Siffror som kommer från företaget Visma Collectors visar att Kronofogdens ansökningar om betalningsföreläggande mot unga under 25 år ökade med drygt nio procent förra året i Uppsala län. Totalt 2 130 personer drabbades. Enligt budget- och skuldrådgivare Agneta Wiman Marklund vid Konsument Uppsala är det en dålig start i livet att som ung hamna hos Kronofogden och få betalningsanmärkningar.
– Det hindrar unga från att kunna etablera sig i samhället, de får problem att hyra en bostad, köpa sig en telefon. Ska du flytta och vill hyra ett släp blir det nej, samma sak om du har betalningsanmärkningar och vill teckna ett elabonnemang. Allt det här minskar handlingsfriheten kraftigt.
Vad är den vanligaste orsaken till att unga hamnar i skuld?
– Ofta har det tagit mobillån eller köpt något, exempelvis en telefon. Man kanske sommarjobbar och har pengar och tycker att man har råd med en ny telefon för mellan 400 och 600 kronor i månaden. När sommarjobbspengarna är slut och det bara är studiebidraget kvar så kan 500 kronor i månaden vara mycket pengar. Man får svårt att klara ekonomin.
Vilka riskerar att drabbas?
– Vem som helst kan drabbas. Du kan bli av med jobbet eller bli sjukskriven. Om du pluggar och jobbar extra och inte får jobba så mycket som du tänkt så kan du hamna i stora problem om du har skulder att betala på. Kan du inte betala stiger din skuld. Jag hade en kille här nyligen som inte betalat sin skuld på ett bredbandsabonnemang på flera år. Den hade stigit från 543 kronor till nära 3 000.
Vad gör den som hamnat i den situationen?
– Den som är i tillfällig ekonomisk knipa en månad brukar kunna få skjuta upp betalningen. Mycket beror också på vilket skyddsnät en person har. Kan föräldrar eller någon annan ställa upp med hjälp kan det vara lättare att lösa. Är skulderna stora och inte går att betala kan man få skuldsanering. Men så illa går det sällan för ungdomar. Den som besökte oss och hade störst skuld förra året var skyldig 99 000 kronor.
Hur ska en ung person tänka när hen ska köpa något, tycker du?
– Man ska sätta sig och ner och gå igenom sin ekonomi för att få kontroll på vad man har råd med. Den som bor hemma kan ju ta sina föräldrar till hjälp. Ha aldrig bråttom med ett köp. Handla inte på impuls. Jag tror att många gör de dåliga köpen när de bestämmer sig snabbt. Då hinner man inte tänka. Ställ dig frågan - behöver jag verkligen det här eller klarar jag mig med det jag har? Nätet är fullt med lockande erbjudanden. Dela inte upp betalningen av ett köp, då är risken större att du handlar annat för pengarna du ska ha för kommande avbetalningar.
Vi pratar bara om att köpa. Hur viktigt är det att spara?
– Det är jätteviktigt att ha en ekonomisk buffert, även för den som har en liten ekonomi. Jag brukar säga att man ska ha tre gånger så mycket i buffert som man har i utgifter. Då klara man ofta av en ekonomisk svacka.
Varför är det så svårt att ta sig ur en ekonomisk knipa?
– Därför att det utlöser en kris som ofta övergår i ett sorts kaos. De som drabbas tappar kontrollen och ser ingen väg ut. Ett vanligt fenomen är att sticka huvudet i sanden och vägra se problemen. Det kan leda till att den skuldsatte inte prioriterar hyran för sitt boende först utan andra skulder, och blir av med lägenheten. Det är det sämsta man kan göra. Det är viktigt att prata med någon om problemen. Då går de oftast att lösa, även om det är jobbigt.
Vad gör ni för att inte unga ska hamna i den här fällan?
– Vi har ett uppdrag att besöka kommunens gymnasieskolor. Målet är att varje elev ska ha fått en lektion i privatekonomi av oss. Det är mycket uppskattat av eleverna.