Gården som ligger på Norrlandsgatan är från förra sekelskiftet och har byggts om och till av Uppsalaarkitekten Gunnar Leche på 1920-talet. Tanken är att den ska rivas och ersättas av sju radhus i två plan. Det har byggnadsnämnden i Uppsala sagt ja till.
Christina Flodmark som bott granne med de rivningshotade husen i 40 år vill att de ska bevaras och har överklagat nämndens beslut till länsstyrelsen.
– Det kulturhistoriska värdet är oersättligt. Här har varit både stall och slakteri och sedan garage bland annat till det gamla Bayerska Bryggeriet. Dessutom är det en vacker gård. Att riva husen skulle försämra miljön i hela området, säger hon.
Hon vill i stället att husen bevaras och byggs om till bostäder. På så sätt skulle exteriören kunna vara kvar.
Det anser också föreningen Vårda Uppsala som yttrat sig i ärendet. Föreningen är kritisk till rivning i området och anser att byggnadsnämnden bör göra en plan som bidrar till att skyddsvärda kvalitéer i miljön bibehålls och utvecklas.
Även Upplandsmuseet vill se ett bevarande. Antikvarie Agnetha Pettersson anser att byggnaderna utgör en kulturhistoriskt värdefull del av Uppsalas historia i dåvarande "förstadsbildningen" Eriksdal och representerar de "mångfacetterade" näringar som en gång fanns där.
Liv Hahne (M), ordförande i plan och byggnadsnämnden tycker dock inte att byggnaderna har tillräckligt högt värde för att bevaras.
– För att ändra planen och säga nej till rivning krävs att det finns ett stort kulturhistoriskt intresse och det tycker vi inte att de här byggnaderna har. Värdet är inte så högt så att det motiverar att vi drar i gång en utredning kring det.
Upplandsmuseets expert avstyrker rivning. Räcker inte det?
– Vi måste själva kunna motivera ett nej juridiskt. Då måste vi också göra en egen utredning som visar varför vi vill bevara huset. Vi måste ha mer på fötterna än Upplandsmuseet och det tycker vi inte att vi har. Dessutom finns det inget rivningsförbud i området.
Gunnar Leche har ju varit delaktig?
– Han har ett finger med på flesta platser så det kan vi inte ta hänsyn till jämt. Det handlar heller inte om att ersätta garagen med några jättehus utan radhus som ska passas in i omgivningen. Flera från nämnden och jag själv har varit ute och tittat på området och kommit fram till att det ska fungera, säger Liv Hahne.