Beslut om rivning överklagat

Miljöpartiets ledamot i tekniska nämnden, Arno Unge, har överklagat den egna nämndens beslut att det före detta societetshuset på Källörstomten ska rivas.

Källörsskolan i Östhammars tätort förfaller och många Östhammarsbor tycker att det en gång så vackra Societetshuset börjar bli en skamfläck.

Källörsskolan i Östhammars tätort förfaller och många Östhammarsbor tycker att det en gång så vackra Societetshuset börjar bli en skamfläck.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2012-10-28 12:00

Länge såg det ut som att inget överklagande inkommit i tid till förvaltningsrätten, trots att överklagandetiden gått ut i slutet av september. Men det visade sig att Arno Unge (MP) via ombud lämnat in ett överklagande till förvaltningsrätten i Stockholm eftersom han själv befann sig utomlands utan fungerande internetuppkoppling. Nyligen hamnade överklagandet hos rätt förvaltningsrätt, i Uppsala. Där har man inte bedömt att det finns något formellt hinder för prövning av ärendet.
– Vi har förelagt Östhammars kommun att svara på överklagandet senast den 15 november, säger Tobias Nolén vid förvaltningsrätten och tillägger att man begärt in och fått uppgifter från Östhammars kommun om vilken dag anslaget om protokolljustering sattes upp och när det togs ned.

Det Arno Unge vänder sig emot i överklagandet är att det inte borde vara tekniska nämnden som tar beslut om rivning av en anrik byggnad som Källörsskolan. ”Byggnaden på Källörstomten utgör en principiellt viktig del i det större utredningsarbete som pågår för hela Källörsområdet på uppdrag av kommunfullmäktige” skriver Arno Unge som påtalar att kommunstyrelsen har i uppdrag att utreda ett bevarande av Källör som utgångspunkt, men också möjligheten att kunna förlägga ett nytt stadshotell till området.
– Det borde ha varit kommunfullmäktige som tog ett sådant här beslut. Det är en större fråga av principiell betydelse som rör Östhammars sjöfront och hela Källörs utformning, säger Arno Unge till UNT.

Även Borgerligt alternativ (Boa) har haft kritiska synpunkter på frågans hantering.
– Frågor av signifikant värde för en kommun ska behandlas av kommunfullmäktige. Det här rivningsbeslutet är inte sanktionerat av vare sig kommunstyrelsen eller fullmäktige, säger Lars O Holmgren (Boa) som menar att det är anmärkningsvärt att rivningsanhängarna får stå oemotsagda.
– Huset är inte i så dåligt skick som det har hävdats. Jag har själv varit in där med en byggare. 

Men att bevara huset skulle ändå kosta åtskilliga miljoner, bör kommunen satsa på det?

– Det är samma diskussion som man hade om Societetshuset i Öregrund. Där gick frågan att lösa. Det här är den enda byggnaden som finns kvar från badortstiden i Östhammar och den har ett stort kulturhistoriskt värde. Dessutom är det en signaturbyggnad på Östhammars sjösida. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!