De båda universiteten och Livsmedelsverket är de institutioner i Uppsala som gör största satsningen på Almedalsveckan. Uppsala universitet har 30 olika programpunkter under veckan. Genom att man har egna lokaler i Campus Gotland har man också i en privilegierad sits jämfört med många andra aktörer.
Totalt kostar Almedalsveckan ungefär 600 000, framför allt för resa och boende för de forskare som deltar. Å andra sidan har man intäkter på 790 000 kronor för lokaler som hyrs ut till andra aktörer.
– Många av våra forskare är väldigt aktuella, bland annat i seminarier som handlar om nyanlända. Vi ser det här som en del av samverkansuppgiften för universitetet, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på Uppsala universitet.
Livsmedelsverket har 12–13 personer som är på plats i Visby under åtminstone någon dag. 220 000 kostar Almedalsengagemanget för Livsmedelsverket, och då är den största posten lokalhyror för de tre egna seminarierna.
– Vi har regeringsuppdrag i olika sakfrågor. Och här hoppas vi kunna nå ut med det. Sen är det jätteviktigt för oss att träffa folk och knyta kontakter. Det är ren kompetensutveckling för medarbetarna, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på Livsmedelsverket.
Ni är ju också makthavare. Hur ser du på dem som vill påverka er?
– Vi är medvetna om det och försöker värdera vad vi är med på. Men vi sitter också med i paneler i arrangemang av privata aktörer. Vi brukar säga att det är bättre att man pratar med oss än att man pratar om oss, säger Christina Lindahl.
Från Uppsala kommun åker åtta kommunalråd och ett par tjänstemän för att hålla i seminarierna. Totalt kostar det 247 000 kronor, vilket främst är rese- och boendekostnader med totalt 63 övernattningar. Bland de kommunala förvaltningarna och bolagen varierar satsningen på Almedalsveckan, och det är upp till varje förvaltningschef att bestämma hur många som åker.
Produktionsförvaltningen Vård och omsorg i Uppsala kommun skickar hela ledningsgruppen på nio personer i två omgångar. Närmare 33 500 kronor slutar notan på.
– Det är ett effektivt sätt att träffa människor som verkar inom vård- och omsorgsbranschen och få inspiration om vad folk gör på marknaden, säger Johan Färnstrand, produktionsdirektör på vård och omsorg.
Utbildningsförvaltningen, å andra sidan, som till viss del också är en produktionsförvaltning, skickar inte några medarbetare alls till Almedalen.
En av de mer blygsamma satsningarna står Uppsalahem för.
– Vår vd åker dit och sover på en madrass på golvet hos en branschkollega. Vi har ingen historia av att åka till Almedalen. Men det blir viktigare och viktigare för fastighetsbranschen. Och det här är ett sätt att se om det är något för oss, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.