Statiner skydd även när kranskärlen är normala

Uppemot var tionde patient med hjärtinfarkt har inget påvisbart hinder för blodflödet i kranskärlen. Ändå kan de ha nytta av kolesterolsänkande statiner för att minska risken för återfall.

Bertil Lindahl

Bertil Lindahl

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-02-16 07:05

Det framgår av en ny svensk studie, som publiceras i den välrenommerade tidskriften Circulation.

– Våra resultat talar för att även hjärtinfarktpatienter utan förträngda kranskärl bör få långtidsbehandling med statiner. Däremot är det tveksamt om de har nytta av en del andra läkemedel som brukar ges för att förebygga återfall efter hjärtinfarkt, säger professor Bertil Lindahl vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Till skillnad från andra patienter med hjärtinfarkt genomgår patienterna med normala kärl inte någon ballongvidgning av kranskärlen.

– Däremot sätts många av dem in på långtidsbehandling med mediciner som provats ut för att förebygga återfall hos infarktpatienter med förträngda kranskärl, trots att vi egentligen inte vet om de gör någon nytta. Vi är faktiskt först i världen att undersöka detta i denna patientgrupp, säger Bertil Lindahl.

Studien bygger på uppgifter från det svenska Swedeheart-registret om medicineringen för 9 136 patienter med normala kranskärl, som följts upp under i medeltal drygt fyra år efter sin hjärtinfarkt.

Under uppföljningen dog nästan var fjärde patient eller insjuknade i, men överlevde, en ny hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt.

Risken för att insjukna eller dö var dock betydligt lägre för patienter som efter sin första hjärtinfarkt hade behandlats med kolesterolsänkande statiner. Även för patienter som behandlades med blodkärlsvidgande så kallade ACE-hämmare eller A2-blockerare var risken sänkt, om än inte lika mycket.

– Däremot såg vi bara en tendens till sänkt risk för dem som behandlades med så kallade beta-blockerare och ingen nytta alls av en kombination av två blodproppshämmande mediciner, säger Bertil Lindahl.

Utifrån dessa resultat rekommenderar forskarna att större kliniska prövningar genomförs, där patienter med normala kranskärl som haft hjärtinfarkt lottas till att behandlas med ACE-hämmare, A2-blockerare eller betablockerare eller med overksamma placebotabletter.

Enligt forskarna är de positiva resultaten för statiner så tydliga att det redan nu finns skäl att rekommendera dem för så gott som alla patienter med normala blodkärl som haft en hjärtinfarkt.

– Däremot finns skäl att avstå från dubbel blodproppshämmande behandling i denna patientgrupp, i synnerhet som den som biverkan kan innebära ökad risk för blödningar, säger Bertil Lindahl.

Kan få infarkt trots normala kärl

En akut hjärtinfarkt brukar uppstå till följd av att blodproppar fastnat i något av åderförfettning förträngt kranskärl och tillfälligt stängt av blodflödet till en del av hjärtmuskeln.

Hos fem till tio procent av patienterna som har för hjärtinfarkt typiska bröstsmärtor, EKG-förändringar och blodprover visar en kranskärlsröntgen dock inga eller bara små förträngningar i blodkärlen som försörjer hjärtmuskeln med blod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!