Enligt kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) som har ansvar för vattenfrågor är inte Uppsala kommun negativ till att ingå i ett arbete för att rädda Tämnaren. Hon tillstår att kommunens kontakt med Intresseföreningen Tämnarens vatten, som försöker rädda sjön från igenväxning, varit bristfällig. Men säger att de berott på att det krockat med annat.
– Nu har vi bokat in ett möte med föreningen i september. Innan dess hoppas jag att vi kan träffa både Heby och Tierps kommuner. Tämnarens framtid är ju en gemensam fråga där länsstyrelsen också är en viktig part. De har mycket kunskap om sjön, säger hon.
LÄS MER: Sjön Tämnaren torkar långsamt ut
Vad det kan landa i är oklart idag. Enligt Uppsala vattens planeringschef Sven Ahlgren investerade Uppsala kommun år 1977 i vallbyggen och fördämningar som möjliggjorde en höjning av sjöns vattenyta med 60 centimeter sommartid. Syftet var att få vatten för att trygga Uppsalas försörjning. Att höja mer tror han inte är realistiskt och Uppsala kommun skulle inte ha någon nytta av ytterligare vattenhöjningar
– En höjning skulle påverka odlingslandskapet kring sjön och kunna frigöra näringsämnen som i sin tur skulle kunna orsaka algblomning i sjön. Det skulle också kunna hända om man började suga upp slam från sjöns botten för att göra den djupare som diskuterats. Om det ändå skulle bli aktuellt med sådana åtgärder kräver det en noggrann analys av effekterna. Det här är en mycket komplicerad fråga, säger han.
Andra åtgärder som kan sättas in tror Maria Gardfjell är slåtter av vass och andra vattenväxter för att hålla sjön öppen, och att anlägga ett bad.
– Man skulle också kunna höja vattennivån vintertid. En höjning gör att sjön inte riskerar att bottenfrysa vintertid och det rädda mängder av fisk. Det är nästan den viktigaste åtgärden, säger hon.
Hur beroende är Uppsala av Tämnarens vatten i dag?
– Den står för cirka 20 procent av kommunens vattenförsörjning. Vattnet pumpas över till Fyrisån och infiltreras i Uppsalaåsen där vi tar vårt dricksvatten. På så sätt får vi en naturlig rening utan kemikalier. Ett alternativ skulle vara att ta vattnet från Ekoln, säger Sven Ahlgren.
Vilket ansvar har kommunen för Tämnaren mot bakgrund av det?
– Vi har naturligtvis ett moralsikt ansvar för sjön, men det är inte större än andra kommuners. Nu måste vi tillsammans se vad vi kan göra för Tämnaren, säger Maria Gardfjell.