Afghanistan och Somalia har plågats av väpnade konflikter i årtionden. Många föräldrar skickar i väg sina söner till länder i Europa. Förhoppningen är att de en dag ska kunna försörja familjen.
Andra skickar i väg sönerna eftersom de har bäst chanser att överleva. Föräldrarna har kanske betalat tiotusentals kronor för att pojkarna ska kunna resa.
På Östero, som är boendet för de ensamkommande flyktingbarnen i Österbybruk, bor i dag tretton pojkar från Afghanistan och Somalia. De går i skolan på Bruksgymnasiet i Gimo och har skaffat sig fritidsintressen som fotboll, boxning, teckning, gymträning och simning. Några har även hittat vänner utanför Östero.
- Samarbetet med Bruksgymnasiet fungerar jättebra och vi vill att varje pojke har en egen fritidssysselsättning. Några åker och tränar i Gimo, andra i Öregrund och några åker till Uppsala, säger Hanna Nordén, som är enhetschef på Östero.
I dag har all hittat fritidssysselsättning. En del har lätt att ta egna initiativ, för andra har det tagit tid att hitta något.
Det förekommer påståenden om att pojkarna blivit utsatta för diskriminering i samband med sitt idrottande. Stämmer det?
– Jag har hört rykten om det, men vi känner inte till att de skulle vara utsatta för diskriminering, säger Kristian Örsell, som är platschef.
– Det jag kan säga är att vi har ett väldigt bra samarbete med idrottsföreningarna, säger Hanna Nordén.
I höst ska de första pojkarna slussas ut till ett eget boende. För tillfället bor några pojkar i egna lägenheter som ligger i samma byggnad som Östero. I dagsläget är det dock ont om lediga lägenheter i Östhammars kommun, särskilt i Österbybruk.
Gruvbrytningen i Dannemora innebär att efterfrågan på bostäder har skjutit i höjden.
- Vi planerar nästa steg. När pojkarna flyttat måste vi finna kvar som ett stöd. Det blir en stor omställning att bo ensam. De har haft människor omkring sig hela tiden och sedan ska de bo i en egen lägenhet. Vi bedömer vilka som är lämpliga för eget boende.
Pojkarna som bor på Österbo är 15 till 18 år gamla. När de fyller 21 år upphör kommunens ansvar för dem. De barn som är yngre än så får bo i familjehem.
I sommar väntar två veckors arbete för pojkarna. Östhammars kommun är arbetsgivare.
I övrigt ska de gå på simskola och delta i andra fritidsaktiviteter.
Snart slussas de första pojkarna ut
Ett drygt år har gått sedan de första ensamkommande flyktingbarnen kom till Österbybruk. Nu har de första pojkarna börjat slussas ut till ett liv utanför boendet.
Platschef Kristian Örsell och enhetschef Hanna Nordén leder arbetet.
Foto: Peter Söderlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!