Kyrka och elever möts på skolgården

Kyrkorna i Östhammar och Kristinelundskolan inleder ett samarbete. En timme i veckan ska kyrkopersonal möta elever på skolgården för samtal.

Andreas Sundström, präst vid Frösåkers församling.

Andreas Sundström, präst vid Frösåkers församling.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2013-01-25 14:00

 Andreas Sundström, (bilden) präst vid Frösåkers församling, och skolans rektor Sakarias Åkerman betonar att samarbetet är icke-konfessionellt.

Både Kristinelundskolan, Frösåkers församling och Missionskyrkan i Östhammar har märkt ett ökat behov av samtal och vuxenkontakt bland skolans elever. Enligt policydokument som skolan och församlingarna har skrivit ser de ett minskat välmående bland unga på orten. Både skolans rektor Sakarias Åkerman och Andreas Sundström, präst vid Frösåkers församling, framhåller att det handlar om ett icke-konfessionellt samarbete.
– Kyrkorna ska inte bedriva konfessionell rekrytering, säger Sakarias Åkerman.
Samtidigt tycker han att det är viktigt att skolan kan samarbeta med olika aktörer i närsamhället.
En timme i veckan ska Andreas Sundström och hans kolleger möta elever på skolgården. Nyligen besökte de skolan för att presentera sig för eleverna. En av kollegerna arbetar för Missionskyrkan i Östhammar.
Det började med ett samtal efter en skolavslutning 2011. Andreas Sundström och Sakarias Åkerman resonerade kring ett möjligt samarbete. Nu har idén mognat och förverkligats.

I policydokumentet slår parterna fast att skolans konfessionsfrihet ska upprätthållas samtidigt som kyrkorna ska kunna vara sin tro och tradition trogen. Andreas Sundström slår fast att han och kollegerna inte ska ersätta kuratorer och lärare. 
– Vi vill inte konkurrera med skolans personal, det är inte tanken, men en kurator arbetar inte med frågor som vad meningen med livet är, säger Andreas Sundström.
Så länge ett samarbete mellan skola och kyrka inte är en del av utbildningen regleras det inte av skollagen.
– Det utesluter dock inte att verksamheten skulle kunna bli föremål en granskning av Skolinspektionen, säger Claes Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket.

Både Kristinelundskolan och kyrkorna slår fast att deras respektive personal sitter på olika sorters kompetens och att de aldrig kan ersätta varandra.
Andreas Sundström förklarar att samarbetet är ett sätt för kyrkorna att bygga upp ett förtroende bland elever och föräldrar.
– Händer det något allvarligt på orten är det bra om det redan finns ett sådant förtroende.
Samtidigt menar han att det inte alltid är lätt för ungdomar att vända sig till kyrkan eller en ungdomsmottagning. Om kyrkan besöker skolan behöver inte steget bli så stort för ungdomar som behöver tala med en vuxen person.

FAKTA

Sekretess gäller för kyrkornas personal
Kristinelundskolan och kyrkorna har tagit fram regler för hur konfessionsfriheten ska upprätthållas.
Samtal ska alltid ske på elevernas initiativ.
Samtalen får inte förutsätta religiösa ställningstaganden.
Samtalen får beröra religiösa frågor men bara så länge eleverna tar upp sådana. Kyrkornas personal omfattas av samma sekretess och anmälningsplikt som lärare och skolhälsopersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!