Tusentals invånare - men ingen stadsbuss

Tusentals invånare – men ingen busshållplats. Nya bostadsområdet Lindbacken har helt enkelt byggts för trångt för busstrafik. "Ett misstag", säger Bertil Kinnunen (S) i kollektivtrafiknämnden.

Luciano Jensen med sonen Oscar tycker det finns mycket att önska av planeringen av Lindbacken. Det saknas lekplatser, det är en dålig  trafikslösning, och det saknas bussar.

Luciano Jensen med sonen Oscar tycker det finns mycket att önska av planeringen av Lindbacken. Det saknas lekplatser, det är en dålig trafikslösning, och det saknas bussar.

Foto: Niklas Skeri

Kollektivtrafik2018-01-12 07:00

– Det borde vara en självklarhet med stadsbuss här. Nu blir det bilen för många i stället.

Luciano Jensen är ute och går med sonen Oscar. Familjen är en av de många nybyggarna i Lindbacken, den nya stora stadsdelen innanför bullerplanket efter Jälla. Luciano Jensen skakar bara på huvudet när trafiklösningen i Lindbacken kommer på tal.

– Så mycket kunde ha varit bättre här när det gäller planeringen. Det är redan väldigt mycket trafik och folk håller inte 30. Det skulle inte fungera med bussar här.

Inne bland husen promenerar Carolina Hagren och Emma Strömberg med barnvagnar. En av de få gånger Carolina Hagren tagit länsbussen hem från stan hoppade hon på en buss som passerade Lindbacken ute vid väg 288, utan att släppa av passagerare. I stället hamnade hon i Alunda där hon fick vänta på bussen tillbaka mot stan.

– Det har blivit bilen sedan dess, säger hon och skrattar.

Bussfrågan är en snackis på byn, säger de.

– Många har två bilar i stället. Tyvärr blir det en vanesak att ta bilen, säger Carolina Hagren.

När Region Uppsala i fjol sammanställde Uppsalabornas synpunkter under arbetet med nya linjenätet var det vanligaste enskilda önskemålet stadsbussar till Lindbacken. Området ligger ungefär lika långt från centrala Uppsala som stadsbusstrafikerade södra Sunnersta. Men några bussar in till Lindbacken kommer det ändå inte att bli.

– Vi har gjort ett aktivt ställningstagande i den frågan. Bekymret är att Lindbacken är byggt som det är, det är för trångt, säger Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Uppsala.

Lindbacken är under utbyggnad. När det som i dag är planerat är färdigbyggt kommer området ha mellan 3 000 och 4 000 invånare. För den som vill ta bussen nu stannar länsbussarna ute vid väg 288, på viadukten där avfarten till och från Lindbacken går. Svaret på avsaknaden av bussar inne i Lindbacken har varit att kraftigt öka antalet avgångar härifrån. Men till den enda hållplatsen är det en bra bit från villaområdena, och dessutom upplevs gångvägen över avfarten från 288 som osäker. Det vittnar flera som UNT talar med på plats om.

Uppsala kommuns ambition är att genom stadsplanering bygga goda förutsättningar för att resa kollektivt. Men så har inte kommunen planerat Lindbacken, menar Bertil Kinnunen.

– När planen för området gjordes borde man tänkt in kollektivtrafiken mycket bättre. Det var ett misstag, säger han.

Av reaktionerna att döma tror Bertil Kinnunen att Lindbackenborna kan ha fått en felaktig bild av planerna

– Jag tror att de som sålt tomter här kan ha använt stadsbusstrafik som lockbete. Men det har inte varit aktuellt, och är det inte heller.

Att trafiklösningen på vägen till länsbussarna ute vid väg 288 inte upplevs som säker förstår Bertil Kinnunen.

– Naturligtvis är det där ingen bra trafiklösning. Vi jobbar alltid för så säkra lösningar som möjligt, men vi ansvarar inte för vägen, det gör Trafikverket, säger han.

Kan inte en kompromiss där länsbussen åker in till en hållplats i Lindbacken vara en lösning?

– Det skulle kräva en ombyggnation för att få till en vändplan för bussarna. Och det skulle innebära en förlängning av restiden för andra resenärer.

Men det finns förstås de som går ut till 288:an och tar länsbussen. En av dem är 20-årige Simon Gunnarsson som väntar vid hållplatsen. Han har förvisso 15 minuter att gå till busshållplatsen, men uppskattar de täta turerna, en gång i kvarten.

– Att ta bussen är smidigt för mig, säger han och hoppar på bussen in till stan.

Det här Lindbacken

Området är i nuläget planlagt för cirka 900 bostäder, skola och viss handel. Uppskattningsvis 3–4 000 invånare.

Kollektivtrafik: Hållplatslägen i anslutning till väg 288.

Området omfattar 110 hektar, varav ca 90 hektar privatägt och 20 hektar kommunägt.

Lindbackens skola ska öppna höstterminen 2018 för 500 elever i årskurs 1–5 och en förskola för 144 barn.

I dag finns en privat förskola, en kommunal förskola samt ett familjedaghem. Totalt 254 platser.

Källa: Uppsala kommun och Lindbacken fastigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!