Det framgår av en studie vid ett regionsjukhus i Nepals huvudstad Katmandu, som publiceras i facktidskriften Pediatrics.
– Våra resultat är mycket uppmuntrande, men ska ändå bara ses som ett första steg. Fler förbättringar i resten av vårdkedjan under nyföddhetsperioden behövs för att påtagligt minska spädbarnsdödligheten, säger läkaren Mats Målqvist, forskare vid Enheten för internationell mödra- och barnhälsovård vid Uppsala universitet, som varit med och utarbetat programmet.
Att nyfödda inte andas eller andas för dåligt för att syresätta sitt blod är ett livshotande tillstånd, men det brukar kunna hävas om barnet snabbt får hjälp med att förse lungorna med syrerik luft. En metod att ge andningshjälp är att förse barnets luftvägar med luft via en enkel andningsmask som sätts över munnen och näsan.
– I låginkomstländer världen över är tyvärr denna enkla metod underutnyttjad, även när man har tillgång till sådana andningsmasker på förlossningsavdelningen. I stället används ofta ineffektiva och ibland direkt skadliga metoder för att försöka få igång andningen, som att suga luftvägarna eller daska eller vända uppochner på barnet, säger Mats Målqvist.
Den nya studien prövade ett speciellt program för att lära förlossningspersonalen värdet av att sätta in andningshjälp redan inom en minut efter att en nyfödds andningssvårigheter upptäckts och fortlöpande träna dem att använda andningsmasken för detta.
– I programmet ingick också att uppmuntra till att våga göra detta på eget initiativ när ingen läkare fanns med i förlossningssalen, säger Mats Målqvist.
Resultaten av programmet var slående. Innan denna utbildnings- och träningsinsats påbörjades dog 14 av 1 000 barn som föddes vid sjukhuset direkt i anslutning till förlossningen eller under den första levnadsdagen. Efter att programmet hade genomförts dog 5 av 1 000 barn vid sjukhuset så tidigt efter födelsen.
– Denna sänkning av dödligheten kan kopplas direkt till att andelen nyfödda med andningssvårigheter som fick hjälp med andningsmasken inom en minut efter dödelsen steg från inga alls till över 80 procent. Samtidigt sjönk användningen av olämpliga metoder för att få igång andningen drastiskt, säger Mats Målqvist.
I fortsatta studier planerar forskarna att testa utbildnings- och träningsprogrammet för förlossningspersonal även på distriktssjukhus på landsbygden, där de flesta barnen i Nepal föds.