Världens största energilager invigdes
När Arlanda letade efter andra sätt att lösa sitt behov av kyla på sommaren och värme på vintern föll blickarna på akvifären i den närbelägna Brunkebergsåsen. På torsdagen invigdes vad som uppges vara världens största energilager.
Foto: Pelle Johansson
En akvifär är en naturlig geologisk bildning som innehåller grundvatten. Just i Brunkebergsåsen består akvifären av sand, sten och grus samt 30 procent vatten.
Akvifären utnyttjas på ett egentligen ganska okomplicerat sätt. Kallt åttagradigt vatten ur åsen pumpas upp sommartid för att användas till att kyla ner terminalerna. När det värmts upp av solvärmen och uppnått en temperatur av 15-20 grader pumpas det tillbaka ner igen.
Vintertid vänds systemet. Då tar man upp det varma vattnet som används till markvärme för flygplanens uppställningsplatser samt uppvärmningen av själva terminalerna, och pumpar ner kallt vatten.
- På det här sättet minskar vi flygplatsens behov av el- och fjärrvärme betydligt. Samtidigt minskar vi också koldioxidutsläppen. Vi bygger upp ett system som är en långsiktigt hållbar lösning, säger Kenth Arvidsson, chef för Arlanda Energi.
Systemet har provkörts under sommaren. Nu är det allvar. På torsdagen invigdes akvifären bland annat av Luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!