– Förlusten senast är extra tändvätska för oss. Vi blev ju förnedrade där nere, säger Almtunatränaren Marcus Ragnarsson, som får sköta coachandet på egen hand även i fredagens match eftersom Martin Gudmundsson blev pappa till en dotter på torsdagen.

Nu gäller det alltså Vita Hästen för sensationslaget från Uppsala. Norrköpingslaget har precis som de flesta andra allsvenska lag blandat och gett.

Möjligen är Almtuna knapp favorit i kvällens möte.

Det var inte många som hade räknat med Almtuna, varken hockeyjournalister eller konkurrerande lag. Efter snart halva serien är Almtuna bara fem poäng efter Timrå som toppar tabellen. Detta med en match mindre spelad.

Almtunas resultat har uppmärksammats utanför Uppsalas gränser, senast av Mats Wennerholm i Aftonbladet som jämförde med säsongen 2009/2010.

Det var då som Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson förde Almtuna till kvalserien där laget hävdade sig mycket bra och faktiskt hade häng på en elitserieplats ända in i den sista omgången.

Skillnaden mellan Rönnqvists lag från 2009 och dagens Almtuna är dock stor.

Den gången fanns det rutin i Almtuna – ganska mycket rutin till och med, och högstanivån var stor, kanske av elitserieklass. Dagens Almtuna har en bit kvar dit.

När Almtuna mötte Vita Hästen senast blev det platt fall – 7–0 i Norrköping. Det var nog säsongens bottennapp.

– Ja, det kan jag tycka. Man ville bara sjunka genom isen, så dåligt var det. Vi var inte där i situationerna, ingenting fungerade, säger Marcus Ragnarsson.

Vita Hästen har seriens i särklass bästa powerplay. Laget gör mål i 34,48 procent av alla powerplay – en oerhört hög siffra. Man brukar säga att 25 procent är bra, något som Almtuna hade för två säsonger sedan när man låg i topp på den ligan.

– Bästa sättet att undvika boxplay är att hålla sig borta från utvisningsbåset, säger Ragnarsson. Vi får inte ta dumma utvisningar i anfallszon.

Det är Rikard Palmberg, Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson som är tunga pjäser i Vita Hästens powerplay. Den trion har sett till att Vita Hästen tagit många poäng.