Östhammar redo för flyktingbarn

I mars kommer cirka tio ensamma flyktingpojkar till Östhammar. Boendet står klart och åtta behandlingsassistenter ska anställas. Ovanligt många är dessutom intresserade av att bli god man.

Östhammar2011-02-05 11:06

Exakt hur flyktinggruppen som Östhammars kommun ska ta emot i mars ser ut vet man inte än. Men främst består den av 16-åriga pojkar från Afghanistan.

Måndagen den 14 februari anordnar kommunens överförmyndarenhet, tillsammans med Föreningen frivilliga samhällsarbetare, en informationskväll för dem som är intresserade av att bli god man till ungdomarna.
– Det är ett ovanligt stort intresse, vi har redan fått in tio anmälningar. Det är väl mer attraktivt att vara god man åt yngre personer, säger Ida Sandin på överförmyndarenheten.
Det är dessutom fler unga, yrkesverksamma personer som anmält sig och inte mest pensionärer som det brukar vara.

Att vara god man till flyktingbarn skiljer sig en del från att vara det åt till exempel gamla eller psykiskt sjuka. Eftersom barnen inte har någon vårdnadshavare fungerar man mer som en ställföreträdande förälder, men utan att ansvara för den dagliga tillsynen eller försörjningen.
– Man ska sköta myndighetskontakter, se till att de har det bra på boendet och hjälpa till med eventuella kontakter med hemlandet, säger Ida Hellrup på överförmyndarenheten.

Det här är första gången Östhammars kommun själva tar emot ensamkommande flyktingbarn. Boendet har inretts i ett före detta äldre- och psykiatriboende i Österbybruk och ska vara bemannat dygnet runt av de åtta behandlingsassistenter som ska anställas.
– Assistenterna ska bygga nätverk kring ungdomarna och stärka dem så att de får ett fungerande vardagsliv, säger Göran Lidström, kommunens chef för individ och familjeomsorg.

Henrik Johansson är sedan januari anställd som föreståndare för boendet. Han betonar vikten av att ungdomarna så fort som möjligt får börja i skolan, i vilken årskurs bedöms individuellt utifrån deras kunskapsnivå.
– Vi är även jätteglada att lokala idrottsklubbar på eget initiativ hört av sig till oss och sagt att ungdomarna är välkomna till dem, säger Henrik Johansson.
Invånarnas engagemang och förståelse är viktigt.
– Jag har aldrig hört talas om att ensamma flyktingar frivilligt skulle göra en sådan här resa, säger Henrik Johansson.

Fakta

Migrationsverket tog under 2010 emot 2 393 ansökningar om asyl från ensamkommande barn och ungdomar. Den 3 januari 2011 fanns det 1 807 ensamkommande barn inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

Migrationsverket betalar en ersättning på 500 000 kronor om året till mottagarkommunerna. Samt 1 900 kronor per dygn och barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om