Saneringsföretaget Anticimex gjorde 1 152 råttsaneringar i Uppsala län under förra året, en ökning med 14 procent jämfört med 2015.
– Uppsala står för den största delen av den ökningen, så är det ju, säger Joakim Olsson, platschef på Anticimex skadedjurskontor i Uppsala.
Han berättar att den stora anledningen till detta är stans alla nybyggen.
– Så fort man sätter ner grävskopor, skrämmer man upp råttor från där de bor i backen. Då är det inte ovanligt att de närmar sig oss människor där vi bor.
Vi människor erbjuder både mat och husrum där råttor kan flytta in och trivas, så det är inte så konstigt att staden har mycket råttor. Joakim Olsson tycker inte att stadsborna generellt är mer känsliga för råttorna än vad man är på landsbygden.
– Det skulle jag inte vilja säga. Råttproblem tycker ingen om, oavsett om du bor på landet eller i stan. Har man problem med råttor då behöver man åtgärda det, är min uppfattning.
Förutom att sprida smitta och smutsa ner, kan råttor ställa till det rejält om de börjar tugga i sig till exempel elledningar i en bostad. Det handlar enligt Joakim Olsson om att hålla råttorna på en rimlig nivå.
– Finns de ute i skogsbacken gör de ingen förnär, det är när de kommer lite för nära där vi bor, lever och verkar som det krockar. Men det går inte att ta bort dem helt – och kanske ska det inte vara så heller, säger han.
Förr bekämpades råttor med gift, men reglerna har ändrats och det finns numera restriktioner mot giftanvändningen. Anticimex har gått över till fällor, som skickar ett sms eller mejl varje gång en råtta gått i fällan.
– Man vill inte sprida gift i naturen och dessutom får vi en helt annan övervakning över var råttorna finns och vi vet hur många som stryker med, säger Joakim Olsson.
Han vill inte säga exakt var de har bekämpat råttor i Uppsala, men menar att fällorna är effektiva.
– Det finns områden där vi lyckats riktigt bra, där vi har tagit flera hundra råttor under en veckas tid.