Enligt elevens pappa hade mobbningen pågått i flera års tid utan att vare sig skolledning eller mentorer tog saken på allvar. Sista veckan under förra läsåret var det så tungt att eleven inte orkade gå till skolan.
– Rektorerna lät saken bero, så vi valde att byta till en annan skola i kommunen, säger pappan till UNT.
Problemet var bara att två elever som enligt pappan varit drivande i mobbningen också valde att byta till samma skola.
– Det blev en kalldusch. Vi började leta runt efter andra skolor med lagom resväg och hittade en skola som passade perfekt.
Eleven trivs enligt pappan mycket bra i den nya skolan i dag, både med studierna och med klasskamraterna. Men eftersom skolan ligger på andra sidan kommungränsen och familjen själv valt att byta skola erbjuder Östhammars kommun ingen skoltaxi. Däremot kan eleven få ett busskort.
– Det är ju skrattretande eftersom hon sitter i rullstol, säger pappan.
Östhammars kommun skolchef Hans Oscarsson säger att man har följt barn- och utbildningsnämndens riktlinjer.
– Det vi kan erbjuda är busskort inom närområdet i angränsande kommuner. Kommunen har däremot ingen skyldighet att tillhandahålla skolskjuts. Det är en likvärdighetsprincip som gäller oavsett handikapp.
Hur likvärdigt är det för handikappade elever som inte kan åka med bussen?
– Kommunen har erbjudit skolskjuts till elevens skola i kommunen och dessutom satt in särskilt stöd för att skapa en trygg och anpassad skolmiljö. Varje rektor har i uppdrag att se till att alla elever känner sig säkra och trygga, säger Hans Oscarsson.
Om insatserna inte hjälper får man ta en diskussion på skolledningsnivå om att lösa frågan inom kommunen. Att bekosta skolskjuts till en skola i annan kommun är inte förenligt med reglerna, enligt Hans Oscarsson.
– Det måste finnas regler, annars tror jag inte att man kan hantera olika fall på ett likartat sätt.
Är det inte viktigast att se till varje elevs särskilda behov?
– Det har gjorts på den skola som eleven gått på i kommunen. Att man ändå inte är nöjd är upp till föräldern, säger Hans Oscarsson.
Beslutet att neka eleven skolskjuts har nu överklagats till förvaltningsrätten.
– Kommunen har enligt lag rätt att ta ett positivt beslut för varje enskilt barn och se till barnets bästa, säger pappan till UNT.
Tills vidare försöker pappan skjutsa dottern till den nya skolan varje dag.
– Men eftersom jag har ryggproblem klarar jag inte alltid det. En granne har skjutsat ibland, men vissa dagar måste hon stanna hemma och det tycker hon är tråkigt.
Mobbad elev nekas skolskjuts
Mobbningen och skolans bristande stöd blev för mycket för en elev i Östhammars kommun. Men när eleven, som har ett handikapp, bytte till en närliggande skola i grannkommunen försvann rätten till skolskjuts.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!