Det ser inte så jobbigt ut. Men det hörs på andhämtningen att det tar på krafterna när Rickard Garbell och hans elever svingar sina kettlebells. Ena stunden åker de högt upp i luften för att i nästa sekund pendla mellan benen. En övning repeteras om och om igen, och så är det dags för nästa.
– Kom igen! Ni fixar ju det här! Tänk positivt!
30 sekunder kvar! peppar han ungdomarna på idrottsprogrammet. Det är något så ovanligt som en svensk mästare i kettlebells de har till sin hjälp. Förra helgen avgjordes första inofficiella SM i Göteborg. Rickard Garbell segrade i 90-kilosklassen och erövrade dessutom det svenska rekordet med 150 stycken repetitioner med en 24 kilos kettlebell. Det han visade upp då kallas ”one arm long cycle”.
– Man håller på i tio minuter och byter arm en gång. Det gäller att göra så många repetitioner som möjligt kontrollerat och tre olika positioner bedöms, förklarar han.
Tre ryska domare var på plats för att se till att utförandet skedde enligt alla konstens regler. För kettlebells, som är en ganska ny träningsform i Sverige, kommer från forna Sovjetunionen.
– Träning med kettlebells har funnits i Ryssland i flera hundra år. Det här är från början ryska marknadsvikter som man använde när man skulle väga potatis till exempel. När drängarna inte hade några kunder mätte de sin styrka mot varandra. Det var böndernas och lantbrukarnas träningsredskap.
Någon riktig organisation fick sporten inte förrän 1985. Därefter har den spridits över världen.
– Vi köpte in våra första kettlebells för fyra år sedan till idrottsprogrammet. Men då visste vi inte riktigt vad det var, säger Rickard Garbell.
Han började studera skickliga tränare på youtube och gick kurser. Nu är han frälst.
– På det här sättet övar man funktionell styrka. Kroppens muskler samarbetar som en enhet. Man bygger muskler som är vana att jobba. Det ger bättre rörlighet i axlar, bål och rygg än vanlig styrketräning. Och ett pass som är inriktat mot kondition ger lika mycket konditionsträning som löpning.
Rickard Garbell menar att kettlebellsträning är bra som komplement till annan idrott men också lämpligt för helt vanliga motionärer, både tjejer och killar. Två gånger i veckan håller han gruppträningspass för allmänheten i Gimo. En kettlebell finns i olika viktklasser vilket gör att man kan anpassa träningen efter hur mycket man förmår. Styrka och dagsformen avgör. På Bruksgymnasiet finns allt från fyra till 56 kilo att välja på.
– Fast den på 56 kilo är min egen lilla leksak. Ingen annan använder den, säger Rickard Garbell.