Uppdrag: Bevara lugnet i Korea

På söndagen gick flyget från Arlanda till Seoul för Uppsalabon och generalmajoren Mats Engman. Det blir inledningen på en tvåårig placering som chef för Sveriges del av NNSC.

Den permanenta bostaden för Mats Bergman och de andra i kommissionen ligger i den amerikanska basen i Seoul.

Den permanenta bostaden för Mats Bergman och de andra i kommissionen ligger i den amerikanska basen i Seoul.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-04-20 13:00

Sverige och Schweiz har alltsedan vapenstilleståndsavtalet efter kriget mellan Syd- och Nordkorea 1953 ingått i den kommission som har till uppgift att övervaka att avtalet hålls. De båda länderna har vardera fem militära representanter i NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission.

– Vi ska övervaka förband och trupper och som en neutral och objektiv part följa den militära utvecklingen. Vi följer bland annat den sydkoreanska militärens övningar längs den 21 mil långa stilleståndslinjen, inspekterar observationsplatser och deltar i undersökningsgrupper om det förekommit skärmytslingar, berättar Mats Engman om sitt kommande uppdrag.

Huvudförläggningen för NNSC är den amerikanska basen i Seoul, där också deras familjer bor. Stilleståndslinjen ligger omkring sex mil norr om Seoul, och i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea ligger Panmunjom där NNSC utför huvuddelen av sina uppgifter.

Det är inte första gången Mats Engman deltar i internationella missioner. Han har varit stationerad i Mellanöstern i två omgångar, i Genève och i London. Men den militära karriären inleddes vid F20 i Uppsala där han tog sin officersexamen och också var förbandschef 1997-99. Tre år som militärattaché i London följde och därefter olika höga tjänster vid Försvarshögskolan, högkvarteret, och som ställföreträdande chef vid MUST (militära underrättelsetjänsten). 2010 till 2014 var han chef för internationella avdelningen på högkvarteret:

– De internationella perspektiven är det jag tycker är mest intressant, och det är också därför jag sökte mig till NNSC. Det är i Asien som den mest dynamiska militära utvecklingen sker nu, där Japan ändrar sin militära inriktning och Kina liksom flera andra länder i regionen snabbt ökar sina militära förmågor, säger Mats Engman.

Men huvuduppdraget är naturligtvis NNSC, och Mats Engman konstaterar att konfliktnivån i Korea kan ändra sig snabbt från relativt lugn till kris. Ett exempel var då en sydkoreansk korvett sänktes av en torped i ett omstritt havsområde väster om halvön 2010.

– Det hade kunnat bli riktigt allvarligt, men då lyckades man ändå undvika en upptrappning, säger Mats Engman.

En del av det internationella samfundets ansvar för att bevara lugnet i området trots stora truppsamlingar på båda sidor om den demilitariserade zonen och återkommande incidenter, kommer de närmaste två åren att vila på Mats Engmans och hans kollegers ansvar.

Koreanska halvön

Koreanska halvön låg länge under kinesiskt inflytande, men från 1910 till 1945 ockuperades halvön av Japan. Delningen av halvön i ett nationalistiskt Syd- och ett kommunistiskt Nordkorea uppkom efter andra världskriget, och 1948 blev båda länderna självständiga.

Koreakriget inleddes 1950, och nordkoreanerna hade först stora framgångar. Sydkorea kunde med stöd av en USA-ledd koalition slå tillbaka, och en stilleståndslinje drogs längs 38:e breddgraden. En fredsdeklaration skrevs under 2007, men ännu inget fredsavtal.

Sedan 1987 har demokratiska val regelbundet hållits i Sydkorea, och 1996 blev landet medlem i OECD. Landet har räknats som en av de fyra asiatiska tigrarna.

Nordkorea betecknas som en diktatur med omfattande personkult och eftersatt ekonomi. Kontakter med omvärlden är starkt begränsade och respekten för mänskliga rättigheter stora brister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om