"Knutmasso är något heligt i Gimo"

Rönnisarna är ett av många gäng som kommer att klä ut sig och gå Bruksgatan fram vid torsdagskvällens knutmassofirande i Gimo.

"Rönnisarna" ska knutmassofira i Gimo.

"Rönnisarna" ska knutmassofira i Gimo.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2011-01-13 07:04

Videon är inte längre tillgänglig

UNT träffade dem tidigare i veckan när byggandet pågick för fullt i Annika Svärds garage på Rönngatan.

Stämningen är på topp i det något kyliga garaget där Rönnisarna håller på att färdigställa ekipaget som de ska använda vid årets karneval på Bruksgatan.
Plast och folie häftas fast på ett frigolitstycke av några personer medan de andra står runt omkring och ger uppmuntran. En timme på Bruksgatan ska det nog hålla för.
– Det är två som jobbar och vi andra är arbetsledare som du ser, säger någon och skrattar.

UNT har lovat att inte avslöja på förhand vad gänget bygger och hur de ska klä ut sig. En del av tjusningen med knutmassokarnevalen på Bruksgatan brukar vara att gissa vilka personer som gömmer sig bakom maskerna och vilket gäng som har byggt vad.
Men så mycket kan sägas att det ingår en hel del tyg, reglar, folie, frigolit, spröjs, plast, sittunderlag och kuddar i Rönnisarnas bygge. Vid tidigare knutmassofiranden har de varit utklädda till semlor, granar, tyrolerflickor, fjärilar och Mariannekarameller. Ett år var de gummor med rollatorer och stora plakat där de efterlyste punsch till ärtsoppan och snyggare, manliga sköterskor.
– Vi i Rönnisarna har hållit på i åtminstone 15 år, säger Micaela Zackrisson.

Hittills har Rönnisarna aldrig vunnit pris från juryn, som bedömer ekipagen. Men det viktiga är inte att vinna, enas de om.
– Ambitionen är att ha kul, säger de samstämmigt.
Att träffas inför Knutmasso och spåna/bygga/umgås med kompisar som man inte träffar så ofta annars är också en stor del av tjusningen.

För den som aldrig varit med och sett spektaklet rekommenderar de ett besök på Bruksgatan i kväll. Knutmasso är större än både Riokarnevalen, julafton och midsommar, tycker de.
– Det är en upplevelse att se alla fantastiska byggen, säger Cissi Eriksson.
– En karneval mitt i vintern, med både gamla och unga människor, säger Micaela Zackrisson.
– Knutmasso är något heligt. Det är Gimodagen, helt enkelt, säger Annika Svärd.

Rönnisarna, som består av tolv personer, brukar träffas redan vid 14-tiden på eftermiddagen i en lokal där de dukar och ordnar med mat och ”stärkande energidryck”. Sedan pågår firandet kvällen lång med karneval på Bruksgatan och påföljande dans vid Idrottsgården.
Dagen efter är det semester som gäller. UNT frågar om man kan delta i karnevalen nykter.
– Det har vi aldrig provat, säger någon och lockar till skratt innan de blir snäppet allvarligare och säger att det förstås går bra.
– Knutmasso är en familjefest. Det finns gäng som inte dricker, både ungdomar under 18 år och sådana som jobbar dagen efter.

KNUTMASSO-FIRANDET
  • Knutmasso är en gammal tradition som tros ha börjat med att utklädda så kallade Knutgubbar gick runt i gårdarna och bad om mat och dryck vid tjugondedag jul.
  • Firandet i Gimo sker i dag på Bruksgatan med karneval från klockan 18. Prisutdelning sker senare på Idrottsgården, där det också blir dans. Barnens Knutmasso firas vid Gimo torg redan klockan 16 med sång, dans och besök av tomten.
  • I Östhammar firas Knutmasso i kväll på Rådhustorget kl 18 med dans och musik. I Österbybruk firas Knutmasso på lördag vid torget från kl 19, med dans runt granen och maskeradkortege.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om