– Varför Rackarbergsgatan heter som den gör?
Studenten Linnea Carlson, som bor i en av Rackarbergsgatans studentkorridorer, funderar lite medan duggregnet tilltar.
– Det vet jag inte, men jag har tänkt att det kanske legat någon gammal galgbacke här eller så.
LÄS MER: Bäverns gränd är Uppsalas hetaste gränd
Hon är inte långt från sanningen. Här på Rackarberget ska bödelns hantlangare – rackaren – ha hållit till. Rackarens uppgift var att hjälpa till vid avrättningar och sedan begrava liken. Rackaren bodde, enligt Mats Wahlbergs bok "Uppsalas gatunamn", i den så kallade Rackarnäbben, i hörnet av Kyrkogårdsgatan och Skolgatan.
– Aha, säger Linnea Carlson. Lite olustig betydelse är det ju. Fast bödelsgatan hade ju varit betydligt värre, rackare är ju inte så laddat.
Men det finns inga uppgifter om att man avrättade folk just här på Rackarberget. Den avrättningsplats i Uppsala som står omskriven i historiska dokument ligger ett par kilometer åt nordost, i norra Svartbäcken, och hette just Galgbacken.
Rackarberget är sedan 1950-talet ett utpräglat studentområde. Den äldsta delen, Gamla studentstaden, var Sveriges första stora studentområde. Rackarbergsgatan ligger i den östra delen av Rackarberget. Ena delen av gatan sträcker sig mellan S:t Johannesgatan och Luthagsesplanaden, den andra delen slingrar sig fram inne i studentområdet. De vitputsade husen längs gatan byggdes på 1960-talet.
Det är praktiskt med studentområden; där finns alltid folk att intervjua även mitt på dagen. Som Filip Lönnström och Elvira Bäckström som kommer gående hand i hand. De har just varit och käkat lunch på stan, nu ska de hem till tvåan som de flyttade in i i april. De trivs här.
– Det är så fint här, så lummigt och grönt. Och massor av grillar och uteplatser, säger Elvira Bäckström.
Fast när hon får veta varför Rackarbergsgatan heter som den gör hon en lätt förfärad min.
– Creepy! Läskigt!
Erik Haglund som kommer sneddande in på gatan från Folkes livs ser däremot lite nöjd ut när han får höra historiken.
– Det är ju mycket roligare med historiska namn än namn som inte betyder något, säger han.
Erik Haglund har bott på Rackarbergsgatan i åtta år – nu är han inne på sin andra studieomgång. Han trivs. Förutom att gatan ligger så bra och centralt till i stan är det också ett område där massor händer.
– Det är mycket fester och ganska mycket oordning eftersom många precis flyttat hemifrån. Det är en accepterande stämning här och inte så höga krav, det gillar jag.