• lördag 25 mars 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Det var en sådan match High & Low High & Low
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTDet var en sådan match

Andra bortamatchen inom loppet av tre dagar och fjärdeplatsen i tabellen säkrad sedan länge. I Nässjö (86-62) saknades både intresse, energi och rätt matchning för att ge hemmalaget en match.
Kevin Gaines rullade runt rejält och matchade bröderna Andreas och Jonathan Person minst av alla, och Anton Gaddefors vilades helt. I stället fick Rasmus Dahlberg, Oliver Jonsson och Lukas Friberg stora minuter.

Uppsalas spel var energilöst och de har inte noterats för så få satta tvåpoängare (11) sedan den andra omgången mot Umeå. Den gången i oktober kompenserades det svaga spelet under korgarna med 17 satta trepoängare. Mot Nässjö fanns ingenting.
Om vi ska vara oroliga?
Inte alls.
Det var en sådan match. Som skulle spelas av.
Uppsala Basket blixtrade till under några minuter i början av den andra halvleken, men det svängde fort – efter en osportslig foul på Jonathan Person och en teknisk sådan på Andreas Person. Det var en sådan match.

På tisdag avrundas grundserien borta mot Borås och mycket talar för att det blir en försmak av den kvartsfinalserie som inleds i IFU Arena nästa lördag.
Jag ser nämligen inte att Jämtland ska kunna bortabesegra det just nu formstarkaste laget av dem alla, Norrköping Dolphins, och ta chansen att gå förbi femteplacerade Borås.

/M

En bra dag på jobbet-känsla

Först dammar vi av det kanske viktigaste efter 97–88 i IFU Arena: Uppsala Basket visar att de kan slå alla lag i ligan. Uppsala Basket kommer ha hemmaplansfördel i kvartsfinalen som stundar om ett par veckor. Och Uppsala Basket har för första gången någonsin (?) levererat två 30-poängsspelare i en och samma match.

Andreas Person njöt. Och sköt. Nästan hela tiden han fick lägen i slutet. Det han gjorde under den sista perioden är bara sådant som riktigt stora spelare gör. 26-åringen lyste efter matchen och såg inte det minsta trött ut, nästan oberörd. Trots att han samtidigt som sin offensiva levererans ständigt höll koll på BC Luleås stjärnguard Brandon Rozzell.
En bra dag på jobbet-känsla infann sig av att stå och intervjua honom.
Och då ska vi inte heller glömma Axel Nordström. 33 poäng och ett spel som bara brinner. Att leverera det spel som den 190 centimeter långe forwarden gjorde inför den högljudda publiken i IFU Arena var ren och skär magi.
Han ger skit, tar skit och är inte rädd att sticka ut hakan, eller sticka in fingrar emellan. Och nu skjuter han dessutom som en gud.

Coachen Kevin Gaines har stor del i denna utveckling efter jul och han var nöjd efter matchen. Riktigt nöjd. Och han lyfte fram två spelare som inte syntes i poängprotokollet; ”Både Carl Engströms och Sebastian Normans defense var riktigt bra. Det är viktigt för oss att ha våra storkillar så här bra när man möter ett lag som Luleå som har trepoängsskyttar på alla positioner. Deras försvarsspel lade grunden att Luleå inte fick så många spelare involverade. Det blev mycket en mot en-situationer och ibland kan det vara svårt att vinna i längden på det”

/M

"Måste vara hundraprocentiga på alla plan"

När Uppsala Basket den 27 januari besegrade Norrköping Dolphins i IFU Arena var det första gången sedan oktober månad som Uppsala vann mot ett topp fyra-lag.
Det var en sådan match som gav massor av självförtroende.
Och det var början på ett trendbrott.
Från 11 segrar och 9 förluster till 17 segrar och 10 förluster. Scenförändringen har blivit total under februari och mars.
Men – i Stadium Arena blev det ett stort steg tillbaka.

Fullständig kross hemma mot Södertälje Kings (84–54) i tisdags. Mot Norrköping Dolphins blev matchbilden den samma – fast tvärtom. Den här gången var Uppsala Basket det lag som blev utklassat.
Norrköping Dolphins är en segermaskin i Stadium Arena och Uppsala Basket kunde inte stoppa den. De var inte ens nära.

Uppsala kom till spel utan Gaddefors och Nnamaka och då vändningen efter nyår kommit just med Gaddefors, Engström och Nnamaka var det lite av det ”gamla” Uppsala som syntes.
På bortaplan mot Norrköping måste Uppsala Basket vara hundraprocentiga på alla plan. Det var de inte.

Efter en intensiv matchperiod väntar en veckas uppehåll innan den sista hemmamatchen i grundserien spelas mot serieledande BC Luleå på fredag.
Kan Uppsala Basket studsa tillbaka i IFU Arena?

/M

 

Så slutar basketligan - de möts i kvarten

Basketligan herr närmar sig sitt avgörande. Det är bara tre veckor kvar. Nu tar jag fram min egen spåkula och gissar hur grundseriens epilog kommer att sluta.
Det kan säkerligen bli helt annorlunda än så här, men detta är min känsla:

MIN SLUTTABELL

1) BC Luleå 50 p
2) Södertälje Kings 48 p
3) Norrköping Dolphins 42 p
4) Uppsala Basket 40 p
5) Borås 34 p
6) Jämtland 32 p
7) Nässjö 26 p
8) Umeå 8 p
-------
9) Malbas 6 p

KVARTSFINALERNA
BC Luleå–Umeå
Södertälje–Nässjö
Norrköping–Jämtland
Uppsala–Borås

----------

MITT TIPS för GRUNDSERIENS SLUT - LAG FÖR LAG:


1) BC LULEÅ 21/7 42 p
Återstående matcher: 10/3: Nässjö (h), 17/3: Uppsala (b), 24/3: Jämtland (h), 28/3: Malbas (h).
Tipset: Segrar i alla matcher. 8 poäng till. Slutpoäng: 50 p.

2) NORRKÖPING DOLPHINS 19/8 38 p

Återstående matcher: 10/3: Uppsala (h), 17/3: Malbas (b), 20/3: Södertälje (b), 23/3: Umeå (h), 28/3: Jämtland (h).
Tipset: Segrar mot Malbas, Umeå, Jämtland. 6 poäng till. Slutpoäng: 42 p.

3) SÖDERTÄLJE KINGS 19/8 38 p
Återstående matcher: 13/3: Malbas (h), 17/3: Jämtland (b), 20/3: Norrköping (h), 22/3: Uppsala (h), 28/3: Umeå (h).
Tipset: Segrar i alla matcher. 10 poäng till. Slutpoäng: 48 p.

4) UPPSALA BASKET 17/10 34 p
Återstående matcher: 10/3: Norrköping Dolphins (b), 17/3: BC Luleå (h), 22/3: Södertälje Kings (b), 24/3: Nässjö (b), 28/3: Borås (b).
Tipset: Segrar mot Norrköping, Nässjö och Borås. 6 poäng till. Slutpoäng: 40 p.

5) JÄMTLAND 15/13 30 p

Återstående matcher: 10/3: Umeå (b), 17/3: Södertälje (h), 24/3: BC Luleå (b), 28/3: Norrköping (b).
Tipset: Seger mot Umeå. 2 poäng till. Slutpoäng: 32 p.

6) BORÅS 15/14 30 p
Återstående matcher: 17/3: Nässjö (b), 23/3: Malbas (h), 28/3: Uppsala (h).
Tipset: Segrar mot Nässjö och Malbas. 4 poäng till. Slutpoäng: 34 p.

7) NÄSSJÖ 13/16 26 p
Återstående matcher: 10/3: BC Luleå (b), 17/3: Borås (h), 24/3: Uppsala (h).
Tipset: Förlust i alla. 0 poäng till. Slutpoäng: 26 p

8) UMEÅ 4/25 8 p
Återstående matcher: 10/3: Jämtland (h), 23/3: Norrköping (b), 28/3: Södertälje (b).
Tipset: Förlust i samtliga. 0 poäng till. Slutpoäng: 8 p.

9) MALBAS 3/25 6 p
Återstående matcher: 13/3: Södertälje (b), 17/3: Norrköping (h), 23/3: Borås (b), 28/3: BC Luleå (b).
Tipset: Förlust i samtliga. 0 poäng till. Slutpoäng: 6 p.

 

Kan göra comeback i kvalet

Uppsala Basket kan få välkommet bidrag till kvalet i form av centern Katarina Andersson, 33.
– Det är sagt att ”Katta” ska spela med oss i kvalet och hon har sagt att hon ställer upp om vi vill. Hon är en intelligent som lätt kommer in i spelet och vi behöver längd, säger klubbdirektören Sonja Entzenberg.
Katarina Andersson, flertalet gånger utsedd till Årets center i basketligan, gjorde comeback mot Telge (9 poäng och 5 returer) i december efter ett halvårs uppehåll, men spelade bara två matcher innan tiden inte räckte till.
Inget beslut är taget om en ”kvalförstärkning” och det yttersta beslutet har coachen Thomas ”TJ” Jackson.
– ”TJ” bestämmer, säger Sonja Entzenberg.

Ett frågetecken inför de två sista grundseriematcherna (borta mot Eos och borta mot Norrköping) är Christy Bacon. Stjärnan spelade inte i segermatchen mot Visby i lördags och har problem med sina hälsenor.
– Under förra veckan hade hon stora problem, och det är bättre att hon försöker ta det lugnt nu för att kunna spela sen. Vi vet inte om hon spelar mot Eos och Norrköping. Det är tveksamt. Hon ska med till Lund, men jag vet inte om hon kan spela, säger Sonja Entzenberg.

/M

"Fjärdeplatsen? Vi jagar tredjeplatsen!"

Uppsala Basket går bra och mår bra just nu.
Ska fem segrar på de sex senaste matcher följas upp av fler segrar är det dock hårt arbete som krävs. Någonstans där finns även förklaringen till Uppsala Basket uppgång från ett mittenlag till topplag under de senaste månaderna. Det handlar om långsiktigt arbete och kontinuitet.

Sex matcher återstår av grundserien och det är ett tufft schema som väntar Uppsala Basket, som alltjämt har två matcher färre spelade gentemot sina konkurrenter Jämtland och Borås i spelet om fjärdeplatsen.

Uppsalas återstående schema: Södertälje (h), Norrköping (b), BC Luleå (h), Södertälje (b), Nässjö (b), Borås (b).
– Vi ska få till ett bra spel inför slutspel och det passar oss bra att möta bra motstånd. Jag tycker att det känns bra, säger Axel Nordström inför fortsättningen.
– Men alla pratar om fjärdeplatsen … Vi siktar högre än så. Vi jagar Norrköping på tredjeplatsen.

/M

Skadekaoset fortsätter

80-98 i Umeå Energi Arena. Detta var Uppsalas match. Inte Umeås. När det redande skadedrabbade hemmalaget närmade sig i poängprotokollet var oturen framme för Umeå igen. Både Gerald Williams och Joshua Wolfram klev av skadade efter en retursituation i början av den fjärde perioden.
Direkt efter: Trepoängare av Rasmus Dahlberg till 68–81. Följt av attack på korgen av Jonathan Person till 68–83.  Sedan var det inte mer med det.
”Det här är inte branschen som man tycker synd om andra, men Umeå har en väldig otur, jag vet inte vad jag ska säga”, säger Uppsalas coach Kevin Gaines.
”De krockar, ramlar och hur mycket mer otur kan man ha”
Gaines varnar dock för Umeå inför slutspelet.
”Med en frisk Rudy Mbemba är det ingen lätt kvartsfinal”

/M

 

Hon har skjutit in sig i ligan

Vendela Danielsson spelade bara åtta matcher som dubbellicens för Sallén Basket i fjol, men när Sallén blev Uppsala under sommaren blev 20-åringen ett namn för startfemman.
Nu tror hon på seger i lördagens sista hemmamatch mot Visby – som kommer att spelas inför storpublik i Rosendalshallen.
– Publiken betyder jättemycket. Vi har haft lite halvfullt under säsongen, men de matcher det har kommit mycket publik har vi blivit extra peppade, säger Vendela Danielson, som tror starkt på en andra hemmaseger för säsongen.
Laget har fått ett lyft med Thomas "TJ" Jackson och Henrik Johansson vid rodret och efter Kristina Tattersdills comeback.
– Vi har bra förutsättningar inför den här matchen med tanke på hur mycket bättre vi har presterat efter jul. Vi har utvecklats hela tiden och vi har bra chanser att slå dem, säger Vendela Danielson.

Vad är den stora skillnaden i ert spel jämfört med i början av säsongen?
– Vi spelar mognare nu och vi vet när vi ska göra poäng och hur vi ska spela de spel vi har. Vi kan dessutom spela mycket snabbare än vi gjorde i början av säsongen, vi har liksom kommit in i tempot och nivån i ligan. I början var vi inte alls redo för det fysiska spelet, säger Vendela Danielson.

Hon tillhör Uppsalaklubbens ”gyllene generation” – spelarna födda 1997–1998 som vunnit USM-guld fyra år på raken – som nu har fått en jättechans i basketligan. 8,7 poäng och 3,2 returer i snitt per match är godkänt tycker hon själv.
– Jag tycker att det har gått helt okej, det är kul att få mycket speltid och det känns bra att få stort förtroende från coacherna. Det är ändå lite unikt att få spela så här mycket under sin andra säsong i ligan. Jag försöker ta för mig mycket och jag försöker spela ut som mycket som jag kan, säger Vendela Danielson.

Hennes stora styrka är skottet.
– Jag har alltid tränat på skottet och under varje sommar har jag skjutit väldigt mycket i hallen. Jag har skjutit mycket och då har det kommit naturligt att det har blivit en spetsegenskap.
Men nöjd? Nja. Inte riktigt.
– Jag skulle kunna ha haft bättre skottprocent, tycker jag, men det är ju svårare i ligan jämfört med i ettan. Man måste ta mycket snabbare skott och man har inte mycket tid på sig att tänka.

Siffrorna skvallrar ändå om en spelare som har skjutit in sig på ett bra sätt i basketligan. Med 36 procent från trepoängslinjen är Vendela Danielson bäst i Uppsala och totalt ligger hon på en tolfteplats i basketligans statistikkolumn.
Av de spelare som har tagit över 100 trepoängsförsök är Uppsalaguarden åtta totalt i ligan.
– När du säger det så är det ju helt okej för att vara andra säsongen …, säger Vendela Danielson.

 

En match man inte vill missa

Uppsala Basket spelar sin sista hemmamatch inför kvalet i basketligan dam under lördagen.
Visby står för motståndet – och detta kan mycket väl vara en försmak av en kvalmatch, då laget från Gotland just nu parkerar som nästjumbo i tabellen med tre omgångar kvar att spela.

Uppsala Basket kan vid seger på lördag dessutom se till att det blir just Visby följer med dem ned till kvalet.
Då passar klubben, som visat uppåtgående form på slutet, på att bjuda in till publikfest, till sin så kalla ”enkronasmatch” där sponsorer står för inträdet.

Räkna med publikfest.

/M

Veteranerna stannar hemma

Umeå får överraskande tillbaka sin amerikanske guard Gerald Williams till fredagskvällens match mot Uppsala Basket, och eventuellt också Terrence Oglesby. Ett frågetecken riktas mot fixstjärnan Rudy Mbemba vars comeback mot Borås höll endast i 20 minuter.

Uppsala Basket å sin sida åker till Umeå med tio spelare. Kvar i Uppsala stannar den rutinerade duon Rickard Eriksson, 34, och Oluoma Nnamaka, 38.
– Rickard måste vila en fot som han har haft problem med länge. Det är mest en försiktighetsåtgärd, det handlar helt enkelt om att han ska få vila mellan matcherna. Oluoma stannar hemma på grund av hans civila arbete, meddelar coachen Kevin Gaines.

/M

Stort intresse för basketligan

Nio lag i basketligan herr kan nästa säsong bli elva.
Åtminstone så har tolv lag nu anmält sitt intresse för spel i högsta serien, skriver Basketsverige.se. Förutom årets nio lag har superettanlagen Djurgården, AIK och Köping skickar in pappersexercisen som krävs.
Djurgården och AIK kommer inte som någon större överraskning, men Köping kommer något överraskande för mig.
Under våren kommer Svenska basketförbundet att gå igenom de sportsliga, organisatoriska och ekonomiska förutsättningarna i samtliga tolv klubbar.

---------

Det kommer inte att genomföras något kval till basketligan i vår, och lag 1-2 i superettan kommer därmed att direktkvalificeras – vilket gör att dörren till basketligan står vidöppen för framför allt AIK och Djurgården.
”Eftersom det är bara nio lag i ligan nu och vi har ett tak på tolv, kommer de två första från superettan att direktkvalificeras”, har förbundsordförandens Mats Carlson tidigare meddelat.
”Om de uppfyller alla kriterier, vill säga”, fortsätter Mats Carlson och pratar om ekonomi, organisation etc

De två sämsta lagen i basketligan herr kan dock åka ut direkt säsongen 2017/18, då serien enligt tidigare beslut ska bestå av tio lag från 2018/19.

---------

På damsidan har superettantrion AIK, Högsbo, Wetterbygden anmält sitt intresse för ligaspel och här kommer ett kval att genomföras, som varit klart ett tag. Uppsala Basket är ett av ligalagen och troligen hamnar även Visby här. Mot två av de ovannämnda superettanlagen.


/M

Ett litet sträckt finger i luften

Om decembermörkret vilade tungt över Uppsala Basket har januari och februari lättat upp stämningen.
Om det blåste snålt under hela grundserien i fjol är scenförändringen total i år.
Självförtroendet i jakten att vara ett topplag har återfunnits i samma veva som Anton Gaddefors, Carl Engström och Oluoma Nnamaka har klivit in i truppen.
Nu har Kevin Gaines allt material han behöver för att lyckas. Och just nu lyckas han. Uppsala har vunnit fyra av sina fem senaste matcher – förlusten kom borta mot Söderälje Kings (71– 68) – och dessutom slagit topp fyra-konkurrenterna Borås, Nässjö och Jämtland.

Uppsala Basket tuffade till sig och visade slutspelskaraktär i en match fylld av slutspelskänslor. Det började inte bra och precis som mot Malbas i fredags kunde de inte stoppa motståndarlagets trepoängsskytte i första halvlek. Jämtland sänkte – allt! Och sänkte fler trepoängare än tvåpoängare i halvtid.
Det brukar sällan löna sig över tid och mycket riktigt tog Uppsala över i andra halvlek. De tog inte över totalt, men det var fem röda spelare på rätt sida i försvaret mest hela tiden och de hade det lilla extra som Jämtland saknade.

Segern betydde mer än två poäng. Den ger Uppsala Basket ett drömläge att knipa en topp fyra-placering och den är ett litet sträckt finger i luften till alla dem som dömt ut Kevin Gaines hembygge utan amerikaner.

/M

Racet om topp fyra

BC Luleå, Södertälje Kings och Norrköping Dolphins känns rätt självklara som topp tre i basketligan.
Hur de placerar sig där uppe får vi se, men trion kommer inte tappar större mark än så.
Desto större är dramatiken kring fjärdeplatsen.

Just nu är tre lag i allra högsta grad inblandade; Borås, Jämtland och Uppsala Basket – som alla står på 28 inspelade poäng.
Uppsala Basket har på papperet en fördel då laget har två matcher färre spelade, men då schemat som återstår är tuffast möjliga är det svårt att säga bu eller bä om det.
Mycket avgörs på tisdag i IFU Arena.
Matchen Uppsala Basket–Jämtland kan avgöra allt.

När vi ändå håller på att sia kan vi lika gärna gå igenom inbördes-statistiken, som kan fälla avgörandet i en tät tabell.
Jämtland har inbördes fördel gentemot Borås tack vare bättre poängskillnad i lagens fyra möten (2–2).
Uppsala Basket får fördel i inbördes möten gentemot Jämtland vid seger under tisdagskvällen – eller vid förlust med mindre än 13 poäng.

Det kan bli ett stort drama som kan avgöras först i sista omgången där Borås–Uppsala möts i Boråshallen. Borås har 2–1 i matcher på Uppsala och Uppsala måste vinna med mer än 12 poäng för att få fördel i inbördes möten om lagen skulle hamna på samma poäng.

Eller så är allt redan avgjort dessförinnan.
Tisdagskvällen i IFU Arena kan avgöra allt.

/M

Kevin Gaines efter krossen

Här är hela intervjun med Uppsala Baskets coach Kevin Gaines efter 90–56-krossen borta mot Malbas.
Gaines om första halvlek:
– Vi gör 43 poäng, vilket är helt okej, och de gör 38 poäng för att de skjuter bra. Vi snackade om det i paus, att vi måste gå ute lite tajtare på deras skyttar och steppa upp i intensiteten lite mer. Det var ett av vårt fokus inför andra halvlek, säger Kevin Gaines.
Skillnaden blev stor, men vetskapen att Malbas inte kom in under korgen i första halvlek gjorde Gaines lugn.
– Precis, det kändes tryggt ändå. Om man släpper till både och, kan man vara orolig, men nu släppte vi ”bara” till treor. Vi vill vara ett lag som är bättre på att skydda trepoängslinjen, det har varit lite upp och ned med det den här säsongen och det är något som vi hela tiden jobbar på, att få ned motståndarlagens trepoängsprocent och inte på bekostnad av att de får lay ups.

Uppsala Basket själva presenterade åtta (!) olika trepoängsskyttar mot Malbas.
– Ja, det är bara våra två centrar som inte sätter några trepoängare i dag och det är helt okej, Sebbe Norman och Carl Engström får inte skjuta treor heller. Jag tycker framför allt att vi har bra ”spacing”, vi öppnat golvet väldigt bra, det blir stora ytor att driva på och det skapar bra lägen där vi får vidöppna skott.
– Det var lite som när vi var här i Malmö förra gången. Vi spred bollen väldigt bra i andra halvlek och jag tycker att Jonathan Person gör en fantastisk match. Han missade nästan hela den senaste veckan på grund av sjukdom, men han slår väldigt ofta rätt passning i rätt läge och jag tycker han var fantastisk i dag. Han initierar vårt offense och ser till att vi får bra grejer.

Uppsalacoachen lyfte också fram Carl Engströms 11 poäng och 9 returer. Hans storlek täppte till tresekundersområdet.
– Carl var stor under korgarna som vanligt, han är så otroligt värdefullt för oss och offensivt i tredje perioden, när vi tar kommandot i matchen, är mycket tack vare honom.
– Vi vill inte släppa in mer än 20 poäng per period och jag är jättenöjd med defensiven. De fick ta tuffa skott, och de satte några tuffa skott även i andra halvlek, men när det hela tiden blir tuffa skott vet man att skottprocenten kommer att gå ned för dem.
– Det som har blivit en av våra styrkor är att vi håller rent under egen korg när skottet går upp. Vi tar den defensiva returen, mycket tack vare Carl men också tack vare att det är många andra som går dit. Det var en väldigt bra allround match för oss.

Kevin Gaines var extra nöjd att bänken levererade: Sebastian Norman (10 poäng), Oliver Jonsson (6), Rasmus Dahlberg (4).
– Jag vet vad de gör och vad de kan, de jobbar stenhårt varje träning och de kommer att jobba stenhårt varje minut de får på matcherna och jag har stort förtroende för de här killarna. Det är kul att se dem ta för sig.

/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low

Sport I dag