På onsdagskvällen uppger räddningstjänsten att läget för branden är oförändrat.
- Det tar tid, men vi är optimistiska. Släckningsarbetet kommer att pågå under hela natten, sade Ulrika Häggroth vid Storstockholms räddningscentral vid 22-tiden på onsdagskvällen.
Larmet om branden kom in till räddningstjänsten vid 15-tiden på onsdagen då en person som vistades ute på Långsjön strax väster om Almunge ska ha sett en brand på cirka 7-8 kvadratmeter. När räddningstjänst väl anlände till platsen brann ett område på motsvarande 20 000 kvadratmeter.
– Branden har spridit sig med en väldig fart, sade Magnus Bengtsson vid Storstockholms räddningscentral under onsdagen.
Åtta brandenheter skickades initialt ut men mer resurser krävdes under dagen i takt med att branden spred sig. Totalt deltog elva enheter i släckningsarbetet och en civil helikopter vattenbombade branden.
UNT:s Adam Sjöborg var under onsdagen på plats i området.
– Det är riktigt kraftig rökutveckling som syns lång väg. Just nu susar en helikopter ovanför mig som vattenbombar branden minst var femte minut. Det är ett svårtillgängligt område precis vid Långsjön som brinner, sade han under onsdagseftermiddagen.
Först vid 19.30-tiden på onsdagskvällen hade räddningstjänsten lyckats omringa branden och man började då arbeta inåt för att begränsa elden. Då kunde man också konstatera att ett skogsområde på 300 x 600 meter, alltså cirka 180 000 kvadratmeter, var nedbrunnet.
Branden spred sig under dagen österut i vindriktningen mot Almunge. Området där branden härjar är dock obebott och det finns inga uppgifter om att några personer eller fastigheter har drabbats. Den prognos som räddningstjänsten kunde ge på onsdagskvällen var att släckningsarbetet skulle behöva pågå åtminstone fram till torsdag eftermiddag.
Brandens läge invid sjön har gjort att räddningsarbetet blivit något enklare:
– Vatten har vi kunnat vi ta från sjön, så på så vis har det hjälpt, sade Magnus Bengtsson vid Storstockholms räddningscentral.
Hur påverkar den stora skogsbranden i Västmanland er förmåga att bekämpa denna brand?
– Visst hade det varit bättre om vi hade haft alla enheter hemma, men det finns resurser. Nu gäller det att vi samlar de enheter vi har, sade Magnus Bengtsson.
Under onsdagen fick räddningstjänsten signaler om att frivilliga ur allmänheten planerade att bistå räddningspersonalen. Detta ville räddningstjänsten då avråda från.
– Vi uppskattar all hjälp men man måste gå via frivilligorganisationer som exempelvis hemvärnet om man vill hjälpa till. Vi har inte resurser att organisera eller informera frivilliga utan vi måste koncentrera sig på att släcka bränder, sade Ulrika Häggroth vid Storstockholms räddningscentral.
Tidigt på torsdagsmorgonen meddelade Fredrik Backland vid Storstockholms räddningscentral att man fått branden under kontroll.
— Det är egentligen två bränder som man jobbar med i det området. Den södra, som ligger rakt ut från Almunge, fick man väldigt bra effekt på släckningsarbetet och där har man under natten mest arbetat med eftersläckning och kontroll, säger Fredrik Backland.
Den andra branden, som är mindre i omfattning, har rasat i Ljusmossen, och även där ser prognosen god ut.
Räddningstjänsten kommer under morgonen att skicka ut befäl till bränderna för att kontrollera läget, och förhoppningen vid 05.30-tiden på torsdagsmorgonen var att man skulle kunna lämna båda platserna under förmiddagen.
Vid lunchtid på torsdagen hade räddningstjänst en enhet kvar i Almunge och efter lunch tar markägaren över. Uppger räddningstjänst.