Stans största kontorskomplex kan rivas

Rivning planeras av Uppsalas största kontorskvarter i centrala staden. Länsstyrelsen och andra myndigheter får ge plats för nya bostäder och arbetsplatser, om planerna blir verklighet.

Stora planer. Länsstyrelsens, Skatteverkets och Livsmedelsverkets kontorskvarter kan ge plats för över 500 nya bostäder. Jan-Erik Hellman från markägaren Vasakronan anser att kontorshusen från 70-talet spelat ut sin roll.

Stora planer. Länsstyrelsens, Skatteverkets och Livsmedelsverkets kontorskvarter kan ge plats för över 500 nya bostäder. Jan-Erik Hellman från markägaren Vasakronan anser att kontorshusen från 70-talet spelat ut sin roll.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-03-17 06:00

– Så här byggde man kontorskomplex på 70-talet, i stora enheter tätt tillsammans. I dag upplever man de här husen mest som en barriär mellan staden och det som sker på andra sidan Strandbodgatan, med nya bostäder och verksamheter.

Det säger Jan-Erik Hellman, affärsområdeschef på fastighetsbolaget Vasakronan i Uppsala, som äger hela det stora kvarteret Hugin där länsstyrelsen, Skatteverket och Livsmedelsverket i dag har sina lokaler, strax norr om Strandbodgatan.

Han står på en grön men ganska ödslig markplätt vid Östra Ågatan intill de kompakta kontorshusen. Om tio – femton år kan byggnaderna vara helt jämnade med marken och ersatta med nya bostäder och arbetsplatser, enligt de planer som dras upp av fastighetsbolaget och kommunen. I huvudalternativet rivs samtliga hus där de tre myndigheterna har sina lokaler.

Kvar blir en yta som tillsammans med gällande byggrätt ger plats för upp till 70 000 kvadratmeter nya bostäder och lokaler. Ombyggnad och renovering av de befintliga husen är inte något aktuellt alternativ, enligt fastighetsbolaget. Länsstyrelsen är redan på väg att flytta, Livsmedelsverket planerar en förändring av sina lokaler. Om det innebär flytt eller inte är ännu en öppen fråga. Skatteverkets kontorsledning i Uppsala känner till byggplanerna och uppger att man har "en bra dialog" med hyresvärden i ärendet.

Kvarteret planeras bli uppdelat i en kontors- och en bostadsdel. Nya kontorshus planeras på Livsmedelsverkets område vid hörnet Strandbodgatan - Dragarbrunnsgatan, eventuellt med inslag av bostäder längst västerut. Resten av kvarteret fram till Östra Ågatan viks för bostäder, butiker och annan verksamhet. Mellan 500 och 600 nya lägenheter beräknas få plats. Vasakronan räknar inte med att driva bostadsbyggandet i egen regi.

I de planer som bolaget och kommunen nu jobbar med är husen omkring sex våningar höga. Enligt Jan-Erik Hellman kan det bli "vissa undantag" med ytterligare två - tre våningar på något håll, men 10-15 våningar, som planeras på andra sidan järnvägen, är inte aktuellt:

– Vi är inte ute efter att bygga monument. Husen ska harmoniera med andra nya byggnader i området, säger Jan-Erik Hellman och pekar mot de bostadshus som på senare år växt fram i det gamla industri- och handelsområdet på andra sidan Strandbodgatan.

Inga nya genomfartsgator i kvarteren är aktuella. Förhoppningen är att skapa en nord-sydlig axel som anknyter till centrum via befintliga gatustråk. Dagens krökta genomfart under Skatteverkets byggnad blir en vanlig gata i planerna.

– Det finns en naturlig axel mellan Carolina och Vaksala torg med Stora Torget i centrum, men egentligen ingen motsvarighet på den andra ledden. Vi tror att det går att skapa både rum och förbindelser mellan centrum och de här kvarteren, med förlängning mot Industristaden, säger Jan-Erik Hellman.

Fastighetsbolaget har i flera år haft funderingar över framtiden i kvarteret. För två år sedan stod det klart att länsstyrelsen skulle flytta. Då gick också planeringen för området in i ett intensivare skede. Fyra arkitektförslag ligger till grund för det arbete som nu pågår tillsammans med kommunen. Senare i vår beräknas ett första övergripande förslag presenteras, som grannar, myndigheter och allmänheten får ge synpunkter på. Därefter sker detaljplaneringen stegvis i mindre delar. Rivning och byggstart ligger ännu flera år framåt i tiden:

– Tidigast 2020 bedömer vi att det kan börja hända något konkret och synligt i området, säger Jan-Erik Hellman.

Utbyggnaden beräknas pågå etappvis i flera år. Takten styrs till stor del av Livsmedelsverkets och Skatteverkets vägval om sina framtida lokalbehov. Samtidigt kan länsstyrelsens lokaler få stå tomma i flera år eller hyras ut med kortare kontrakt. Jan-Erik Hellman betonar att bolaget värnar sina hyresgäster men förklarar samtidigt att efterfrågan på moderna lokaler pekar mot nybyggnad i området:

– När man sitter i kontorshus från mitten av 70-talet och ser de nya lokaler som länsstyrelsen, kommunen och andra nu flyttar in i så tror vi det blir naturligt att se över sin egen situation. Vi vet att våra hyresgäster i kvarteret är nöjda i dag, men vi vet inte var de är om fem-sex år, säger han.

Andra frågetecken handlar om kommunens planer för Strandbodgatan och Hamnplan, som blir närmaste granne med de nya bostäder som planeras mot Östra Ågatan och Fyrisån.

Kontorshus skulle bilda gräns

Husen i kvarteret Hugin byggdes för Livsmedelsverket och länsstyrelsen i mitten av 1970-talet och ritades av arkitekt Lars Carlbring. Senare flyttade Skatteverket in i lokalerna.

Husen innehåller kontor och, i Livsmedelsverkets del, laboratorier. Syftet var att bilda en tydlig gräns för innerstaden söderut.

Fastighetsägaren Vasakronan och Uppsala kommun arbetar nu med planer där samtliga hus rivs och ersätts med bostäder, kontor, butiker och annan verksamhet.

Källor: Erikson och Ehlin: Uppsala en växande stad, Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!