurdarson hittade på.
Nu är jag tveksam till att Borås orkar lyfta sig en gång till för att skrapa fram en femte och avgörande match i Uppsala.
Eller rättare sagt: Nu är jag tveksam att Uppsala släpper detta spelmässiga övertag som de har skaffat sig i den här matchserien. Jag har ju dessutom tippat 3–1 i matcher till Uppsala inför den här matchserien ...
”Det är 2–1 i matcher och det betyder att vi ligger steget före. Det är Borås som måste göra justeringarna”, konstaterade Kevin Gaines efter matchen.

Det var en ny förkrossande hemmaseger i kvartsfinalserien, men det kom också en oroväckande skada. Anton Gaddefors haltade av efter sex minuters spel – och kom aldrig tillbaka. Om Gaddefors kan spela redan på fredag kväll, när Uppsala Basket kan spela hem semifinalbiljetten, är högst oklart.

----------

Samtidigt har kvalet till basketligan dam utvecklats till ett riktigt drama. Uppsala Basket föll tungt borta mot AIK, som därmed säkrade sitt avancemang till högsta serien, men en tröst var att Högsbo, för andra gången slog Östersund. Därmed kan det räcka om Uppsala slår Högsbo på lördag, oavsett vad Östersund hittar på mot redan klara AIK.
Rosendalshallen. Lördag. Klockan 15.00. Missa inte den matchen – den kan bli något alldeles extra.

/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low

Sport I dag