I totalsumman ingår även de kommersiella lokaler som planeras i anslutning till arenan. De ska hyras ut till olika verksamhetsutövare och dra in pengar till kommunen, om planerna går i lås.
När kommunfullmäktige på måndagseftermiddagen väntas avgöra ärendet har kostnaden för själva fotbollsarenan ökat till 488 miljoner kronor sedan det senaste fullmäktigebeslutet för två år sedan. Det är en ökning med 100 miljoner kronor. Övriga lokaler beräknas kosta 377 miljoner kronor, en ökning med 137 miljoner kronor. Dessutom väntas fullmäktige öronmärka 30 miljoner kronor för oförutsedda kostnader. Totalsumman blir 895 miljoner kronor. Kommunledningen berättade om kostnadsökningen tidigare i höst.
Inför klubbslaget har fördyringen fått Kristdemokraterna att säga nej till planerna. Kommunalrådet Jonas Segersam (KD) har riktat skarp kritik mot den rödgröna kommunledningen och hävdat att de vikt sig för byggbolagens dyrare prislappar.
– Jag anser att man ska stoppa bygget och göra en helt ny upphandling. Det innebär att arenan blir ett år försenad men det är värt de miljoner vi kan spara, sade Jonas Segersam till UNT när kommunstyrelsen gav klartecken för de ökade kostnaderna.
Övriga oppositionspartier har kritiserat hanteringen och fördyringen men hittills gått med på att driva projektet vidare till måndagens väntade beslut.
De rödgröna partierna försvarar arenaplanerna. Enligt idrotts- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmström (MP) är prisutvecklingen i byggbranschen betydligt högre i Uppsala än i landet som helhet. Det är en av förklaringarna till kostnadsökningen efter 2015, enligt Malmström:
– Sedan dess har vi utrett hur en komplett arena ska se ut. Vi har också beslutat att man ska kunna spela allsvensk fotboll på arenan under byggtiden, det fördyrar hela projektet med 40 miljoner kronor, sade Rickard Malmström till UNT efter kommunstyrelsens klartecken tidigare i höst.