Avesina har tidigare kritiserats för sina långa köer till mammografiundersökningar. Enligt det avtal som landstinget skrivit med vårdföretaget framgår att undersökning ska ske inom fyra veckor efter att patienten först kontaktat vården. Dessa krav har Avesina periodvis haft svårt att uppfylla. För bara några veckor hävdade dock företagets affärsområdeschef Eva Gummesson att de långa väntetiderna berodde på datorstrul och att köerna betats av. Men nu visar det sig alltså att även slarv lett till fördröjd undersökning.
Lex Maria-anmälan som skickats till Socialstyrelsen gäller en 77-årig kvinna som i april sökte sig till en vårdcentral i Östhammars kommun. Hon hade upptäckt en knöl i ena bröstet och ville bli undersökt. Läkaren skickar en remiss till mammografienheten. Men sköterskan på Samariterhemmets vårdcentrum i Uppsala missuppfattar ärendet och tror att remissen är en dubblett, som hon därför skickar tillbaka. Läkaren på vårdcentralen som får tillbaka remissen signerar pappren utan att göra vidare efterforskningar, i tron att det alltså handlar om just en dubblett.
Misstaget upptäcks när kvinnan över två månader senare söker vård för ett annat hälsoproblem, och först i början av juli kan hon mammografiundersökas. Hon visar sig då ha en godartad cancertumör som kräver operation.
UNT har kontaktat Avesina men varken vd:n Shori Zand eller den medicinske chefen Hans Sihlbom är i dagsläget tillräckligt insatta i ärendet för att kunna uttala sig om vad som har gått snett.
- Sedan vill jag inte uttala mig innan Socialstyrelsen har sagt sitt. Det är en principsak. Jag vill avvakta utredningen innan jag kommenterar, säger Hans Sihlbom.
Märta Jansén Håkansson är ordförande i Uppsala läns bröstcancerförening och hon är inte förvånad över att Avesina fått ännu en lex Maria-anmälan på halsen.
- Inte alls. Förtroendet för Avesina är inte speciellt högt, säger hon.
Och att köerna nu skulle vara borta, det tror inte Märta Jansén Håkansson på.
- Visst att de har klarat av köerna för rutinundersökningarna. Men det har de gjort på bekostnad av de kliniska remisserna, där man alltså upptäckt något i bröstet. Det är inte okej.
Hur länge är det acceptabelt att behöva vänta på en mammografiundersökning?
- Man är ju orolig och vill bara få besked så fort som möjligt. Jag tycker att två veckor är rimligt att vänta efter en klinisk remiss, och därefter ytterligare någon vecka innan man får besked. Men absolut inte längre, säger hon.