Lodjur finns det gott om i Uppsala län. Under den förra, snöfattiga vintern var det svårt att räkna antalet familjegrupper, men vintern dessförinnan kom länsstyrelsen med hjälp av Jägareförbundet fram till att det fanns 28 lodjursfamiljer.
– Uppsala län är känt för sina många lodjur. Vi har Sveriges tätaste stam i förhållande till ytan som djuren finns på, säger Lennart Nordvarg som är chef på länsstyrelsens naturmiljöenhet.
Lodjursstammen sprider sig sakta söderut och enstaka föryngringar har till och med skett i Götaland. I dag uppskattar länsstyrelsen med att det finns mellan 150 och 170 lodjur i länet. Huvudskälet är att det finns gott om mat. Man brukar räkna med att ett lodjur i snitt tar ett rådjur i veckan. På ett år handlar det om ungefär 8 000 bytesdjur, berättar Lennart Nordvarg.
– Det finns förutsättningar för mycket rådjur, initialt har det i alla fall funnits mycket rådjur här, säger Lennart Nordvarg och nämner att många jägare talar om att rådjuren minskar.
– Vi har ingen anledning att betvivla att det är så. Före den förra vintern hade vi ett par tuffa, kalla vintrar som nog tog hårt på rådjursstammen. Naturligtvis finns det en koppling till rovdjurstrycket också, rovdjuren tär framför allt på rådjuren.
Den svenska björnstammen verkar däremot inte så intresserad av Uppsala län. I nuläget känner länsstyrelsen bara till en björn som satt ned bopålarna i länet. Det är en ensam björnhane som sedan några år lever i skogarna runt sjön Vällen mellan Hallstavik och Gimo.
– Han verkar vara väldigt fredlig av sig. Man tycker kanske att han borde leta en hona, men han verkar inte så intresserad utan tycks trivas bra i sin ensamhet.
Lennart Nordvarg påpekar att man fått in observationer från andra håll i länet, bland annat i Hebytrakten, både om vuxna björnar och björnungar.
– Det är inget som vi kunnat verifiera eller kvalitetssäkra. Men det är inte uteslutet att det förekommer björn på andra håll i länet, en del björnar kan ju också komma och gå.
Vargen är ett annat rovdjur som det finns delade meningar om. Både på länsstyrelsen, i jägarkretsar och vid Naturskyddsföreningen i Uppsala län finns uppfattningen att det troligen bara är en tidsfråga innan Uppsala län får sitt första vargrevir. Det finns många revir inom tio mils radie från mitten av Uppsala län, bland annat i Riala i Stockholms län men också i Västmanland och Gästrikland.
– Vi är omringade av varg, så egentligen kan man tycka att det är lite konstigt att det inte finns några revir i Uppsala län. Men det är absolut inte otänkbart att det etableras ett revir inom den närmaste tiden, snarare sannolikt, säger Lennart Nordvarg och tillägger att antalet anmälda vargobservationer har ökat kraftigt det senaste året.
Var i länet är det bäst anpassat för ett vargrevir?
– Det är svårt att svara på, ingen skulle ha gissat att vi skulle få ett vargrevir i Riala i Stockholms län. Men det har bevisligen skett. I Heby kommun finns mycket skogsområden, men det går inte att förutsäga. Det kan bli nästan var som helst.
Det fjärde stora rovdjuret i Sverige, järv, har än så länge bara observerats på genomresa och trivs egentligen bäst i Norrland.
– För två år sen sprang en järv via Dalälven kustvägen ner mot Stockholms län, sedan tappade vi spåret, säger Lennart Nordvarg som uppmanar alla som ser spår av rovdjur att rapportera det till länsstyrelsen som gör kvalitetssäkringar.
– Vi vill verkligen ha in allmänhetens observationer. Oavsett vad man tycker om rovdjur är vårt budskap till dem som är ute i skog och mark att rapportera till oss så fort man sett något spår.
Varg på ingång? Lennart Nordvarg är chef på länsstyrelsens naturmiljöenhet och han tror att det bara är en tidsfråga innan länet får sitt första vargrevir. Antalet vargobservationer ökar, även inne i Uppsala. Men troligtvis väljer vargen skogen före staden.
Citat
"Tidsfråga innan länet får vargrevir"
Uppsala län är ett av de lodjurstätaste områdena i Sverige, men än så länge är det ont om andra rovdjur. En ensam björnhanne har funnit sig ett hem i Vällenskogarna. Varför inget vargpar bildat revir i länet vet ingen.
EDS: THIS CORRECTS CAPTION -- File - This undated file image provided by Yellowstone National Park, Mont., shows a gray wolf in the wild. Yellowstone National Park officials say restrictions on hunting in portions of Montana has protected the parks wolves from a repeat of a 2009 hunt in which four Yellowstone wolves were shot. (AP Photo/National Park Service, MacNeil Lyons, File)
Foto: MacNeill Lyons
”De fyra stora” brukar de kallas: varg, björn, lo och järv. Även kungsörn räknas till rovdjurens skara. Flera länsstyrelser i Sverige har en gemensam sida på nätet, www.rovobs.se, där allmänheten kan registrera rovdjursobservationer och se vilka observationer som länsstyrelsen kvalitetssäkrat för att bekräfta förekomst av de stora rovdjuren i länet. I Uppsala län dominerar antalet observationer år 2012 av lodjur (317 stycken), följt av varg (95), björn (10) och kungsörn (9).