– Vi genomför denna symboliska handling för det palestinska folkets rättigheter, säger Jeanette Escanilla och tar några tuggor av snabbmaten som besättningen mumsar på innan det bär iväg.
Ett hundratal personer befann sig i Stadsträdgården intill Islandsbron för att vinka farväl till Uppsalabåten, en nio meter lång Comfortbåt från 1979, som döpts till Falestine och som när seglatsen är i hamn kommer att skänkas till ungdomar i Gaza.
Under kvällen hölls tal av politiker med Uppsalaanknytning, bland annat Erik Pelling (S) och Emma Wallrup (V), samt lokala talespersoner från Ship to Gaza i Uppsala.
Syftet med seglatsen, som går genom Frankrikes kanaler, är att bryta Israels blockad mot Gaza och det är första gången en svensk Gazakonvoj lämnar Uppsala med förnödenheter till det palestinska folket.
– Vi har lastat skeppet med en del medicin men i första hand är det här en opinionsbildande resa för att visa vår solidaritet med folket i Gaza, säger AmilSarsour, talesperson för lokalavdelningen i Uppsala.
Med livet som insats deltog han i en liknande resa 2010 då han pistolhotades och fängslades för sin medverkan. Han hade velat följa med även i år men fick ingen plats.
– Visst, det är riskabelt, men vi tar det. På grund av blockaden är Gaza det största utomhusfängelset i världen med 2,5 miljoner människor som saknar infrastruktur, rent vatten, medicin och andra förnödenheter, säger han.
Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som funnits i ungefär 11 år. Föreningen finns i länder över hela världen och genomför aktioner där stora fartyg seglar från olika hamnar till Gaza för att dela ut humanitärt bistånd. Förutom Uppsalabåten, seglar två andra båtar från Göteborg samt en fiskebåt från Norge. Inte förrän i augusti beräknas konvojen vara framme i Gaza.