• torsdag 17 augusti 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
VIDEO: Wings tränarduo om extrema försäson... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Daniel Meisels har bevakat fotboll för UNT sedan 2009 och följer numera allt från Sirius i allsvenskan till lagen i division II. Fokus i bloggen ligger på just Sirius samt Uppsala Fotboll i elitettan. Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut mig eller någon annan efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Rankning: Sirius sommarfönster genom tiderna

Sommarfönstret är stängt och Sirius har gjort sina affärer för detta år. Hur bra står sig det här transferfönstret? Jag tog en titt tillbaka och rankade Sirius sommarfönster under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

/Meisels

2017
In: Elias Andersson (Varberg), Shkodran Maholli (Häcken), Sam Lundholm (NEC Nijmegen), Zackarias Faour (Manchester City)
Ut: Kingsley Sarfo (Malmö FF), Dragan Kapcevic (Öster), Diego Montiel (Gefle, lån)
Kommentar: Sålde storstjärnan och fick in närmare sex miljoner till klubben. Blev även av med Dragan Kapcevic höga lön och fick in samtliga nyförvärv under rådande budget. Både Elias Andersson och Shkodran Maholli har levererat från start – och pengarna finns kvar på banken.
Betyg: 5

2016:
In: Jesper Arvidsson (Vålerenga), Oscar Kindlund (IFK Göteborg), Moses Ogbu (Jönköping, lån), Karim Fegrouch (FAR Rabat)
Ut: Alexander Hedman (Karlberg), Paul Torres (Assyriska), Nicklas Maripuu (Jacksonville Armada), Kujtim Bala (Dalkurd), Daniel Ahonen (Öster).
Kommentar: Jesper Arvidsson var en klassvärvning, som dock blommade först i år då han i fjol brottades med skadeproblem. Ett bra fönster där man framför allt lyckades göra sig av med en hel del spelare som man inte behövde eller trodde på.
Betyg: 4

2015
In: Simon Berg (Västerås IK)
Ut: Frej Ersa Engberg (flyttade till USA)
Kommentar: Ingen större aktivitet. Simon Berg gjorde varken från eller till och lämnade efter ett halvår.
Betyg: 2

2014
In: Armin Tankovic (Norrköping, lån), Yussuf Saleh (Syrianska, bosman), Daniel Ahonen (Silkeborg), Kingsley Sarfo (BW90).
Ut: Alexis Bayón (AFC United), Jakob Björk (slutade)
Kommentar: Skadelistan var lång och Sirius fick nästan desperat värva spelare. Varken Tankovic eller Saleh slog väl ut och lämnade efter ett halvår. Daniel Ahonen köptes loss från Danmark, men blev inte heller någon hit. Fönstret räddas av värvningen av Kingsley Sarfo samt att man lyckades bli av med Alexis Bayón.
Betyg: 4

2013
In: Stefan Silva (Akropolis).
Ut: -
Kommentar: Värvade tidigt Stefan Silva från division II. Han gjorde inget större avtryck i division I, men blommade sedan ut rejält i superettan.
Betyg: 4

2012
In: Sal Jobarteh (lån, AIK), Dalil Benyahia (klubblös), Mirza Jelecak (Väsby United, bosman), Martin Karlsson (Bälinge) .
Ut: Daniel Blomgren (Frej), Vedran Bajramovic (slutade)
Kommentar: Första sommarfönstret. Varken Jobarteh eller Benyahia blommade riktigt ut i Sirius och den stora prestigevärvningen var Mirza Jelecak från seriekonkurrenten Väsby. Jelecak spelade dock bara sex minuter innan korsbandet gick av.
Betyg: 2

Mörka moln kring "nya" Studenternas?

Det finns anledning att börja fundera på hur det egentligen går för projektet "nya" Studenternas. Som ni känner till så var tanken att bygget skulle inledas under sommaren, men redan innan sommaren började berättade projektledaren Johan Quarfordt att så inte skulle bli fallet. I stället ska rivningen av den västra läktaren inledas när fotbollssäsongen är slut i november. Den 21 juli vann detaljplanen laga kraft, men frågan är vad som egentligen händer?

Jag pratade med Sportfastigheters vd Eva Sterte i veckan och hon sade att det inte ens fanns något startbeslut för projektet i nuläget. Projektledaren Johan Quarfordt har inte svarat i telefon under hela sommaren, vilket om något bör göra folk fundersamma.

I UNT:s podcast "Are You Sirius?" berättade klubbchefen Michael Lundgren att Svenska Fotbollförbundet har hört av sig till Sirius angående den dispens som laget just nu spelar på vad gäller Studenternas. I de handlingar som Sirius lämnat in, tillsammans med kommunen, står det att byggnationen ska börja i sommar (vilket inte kommer att ske) och att bygget ska stå klart till säsongen 2020 (kommer det att bli så?).

Det mesta verkar oklart i nuläget och frågan är hur det påverkar Sirius och dispensen? Med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf säkrade så är arenafrågan den enskilt viktigaste frågan för Sirius just nu. Vad händer?

/Meisels

Här är Sirius motståndare i B-slutspelet

Sirius kvalificerade sig som bekant inte till A-slutspelet i U21-allsvenskan norra. I stället väntar nu B-slutspel och under onsdagen stod det klart vilka som blir Sirius motståndare i gruppen. Det blir Örebro och AFC Eskilstuna som blir blåsvarts motståndare. Sirius mötte båda lagen under ordinarie seriespelet där man vann hemma mot AFC (5-1) och förlorade borta (4-1). Mot Örebro blev det seger hemma (2-0) och oavgjort (0-0) borta.

/Meisels

Så spelar Sirius i B-slutspelet:
29 augusti: Sirius–AFC Eskilstuna
5 september: Örebro–Sirius
3 oktober: Sirius–Örebro
17 oktober: AFC Eskilstuna–Sirius

Jarl glänste på fotbollsgolfbanan

Under onsdagen spelade Sirius fotbollsgolf som en lagaktivitet. Samtliga spelare medverkade och som vinnare stod, kanske något oväntat, Daniel Jarl som noterade nio sparkar under par. En riktigt bra notering. Tyngre gick det för nyförvärvet Elias Andersson. Trots att han har fint tillslag och bra frisparkar på planen så verkar det ha varit svårare att hitta rätt i koppen.

Resultatet från Sirius fotbollsgolf:
1. Daniel Jarl -9
2. Oscar Kindlund -6
3. Stefano Vecchia -6
4. Christer Gustafsson -5
5. Karl Larson -5
6. Johan Eiswohld -4
7. Ian Sirelius -3
8. Lukas Jonsson -2
9. Mohamed Katana -1
10. Jakob Bergman par
11. Alexander Nilsson par
12. Shkodran Maholli +1
13. Kim Skoglund +2
14. Josh Wicks +2
15. Oscar Pehrsson +3
16. Sam Lundholm +5
17. Johan Andersson +7
18. Jesper Arvidsson +7
19. Isac Bråholm +7
20. Philip Haglund +7
21. Elias Andersson +11

/Meisels

Spelarbetyg Uppsala-AIK 3-2

Målvakt:
26. Lovisa Koss - 2

Backlinjen:
24. Malin Forssner – 3
4. Linnéa Eriksson - 3
5. Märta Säfström - 2
3. Fanny Lång - 3

Mittfältet:
10. Therese Simonsson - 3
92. Moa Mattsson (K) - 3
20. Aisha Faiqi - 2
9. Ingrid Wixner - 3
7. Ariam Berhane - 3

Anfallet:
21. Elin Åkerman - 4

Avbytare:
27. Ronja Andersson (MV) – spelade inte.
6. Agnes Nyberg - 3
7. Tuva Löfving - spelade inte.
13. Sara Back - spelade för kort tid för att betygsättas.
23. Hanna Lundell - 3
15. Josefin Jarstad - spelade inte.

Tränare:
Fredrik Bernhardsson - 4

Betygsskalan: 1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. För bra för elitettan.

Betygsättare: Daniel Meisels &Tobias Skagerström.

Aktuell för Sirius - klar för Örebro

Sirius ville testa den nigerianske anfallaren Isaac Boye. När han skulle komma till Uppsala fick han dock inget visum och det hela rann ut i sanden. Några veckor senare fick dock Boye sitt visum, men hamnade då på provspel hos Sirius seriekonkurrent Örebro i stället. Ett lyckat sådant. Nu står det nämligen klart att Boye skrivit på ett kontrakt till och med 2021 med ÖSK.

Örebros sportchef Magnus Sköldmark säger till klubbens hemsida att Boyes provspel är ett av de bästa han någonsin sett under sin tid i klubben.
- Ja, det stämmer. Han har närvaro, han har impact och han har hela tiden tagit steg i sin träning. Vi tror att det här är en väldigt bra investering för ÖSK.

/Meisels

Avslöjar: Gerhardsson i möte med Banusic

Europamästerskapet blev Pia Sundhages sista mästerskap som förbundskapten. Nu tar Uppsalasonen Peter Gerhardsson över och han har redan börjat arbetet med att sätta ihop sitt landslag. Fotbollsbloggen kan avslöja att den tillträdande förbundskapten under fredagen kommer att ha ett möte med Marija Banusic i Uppsala.

Banusic har varit stekhet i allsvenskan i år och gjort sju mål på de nio matcher hon har spelat. Hon var dock inte önskad av den förra landslagsledningen då de ansåg att Banusic inte var beredd att underkasta sig systemet och spela på olika positioner.

Peter Gerhardsson verkar dock ha andra planer och ska alltså ha ett inledande möte med Uppsalastjärnan under fredagen.

Marija Banusic har gjort fyra A-landskamper totalt i karriären.

/Meisels

KLART: Lagen Sirius kan möta i cupen - hela listan

Under torsdagen lottas den andra omgången av svenska cupen då Sirius går in i turneringen. Sirius är i den norra seedningsgruppen vilket betyder att man kommer att ställas mot ett av följande lag när lotten dras klockan 13.00.

Sirius har hittills varit hundraprocentigt vad gäller att ta sig vidare till gruppspelet i svenska cupen. Med i potten finns även Gusk som slog ut FC Arlanda i omgång ett, får vi se ett Uppsaladerby kanske?

Här är lagen Sirius kan möta:
Härnösand (division II)
Bollnäs (division II)
Gusk (division II)
Sollentuna (division I)
Vasalund (division I)
Arameisk-Syrianska (division I)
Tullinge TP (division IV)
Torstorp (division III)
Aspudden-Tellus (division II)
Enskede (division I)
Akropolis (division I)
Brage (division I)
Carlstad (division I)
Piteå (division II)
Värmbol (division II)
Karlstad BK (division II)

Sirius tidigare facit i cupens andra omgång:
2012: Sirius (D1)–Hammarby (S) 1–1 (5–4 efter straffar)
2013: Sirius (D1)–Brage (S) 4–1
2014: Vasalund (D1)–Sirius (S) 2–5
2015: Nacka (D2)–Sirius (S) 1–2
2016: Enskede (D1)–Sirius (S) 0–3

Förutom Sirius är övriga lag i den norra gruppen, som alltså Gusk kan ställas mot, följande:
AIK
AFC Eskilstuna
Djurgården
GIF Sundsvall
Hammarby
IFK Norrköping
Örebro
Östersund
Dalkurd
Degerfors IF
Gefle IF FF
IF Brommapojkarna
IK Frej Täby
Syrianska FC
Åtvidabergs FF

/Meisels

Tunga siffrorna - underskottet för Sirius

Sirius dam är som bekant ett minne blott. Vissa spår lever dock kvar. Under veckan har Svenska Fotbollförbundet presenterat sin rapport angående ekonomin hos klubbarna i elitettan. Och det är ingen munter lösning. Bara två (Hovås Billdal och IFK Kalmar) av de 14 lagen gjorde ett överskott 2016. Det sammanlagda underskottet för lagen i serien var hela 9,8 miljoner, att jämföra med 0,7 miljoner året innan. Tilläggas ska dock att 2015 års rapport bara innehåll tio lag och inte Sirius bland annat.

Och just Sirius damverksamhet hade det tufft i fjol. Man redovisade ett underskott på hela 1 650 000 kronor vilket var tredje mest i serien efter Växjö (minus två miljoner dryg) samt AIK (minus 3 323 000).

Sirius intäkter för 2016 uppgick till blott 409 000 kronor, näst sämst i serien. Det var bara AIK som var sämre med 363 000 kronor i intäkter. Noterbart är att samtliga övriga lag hade intäkter över en miljon kronor med Limhamn Bunkeflo som bäst på 8 863 000 kronor.

Samtidigt uppgick kostnaderna för Sirius till 2 059 000 vilket var näst lägst i elitettan, bara Kungsbacka hade lägre kostnader. Trots detta var man alltså långt ifrån ett nollresultat.

Enligt rapporten uppgick Sirius egna kapital 2016 till 765 000 kronor och därmed är man en av sex föreningar som hade plus i kanten.

Återstår att se om den nya föreningen Uppsala Fotboll kan få bättre ordning på finanserna.

/Meisels

AIK-ikonen kan göra comeback

Sarah Fredriksson är en ikon inom AIK-kretsar med mängder av säsonger i den svartgula tröjan. Efter halva säsongen 2015 valde dock Fredriksson att lägga skorna på hyllan. Nu kan Fotbollsbloggen berätta att hon kan vara på väg tillbaka. Fredriksson tränar för närvarande med AIK efter att ha varit mammaledig.

Och det är inte slut där. Enligt uppgifter till Fotbollsbloggen kommer AIK, som Uppsala möter i omstarten av elitettan den 8 augusti, att förstärka ytterligare under de kommande dagarna. Både Djurgårdens Sandra Lindkvist och Elin Wahlström, som lämnade Eskilstuna under sommaren, är klara för klubben.

/Meisels

AVSLÖJAR: Han tar över Eskilstuna United

För ett år sedan kunde Fotbollsbloggen avslöja att Martin Skogman skulle ta över Kif Örebro. Nu kan jag avslöja att Skogman är klar som ny tränare för Eskilstuna United efter säsongen och därmed lämnar Örebro.

Sedan tidigare står det klart att klubbikonen Viktor Eriksson lämnar uppdraget som huvudtränare efter säsongens slut och nu ska det alltså vara klart att Skogman, som tidigare tränat Eskilstuna City, återvänder till staden och tar över United.

Ny tränare i Kif Örebro blir i stället den tidigare spelaren Elin Magnusson. Hon tar över efter säsongen. Magnusson är sedan i juni assisterande tränare i klubben.

Enligt Eskilstuna United elitansvarige Tommy Svensson dementerar kraftigt att uppgifter skulle stämma:
- Det är total osanning och det finns ingen sanning i det. Ingenting är i närheten av klart och det är helt falskt. Vi har inte ens haft kontakt med den personen så det är helt galet, säger Svensson till Bloggen.

/Meisels

  • Twitter
  • Instagram

Sport I dag