– Det första vi gjorde denna mandatperiod var att skapa oss en bild utav vilka behov vi har i Uppsala kommun. Vi har tittat på vad kommunen erbjuder, vad som erbjuds i andra kommuner med liknande förutsättningar, samt vad medborgare och föreningar anser sig sakna, säger Rickard Malmström, miljöpartist och ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.
Som en del av detta projekt mätte de bland annat hur mycket olika anläggningar och motionsspår används. Det är detta samlade material som ligger till grund för den stora satsningen på arenor och idrott i Uppsala som sker just nu.
– Vi har tagit reda på hur det ser ut i verkligheten i kommunen. Och då såg vi att vi hade ett behov av idrottshallar och simanläggningar, samt hallar för gymnastik och motorik. Men även allaktivitetsplatser som riktar sig till hela befolkningen, säger Rickard Malmström och fortsätter:
– Det ledde till att vi bestämde oss för att göra en gigantisk investering och bygga en helt ny simanläggning i Fyrishov. Vilket är ett i raden av beslut om investeringar i olika idrottsanläggningar.
Utöver renoveringen av Fyrishovs badavdelning så har även Fyrishovs Multihallar, SEB USIF Hallen, IFU Arena och Relitahallen färdigställts under de senaste tio åren. Vissa under Alliansen, andra av den rådande rödgröna majoriteten som även ärvde några av byggprojekten. Mohamad Hassan (L) sitter, liksom Rickard Malmström, i idrotts- och fritidsnämnden. Han instämmer med Rickard Malmström om att kommunen i dagsläget har ett bra utbud av idrottsarenor och hallar, men tycker däremot att de rödgröna tog i för lite rörande renoveringen av Studenternas IP.
– Vi ska inte bygga bara för Sirius utan för hela Uppsala. Med det i åtanke så satsar vi för lite på Studenternas IP. Hela projektet är en kompromiss där de rödgröna initialt ville bygga för runt en publikkapacitet på runt 3 000, medan jag hade hoppats på en kapacitet på 15 000. Kritikerna menar att det har Sirius aldrig fyllt, vilket kanske stämmer. Men Studenternas har redan stått i hundra år och vi borde bygga lika långsiktigt och göra oss relevanta på EM-nivå, samt andra stora evenemang. Nu kommer Studenternas aldrig vara aktuellt för sådana satsningar, säger Mohamad Hassan.
Är det något du anser fattas i Uppsala just nu?
– Får vi till Studenternas så tycker jag att vi har en bra idrottsinfrastruktur. Men situationen är inte perfekt. Det saknas fortfarande för bandyn, badminton och även för boulespelarna. Men det är inget som är akut, vilket det var för friidrotten och för innebandyn. Men på min prioriteringslista står simhallar först nu. Det ingår ju även i skolundervisningen att alla barn ska kunna simma. Det finns mindre kommuner som ligger bättre till än oss på den punkten, svarar Hassan.
Rickard Malmström är inne på samma spår och betonar att Uppsala är en växande stad och har därmed ett växande behov.
– Vi har klättrat i rankningen över idrottsstäder. Men i och med att vi är en växande stad så kommer vi få nya behov, men vi kommer även få in större skatteintäkter. Det ger oss möjligheter att rätta till det som är skevt, även om det alltid är dyrare att bygga nya arenor jämfört med vad en ny invånare tillför. Det gäller hela kommunapparaten, säger Rickard Malmström.
Så innebär det en ökad stress på kommunens budget?
– Till viss del, då marknaden har blivit överhettad och det råder brist på byggentreprenörer. Men vi behöver växa och vi har bra koll på kommunens ekonomi idag, säger Rickard Malmström och tillägger lättsamt:
– Men enorma projekt ger grogrund för stress då och då i en mänsklig kropp!