• måndag 20 februari 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
VIDEO: Victor Ekarv efter segern mot Almtu... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTNnamakas comebackplaner

Oluoma Nnamakas comeback presenterades som klar under måndagen. Men stjärnans närvaro låter vänta på sig. Mot Malbas satt han oombytt på bänken och mot Jämtland på torsdag åker han inte med.
– Han behöver några till träningar i sig. Vi siktar på ett senare tillfälle, troligtvis spelar han mot Umeå (nästa fredag), meddelar coachen Kevin Gaines.

Det är två lag i tveksam form som möts i Östersunds sporthall. Jämtland har fyra raka förluster (Norrköping, Luleå, Borås, Nässjö) medan Uppsala bröt sin fem matcher långa förlustsvit med att krossa Malbas i tisdags.
Nye centern Carl Engström gör sin andra match för Uppsala och vinden är tänkt att vända på allvar för Kevin Gaines manskap.
– Det är lite ställningstagande nu, speciellt när tabellen ser ut som den gör. Det kommer att blir en väldigt intressant match, säger Uppsalacoachen.

-------

Jag tar flyget till Östersund och bevakar torsdagskvällens match på plats.

/M

 

Mardrömsarenan nummer 1

Nära i lördags, men ändå inte. Frågan är när Uppsala Basket senast vann i Täljehallen?
Svaret: 14 oktober 2011!
Sedan Rhys Carter & co vann med 78–73 i grundserien den gången har Uppsala Basket åkt på 18 raka förluster (inklusive slutspel) i Täljehallen.
18 ... Det är många matcher.
Och Täljehallen är bevisligen mardrömsarenan nummer ett för Uppsala Basket.

14 oktober 2011, förresten. Den gången var Delvon Johnson i Uppsala och Alex Lindqvist i Södertälje …
Lagens poängplockare från den matchen:
Södertälje Kings: Kenneth Simms 23, Dino Pita 16, Jesper Andersson 8, Mantas Griskenas 8, Mike Joseph 6, Alex Lindqvist 4, Johnell Smith 4, Tobias Borg 4
Uppsala Basket: Rhys Carter 17, Stefan Grundberg 13, Delvon Johnson 12, Johan Jeansson 10, Rickard Eriksson 10, Axel Nordström 9, Mannos Nakos 5, Odin Lindell 2.

/M

 

KLART: Då sker comebacken

Med sex omgångar och dryga månaden kvar att spela av grundserien får Uppsala Basket ett välkommet tillskott i truppen när Kristina Tattersdill gör efterlängtad comeback för laget.
Den 33-årige norskan spelar mot Mark under lördagen.
– Hon har sett jättebra ut på träningarna, faktiskt. Hon är fortfarande väldigt vältränad, hon har ju hållit i gång och spelat basket en del under de här åren, säger coachen Thomas ”TJ” Jackson.

Träning är dock träning, och match är något annat. Men ”TJ” tror mycket på Tattersdill, som var en stor stöttepelare under sina sex säsonger i Uppsalaklubben innan hon i juli 2014 lade basketskorna på hyllan.
– Jag tror att hon kan bidra ganska mycket redan nu. Hennes spel handlar mycket om energi och att spela ett fysiskt spel i försvaret och i returtagningen. Det är precis det vi behöver, säger Thomas ”TJ” Jackson.

/M

De avgörande insatserna

"Alla som verkligen vet hur basket funkar och ser de små sakerna ser att Oluoma är den bästa spelaren i laget"

Orden är Jonathan Persons och kommer efter 76-73-segern hemma mot Borås.
Hyllningen av Nnamaka är fin och på sin plats.

Oluoma Nnamaka spelade bara tolv minuter – men stod för direkt avgörande insatser för Uppsala Basket.
Två runs stack ut under matchen i IFU arena. När Uppsala Basket gjorde 8–0 på Borås (39–47 blev 48–47) i den tredje perioden, och när Borås gjorde 10–0 på Uppsala 64–55 blev 64–65) i den sista perioden.
Den ena gången fanns Oluoma Nnamaka med på planen. Den andra inte. Veteranens betydelse för det här Uppsalalaget är enorm.

Och hans två poäng? De kom på en offensiv retur till 59–55 – i absolut sista sekunden av tredje perioden.

Och vem som tog returer efter Borås missade skott vid ställningen 74–71 med 30 sekunder kvar att spela? Nnamaka, förstås.

I kategorin matchvinnare i Uppsala Basket får Oluoma Nnamaka sällskap av Jonathan Person.
Hans 19 poäng (säsongsbästa) kombinerades dessutom hela tiden av ett ständigt pushande framåt på planen – samtidigt som han levererade ett solitt försvarsspel på Borås stjärna Jakob Sigurdarsson (4 poäng).

Jonathan Person och Oluoma Nnamaka stack ut för Uppsala Basket som studsade tillbaka efter storförlusten i Luleå.
Segern var dessutom lagets fjärde på de fem senaste matcherna.

/M

Comebackernas säsong fortsätter

Det är något av en comebackernas säsong i Uppsala Basket.
Efter korta inhopp av Ifeanyi Grundberg och Anette Johansen under hösten, och sporadiska inhopp av Katarina Andersson och Sandra Hansson står det nu klart att nästa veteran dammar av skorna för att stärka laget inför det som komma skall.

Lagom till sista övergångsdatumet (31/1) skrevs Kristina Tattersdill in i Uppsala Baskets trupp.
Det är en namnteckning som kan bli guld värd.
Jag har alltid uppskattat Tattersdills spelstil och det är en spelartyp som på många sätt saknas i dagens Uppsala Basket.

Det ser inte alltid snyggt ut det hon gör, men likt förbannat är det effektivt. Här snackar vi vassa armbågar under korgen.
Förre Salléncoachen Zlatan Hadziresic summerade Tattersdills styrkor bra efter en match säsongen 2010/11.
”Hon är ingen superstar, men är otroligt viktig. Att hon gör mycket poäng handlar om att hon kämpar och sliter, men kanske framför allt för att hon är smart och står på rätt ställen jämt”'

I juli 2014 kom beskedet att norskan slutade med basketen efter sex säsonger i Uppsala. Men nu är comebacken alltså klar. Det kan bli spel redan mot Mark på lördag.

/M

 

 

En lång väg att vandra

Uppsala Basket såg bättre ut än på länge i lördags. Trots den nya förlusten mot Norrköping Dolphins.
Heather Butlers intåg lovar helt klart mer och nu håller lagledningen tummarna för att amerikanskans knäskada inte ska vara av någon allvarligare sort. Vilket den första domen vittnar om.

Men – frågan är om det räcker ändå?

Oavsett om det blir Telge, Visby eller Östersund som gör "TJ" Jacksons Uppsala sällskap i kvalet blir det en tuff kvalnöt att knäcka, och AIK från superettan ser inte direkt lättare ut måste jag säga.

------------
19 raka förluster gör ont att se på i en tabell i högsta serien, men tyvärr hör det inte till ovanligheten.
Förra säsongen hade Akropol endast 1 seger på 27 matcher och Fryshuset tog bara 2 segrar under samma säsong.
2014/15 hade 08 Stockholm 2 segrar på hela säsongen.
Eskilstuna är senaste laget som förlorat samtliga matcher i grundserien (18 förluster säsongen 2013/14) och även 2012/13 fanns det ett lag (08 Stockholm) som föll i samtliga matcher (22) de spelade.
Järfälla vann endast 1 av 22 matcher säsongen 2011/12 och Brahe hade samma facit 2010/11.

Akropol, Fryshuset, 08 Stockholm, Eskilstuna, Järfälla, Brahe, alltså.

De har alla en sak gemensamt; De tillhör inte basketligan längre.
Ska samma öde drabba Uppsala Basket?
Igen, får vi i så fall tillägga.


------------
Säsongen 2004/05 vann dåvarande Sallén Basket endast 1 av 22 matcher i grundserien och efter 31 raka säsonger i högsta serien tackade man nej till kval om överlevnad.
En av anledningarna till att det inte blev något fortsatt spel i basketligan den gången var av främst ekonomiska och organisatoriska. Dåvarande ordföranden Jan Nordström sade att ”det är ett mysterium att vi har kunnat driva en elitverksamhet på så få personer så länge”.

Efter ett rejält stålbad under sommaren går Uppsala Basket ”all in” inför slutklämmen av säsongen och inför kvalet som väntar. Om man inte överlever där är jag rädd att vägen tillbaka till finrummet blir väldigt lång.

/M

Helgens basket

Mycket basket dessa dagar. Allt om fredagens match mellan Uppsala Basket herr-Norrköping Dolphins hittar ni HÄR:

TEXT: Kevin Gaines: "Jag gillar var vi är just nu"

KRÖNIKA: Rutegård: Uppsalas lagbygge är unikt

TEXT: Nnamaka bjöd på galet skott

Allt om Uppsala Basket dam-Norrköping Dolphins hittar ni här:

TEXT+TV: Stärnan knäskadad - i slutsekunderna

/M

Upp till bevis, Uppsala

Uppsala Basket är tabellfemma i basketligan.
En solklar tabellfemma.
Resultaten under säsongen säger sig självt:
Mot de självklara topp fyra lagen BC Luleå, Norrköping Dolphins, Borås och Södertälje Kings är Uppsala Basket 1–6 på 7 matcher där enda segern mot ett topplag hittills har kommit hemma mot Norrköping. Det var i den tredje omgången den 28 oktober.
Mot övriga fyra lag, Nässjö, Jämtland, Umeå och Malbas är Uppsala Basket 9–2 på 11 matcher.

Uppsala Basket tror och hoppas kunna utmana topp fyra-lagen i ett eventuellt slutspel, men det måste börjas visa upp bättre takter redan nu. Särskilt nu när Carl Engström, Anton Gaddefors och Oluoma Nnamaka kommit in i laget på allvar.

Fredagens hemmamatch mot Norrköping Dolphins är en värdemätare som heter duga.
Uppsala har vunnit två av tre matcher efter nyår, men då det handlar om hemmamatcher mot Malbas och Umeå säger det tyvärr inte mycket. Mer än att jobbet görs.
Kan jobbet även göras mot de "bättre" lagen?

/M

Glädjebeskedet: Butler äntligen spelklar

 

Här är Uppsala Baskets glädjebesked: Heather Butlers arbetstillstånd är godkänt av Migrationsverket och stjärnan är spelklar till lördagens hemmamatch mot Norrköping Dolphins.
– Vi satt på Migrationsverket under måndagen och det är skönt att det äntligen är klart, säger klubbdirektören Sonja Entzenberg.

Pressen på den amerikanska stjärnan är stor – men samtidigt kommer hon in i ett läge där det inte finns något att förlora. Kort och gott.
– Det har sett bra ut på träningarna, det känns som att hon förstår sin roll och det var bra att hon fick se en match från sidan. Hon vill bli stabiliteten i vårt lag och hon vill hjälpa de andra tjejerna att utvecklas, säger Sonja Entzenberg.
– Men sedan är det ingen hemlighet att hon vill vara här för att göra sin egen karriär.

Heather Butler är en van poänggörare från college och kompenserar sina 165 centimeter genom att vara snabb, atletisk och vass från trepoängslinjen.
– Hon kommer få tuff bevakning på sig, motståndarna lär dubbla på henne men förhoppningsvis lyfter sig övriga spelare av det, funderar Sonja Entzenberg.

Heather Butlers debut för Uppsala Basket sker 16.00 på lördag hemma i Rosendalshallen mot Norrköping Dolphins.


/M

Stjärnans klausul

Stanna eller lämna?
Under onsdagen går Carl Engströms klausul ut och Uppsala Basket håller tummarna. ”Vår intention är att ha honom kvar”, säger klubbdirektören Christer ”Chribba” Sjögren.

Carl Engström anslöt till Uppsala Basket efter nyår och snittar 10,7 poäng och 7,7 returer efter tre matcher med laget.
Den 216 centimeter långe och 129 kilo tunge 25-åringen, som kom från mindre lyckade sejourer i Spanien och Litauen, skrev dock ett öppet kontrakt som kan brytas – fram till den 25 januari.
– Vår intention är att ha honom kvar, vi har en färdig deal säsongen ut och han har muntligen sagt att han gärna stannar i Uppsala, säger Christer ”Chribba” Sjögren.
– Men jag har mejlat hans agent och vi har än så länge inte hört något. Vi räknar med att han stannar, men jag förväntar mig ett besked under onsdagen.

Även för ”Chribba” själv, som klev in som tf klubbdirektör i Uppsala Basket i november, är framtiden oviss.
– Vi har muntligt kommit överens om en temporär lösning säsongen ut, säger Christer ”Chribba” Sjögren.
Hur ser du på framtiden?
– Jag är absolut öppen för att fortsätta arbeta i klubben, men det hänger helt på den ekonomiska situationen. Framtiden får vänta lite nu. Nu handlar det om att överleva säsongen.


/M

Kevin Gaines efter segern

Uppsala Basket vann klart hemma mot Umeå med 88–60 inför över 1800 personer i IFU Arena.
Här är snacket med coachen Kevin Gaines efter matchen - i sin helhet.

Jag skulle kunna sammanfatta matchen med ”Ni var inte jättebra, men Umeå var ännu sämre”.
”Jag vet inte om jag håller med dig. Jag tycker vår defensiv är väldigt bra och försvaret är något vi måste komma tillbaka till efter att ha haft en match där vi släpper in 98 poäng. Det ska vara en av våra styrkor att vi kan spela bra försvar och försvaret var mycket, mycket bättre i dag”
”Offensivt försöker vi fortfarande hitta varandra. Vi har lite för många turnovers i första perioden, vi hade sju turnovers i den första perioden och det är inte likt oss, men det är ändå turnovers där vi försöker hitta rätt passning men där precisionen inte är den bästa. Där kan vi definitivt bli bättre”.

Du matchade rätt friskt och alla gör poäng utom Oluoma Nnamaka. Matchar du så för att ni möter Umeå?
”För att vi ska kunna spela det försvar som vi vill spela behöver vi alltid ha energi på planen och därför bytte vi runt ganska mycket för att bibehålla energi och bibehålla trycket på bollen. Jag tycker att Rasmus Dahlberg kom in och gjorde det fantastiskt.
”Det är från match till match där man känner att man kan göra det, sedan hamnade Jonathan i lite foulproblem och då går man till bänken mer”

Oluoma matchades i bara fyra minuter.
”Han hade lite känningar i baksida lår och det var därför han inte kom in i andra halvlek. Men han är stadig som bara den. Vårt försvar blir ju inte sämre med honom på planen. Han är fenomenal att kommunicera ut saker och när han var inne tycker jag att vi gjorde det väldigt, väldigt bra försvarsmässigt”.
Kevin Gaines valde också att lyfta fram Carl Engström.
”Vi började hitta Carl lite mer och det faller mer naturligt, inte bara att vi kollar in jättemycket. Han gjorde en jättebra andra halvlek för oss, både offensivt och defensivt"

Sedan kan man göra 88 poäng utan att skjuta bra utifrån.
”Ja, och det har mycket mer försvaret att göra. Vi vill självklart att skottprocenten ska upp och den kommer att gå upp. Men det börjar i försvaret. Får vi en trygghet där kommer vi bli bättre offensivt”

/M

Hans närvaro ger ett lugn

Bakom segersiffrorna 88–60 döljer sig ett avgörande ryck i den andra perioden som slutade förkrossande 26–8 till hemmalaget.
Alexander Lindqvist, Anton Gaddefors, Sebastian Norman, Andreas Person och Anes Zekovic (i tur och ordning) fixar elva raka Uppsalapoäng, och bidrog starkt när 15–23 förvandlades till 31–23 i den andra perioden.

Det blev inte sämre när Oluoma Nnamaka byttes in i samma veva. Umeå, utan både Mbemba och Oglesby, kom ingenstans och det blev tidigt 20 poängs skillnad. Nnamakas blott fyra minuter gav så mycket för Uppsala. Hans närvaro ger ett lugn.
Framför allt handlade scenförändringen om att hemmaspelarna började attackera korgen i stället för att lösa det skott utifrån.
Och det går att göra 88 poäng framåt utan att skjuta bra utifrån (6 av 19 treor).

Uppsala har vunnit två av tre matcher efter nyår, men då det handlar om hemmamatcher mot Malbas och Umeå säger det tyvärr inte mycket. Mer än att jobbet görs.
Förlusten i Jämtland sved och nu är det upp till bevis när Norrköping Dolphins gästar IFU Arena nästa fredag.
Först då kan vi närma oss ett snack om en vänd vind.

/M

Kapprustningen

Samtidigt som nya guarden Heather Butler landade i Sverige och gjorde sin första träning med Uppsala Basket presenterade den framtida kvalmotståndaren AIK ett minst sagt meriterat nyförvärv: Janel McCarville.
34-åriga McCarville valdes först av alla i WNBA-draften 2005. 2013 vann hon sedan WNBA tillsammans med Minnesota Lynx. På hennes meritlista finns även en seger i Euroleague med ryska Spartak MR, samt landslagsspel med USA.
AIK:s tränare Anders Härd är nöjd med värvningen. ”Det är såklart otroligt stort att vi har lyckats med denna rekrytering”, säger han till hemsidan.

Heather Butler, då? Hon såg snabb, explosiv och energirik ut och kan förstås bli ett jättelyft för Uppsala Basket. Och det måste hon bli, som jag tidigare skrivit.
Kvalet kommer att bli stentufft!/M

Ska Uppsala Basket flytta "hem" till Fyrishov?

IFU Arena vs Fyrishov.
Det var arenakampen som blossade upp under den förra våren.
IFU Arena vann.
Och Fyrishov står tom på elitlag.

IFU Arena vs Fyrishov är också en fråga som en del säger att Uppsala Basket bör lyfta igen för att eventuellt flytta ”hem” till nästa säsong. Hem är ju fortfarande Fyrishov för basketen i mångas ögon.
På så sätt skulle de kunna bli ”förstalag” i Fyrishov – kanske med permanent trägolv och eget omklädningsrum som belöning?

Flytten till IFU Arena (där Uppsala Basket på ett mobilt trägolv endast spelar sina matcher i) har gett en något högre publiktillströmning än i fjol – 762 personer i snitt jämfört med 701 personer i grundserien 2015/16 – men hoppet med flytten till den nya arenan var förstås att närma sig siffrorna från grundserien 2014/15 där snittet var närmare 1 000 personer i Fyrishov.

Ekonomiskt gör dock inte Uppsala Basket någon förlustaffär att spela i IFU Arena.
”Trots att publiktillströmningen inte varit den största tjänar vi mer på att vara i IFU Arena, det är viktigt att säga. Det finns en helt annan affärsuppgörelse mellan oss och IFU Arena”, säger Uppsala Baskets Viktor Petrovski.

Många i klubben var förstås också trötta på Fyrishovs ledning efter den oerhört långdragna trägolvssåpan (som löstes av en icke-lösning) och relationen behövdes fräschas upp. Det mobila trägolvet flyttades snyggt över till IFU Arena under sommaren från Fyrishovs sida och det är kanske ett tecken om en förbättrad relation? 

Jag vet inte alls hur Uppsala Basket funderar (de har fullt upp med att sy ihop årets säsong), men den sportsliga frågan, att inte träna i den arena som man spelar matcher i är förstås inte optimal.
Möjligheterna att göra bra arrangemang är större i IFU Arena, men om Fyrishov kunde lova dem ett permanent trägolv och eget omklädningsrum tror jag en flytt ”hem” skulle bli sanning.

Att träna morgonträningar i Fyrishov, eftermiddagsträningar i Rosendalshallen och spela match på ett mobilt trägolv i IFU Arena är ingen superlösning oavsett hur man vrider och vänder på det.
Trägolvsfrågan regerar. Igen.

/M

Värvningen som måste bli lyckad

Uppsala Basket värvat WNBA-meriterad guard i form av Heather Butler.
26-åringen har inte spelat organiserad basket sedan sejouren i Polen säsongen 2014/15, men meriterna från college (stjärna på University of Tennesse-Martin) och WNBA-liret hos San Antonio Silver Stars 2014 inger respekt.

Klubbdirektören Sonja Entzenberg håller tummarna att Migrationsverkets handläggning går smidigt, men hon erkänner att hon också hoppades att få återse Tiffany Brown i sitt lag.
– Tiffany Brown var vårt förstahandsval, men det gick inte att få loss henne från hennes klubb i Slovakien, säger Entzenberg.

Om Uppsala Basket ska överleva kvalet mot AIK från superettan krävs det att värvningen blir en succé. Inte heller Wetterbygden och Högsbo (får se vilket lag som gör AIK sällskap i kvalet) ska avfärdas.
Sonja Entzenberg hoppas en hel del på Heather Butler, men också på Katarina Andersson.
– Hon kommer att spela ett antal matcher i ligan men spela hundra procent i kvalet. Det gäller för oss att verkligen toppa oss och vara redo för kvalet, säger klubbdirektören.
– Det är vinna eller försvinna för oss. Alla lag som har ambition att spela i basketligan dam förstärker just nu. Det kommer att bli ett stentufft kval.

/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low
Header Torget

Sport I dag