På upptäcktsfärd i Norrtälje
Röda rosor som växer i gatan. Vind från havet, parker och årike, trähus kring små torg. Franska ostar, diplomerade tryfflar och bakelser, gös och lax. Kärleksudden. Norrtälje en sommardag förför, det är inget snack om saken.
- Vi börjar här! Kerstin Bräck från Ystad är på sitt första besök i Norrtälje. Wallinska gårdarna tyckte kusinen var en bra start. Sen bär det iväg till Arholma över midsommaren.
Foto: Pelle Johansson
Som borde veta. För han är visserligen bosatt i Roslagsbro, men kan Norrtälje på sina fem fingrar. Efter många års samlande, skrivande och föreläsande.
- Det är påtagligt mycket mer människor här på sommaren. Idag är det egentligen mindre folkliv än vanligt, de är väl inne i matbutikerna - och på systembolaget - och handlar till midsommar.
-Men förr i tiden, på 50-talet, då fanns det folk som sa "frat" och "pagage" om badgästerna. Det betyder ohyra och skräp.
Men den som kommer idag känner sig knappast så.
- Morfar var styrman på båten, kommenterar Sture Wärlinder ett av stadens märken, s/s Norrtelje.
Sjömärke eller landmärke - det kan diskuteras, för sedan länge ligger skutan förtöjd som restaurang längst in i Norrtäljeviken. Som näringsställe konkurrerar ångbåtsmatsalen med nära ett 50-tal kaféer och restauranger. Och intresset för mat och godsaker verkar vara något som verkligen lockar besökare till Norrtälje. Självkänslan är påtaglig i Ostboden där man skyltar med svar på nytillkomna kunders vanligaste frågor: "ja vi har varit frankrike" och "ja ostarna ska se så här ruggigt mögliga ut". En liknande stämning råder på konditoriet En liten smula, där konditorn Therese Wikström just kommit ut med sin andra bok om tårtor och bakelser.
I de centrala kvarteren finns massor av butiker, med högt och lågt. Men ingen verkar vilja skylta med billiga badrumsvågar.
Kan man styra undan från lockelserna finns också mycket av det mesta och bästa alldeles gratis, helt nära: vandringar i societetsparken, bad ute på Kärleksudden, besök på Roslagsmuseet.
Sture Wärlinder tycker att stadens karaktär, i alla fall de senaste decennierna, vårdas.
- Det revs ruggigt mycket på 60- och 70-talen, som i andra städer. Men sen fick man pris för bevarandet - man hade inte råd att bygga nytt och måste renovera de fina gamla kåkarna i stället.
Inte långt från Stora Torget, Lilla Torget och Skvallertorget i centrum ligger industrimuséet Pythagoras. Från fabriken skeppades en gång tändkulemotorer världen över. För mekaniskt intresserade är de helt intakta verkstadslokalerna, med svarvar och fräsar och remdrift upp till taket ett eldorado.
Sommarsäsongen med öppet för allmänheten börjar efter midsommar. Och i år händer något nytt:
- Nu vill vi locka hit barnen. Vi har byggt en helt ny avdelning med massor av mekanik på enkelt vis - och många aktiviteter för yngre, berättar Erika Grann.
Hon är museichef, Per-Ola Eklund museiguide och det är klart att de vill att barnen ska lära sig saker. Som hur ångmaskinen fanns - nästan - redan för två tusen år sedan när Heron från Alexandria byggde sin "Gudomens låda" där en ångkula fick lergöken att vissla. Lärdom, men:
- Framför allt ska det vara roligt att besöka oss! Och nuförtiden säger bådas våra barn att det är kul att följa med till jobbet.
- Testa hur kugghjulen hänger ihop, gunga på magister linjal, läs och hör Sagan om en fabrik, som eleverna på Flygskolan hjälpt till med, testa styltor och tunnband.
Välkomna till Norrtälje, frat och pagage.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!