Det är trångt vid ingången till beställningsbordet på Vårdsätra musteri. Hela loftet är täckt av kassar och bunkar fyllda med äpplen. "Vi tar inte emot mogna äpplen!" står det på en skylt.

– Jag undrar hur man vet om äpplet är tillräckligt hårt...? frågar Isabelle Millner som kommit till musteriet för första gången med sina föräldrar, Anette och Rikard Millner.

Kunderna får själva lämna sina äpplen och skriva upp sig på en lista med namn och telefonnummer.

Artikelbild

| Musten kan frysas in eller göras till vin, cider eller géle.

– Äpplena ska vara stenhårda! Knacka på det så känner du, säger en annan kund som besökt gården i flera års tid.

Kön växer sig längre när Claes Martelleur och Lillebeth Svedberg kommer för att lämna in höstens skörd.

– Dessa är av sorten Åkerö som kommer direkt från träden. Det är tydligen den bästa sorten att göra must på såg jag på hemsidan, säger Lillebeth Svedberg och pekar på en korg full av skära äpplen. Det är inte första gången hon kommer till musteriet.

– Vi brukar vara här ofta. Man kan få must med eller utan konserveringsmedel. Men jag vill ha utan, för jag brukar frysa in musten. Den här gången tänkte jag prova att göra vin av den.

Artikelbild

| Äpplena tvättas, rivs och pressas. Katarina hinner med att musta ungefär femton gånger på en dag.

På andra sidan ladan står musteriägaren Katarina Johansson och pratar i telefon.

– Blir det märken på äpplet om du trycker på det? Ja, då är det ju moget! säger hon.

Artikelbild

| Isabelle Millner lärde sig att knacka på äpplet för att avgöra om det är övermoget eller tillräckligt hårt för att kunna mustas.

Folk fortsätter att droppa in på gården och det märks att det är ett rejält överskott på äpplen i år.

– Ja, men jag kan inte prata mer! Det är så stressigt här, säger Katarina Johnsson och lägger på.

Artikelbild

| Magasinet på gården där äpplena lämnas in är fullproppat av höstens skörd.

Förra året blev det knappt några äpplen alls. Då hade musteriet bara öppet en gång i veckan.

– I lördags när vi öppnade klockan åtta var det tomt på loftet. Vid 14-tiden hade vi fått in 80 beställningar, då fick vi stänga för att hinna musta i kapp. Jag är ensam här just nu, och då hinner jag bara musta kanske 15 gånger om dagen.

Artikelbild

| Claes Martelleur besökte Vårdsätra musteri för första gången. Med sig hade han äpplen av sorten Åkerö.

Musteriutrustningen bullrar när den pressar ut saften från äpplena.

– Det är viktigt att äpplena är stenhårda. Är de mogna täpper de till hålen i dukarna. Men det är många som inte lyssnar. Då får vi stå här och tvätta ur, säger Katarina Johansson och släpper ner fler äpplen i maskinen.

Artikelbild

| Katarina Johansson har fullt upp på musteriet. I lördags fick hon närmare 80 beställningar.

Musteriverksamheten startades av Birgit och Hans Johansson på 60-talet. I dag drivs musteriet av dottern Katarina med familj.

– Den här maskinen importerade pappa från Österrike. Den är väl 40 år, men fungerar fint än!