Sommarlov och semestertider är här och många letar sig gärna till svalkande badvatten. Samtidigt visar en undersökning som Novus låtit genomföra på uppdrag av Trygg-Hansa att många föräldrar känner stor osäkerhet kring badandet.

– Simkunnighet hos barnen i kombination med att vuxna håller uppsikt är de absolut viktigaste åtgärderna för att förhindra ett drunkningstillbud, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Enligt undersökning, då 303 föräldrar har intervjuats, uppger hälften att de känner oro när deras barn badar utomhus i sjö och hav. Var tredje förälder uppger också att de är osäkra på om de har tillräckliga kunskaper för att ingripa vid ett drunkningstillbud.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på att bada i en uppvärmd pool och i öppet vatten som är kallt och mörkt, säger Alexandra Gahnström.

Hon rekommenderar dessutom alla småbarnsföräldrar att skaffa sig rätt kunskaper för att vara väl förberedda inför strandbesöket.

– Att ha kunskap i första hjälpen och hjärt-lungräddning för barn, vilket skiljer sig mot den vuxna motsvarigheten, kan vara livsavgörande. Det går väldigt fort om olyckan väl är framme.

Tio tips för att bada säkert med barn i sommar:

1. När barnet är i vattnet, lägg bort mobilen, läsplattan och boken och håll uppsikt.

2. Små barn in vattnet ska vara på gripavstånd så att de direkt går att nå om något skulle hända.

3. Var särskilt försiktig i början av sommaren när vattnet är kallt.

4. Barn ska alltid ha flytväst i båt, men gärna även på bryggan. På små barn kan man sätta en räddningsväst som vänder barnet rätt i vattnet.