Rackarberget får 500 bostäder

Planerna på renovering och nybyggnad i stor skala på Rackarberget i Uppsala går vidare. Totalt 500 nya bostäder kan bli verklighet genom förtätning.

Förskolepaviljong på Rackarberget.

Förskolepaviljong på Rackarberget.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-11-09 08:04

Fastighetsbolaget Studentstaden i Uppsala förbereder upprustning av 1 000 befintliga korridorsrum och lägenheter i studentområdet från 1960-talet. Dessutom planerar bolaget för ett tiotal nya hus i kvarterets ytterkanter, med plats för bostäder, butiker, service och annan verksamhet. Förändringarna berör endast de östra delarna av Rackarberget. I den äldre delen mot Tiundagatan planeras ingen nybyggnad.

Enligt planerna kan drygt 480 nya studentbostäder få plats i området. De nya husen placeras nära de befintliga och planeras få liknande utseende och samma höjd, upp till fem våningar.

– De nya bostäderna blir små yteffektiva lägenheter på 22-25 kvadratmeter, men vi vill också bygga tvåor och treor som fler kan dela på. Sådana lösningar är populära bland studenter, säger Studentstadens vd Benny Enholm.

Den soliga höstdag när UNT besöker området råder stiltje runt husen. På en balkong sitter Catrin Bengtsson med sina kursböcker. Hon har sett bostadsbolagets förslag till utbyggnad och känner ingen oro för att hennes balkong ska hamna i skuggan av nya hus:

– Det ser bra ut, de ska inte bygga här på gräsmattorna utan längre ut åt sidorna, säger hon, men konstaterar också att en nyproducerad bostad kan bli dyr för en vanlig student:

– Visst, det behövs studentbostäder, men samtidigt kan man undra vilka studenter som kommer att kunna flytta in i de nya lägenheterna.

Förutom bostäder vill fastighetsbolaget få in mer verksamhet i kvarteret. Nuvarande butikslänga med bland annat Ica-affären vid S:t Johannesgatan - Rackarbergsgatan kan komma att rivas och ersättas av en större butikslokal med bostäder ovanpå.

– En modern livsmedelsaffär och ett gym känns ju givet på en sådan här plats. Vi drömmer också om att kunna återuppväcka Rackarbergets restaurang och kanske Rackispuben, säger Benny Enholm.

En förskolepaviljong med tillfälligt bygglov mitt i området rivs och ersätts av nya förskolelokaler, om planerna blir verklighet. Områdets ursprungliga förskola, ritad av den kände arkitekten och formgivaren Bruno Mathsson, ska bevaras men kan i framtiden få annan användning.

Samtidigt med nybyggnadsplanerna förbereder Studentstaden en omfattande renovering av de befintliga cirka 1 000 studentbostäderna i området. De äldre bostadshusen intill rustades för omkring femton år sedan. Nu har turen kommit till de nyare husen. Planlösningarna med korridorsrum ska behållas:

– Korridorboende är en väldigt bra inkörsport till studentlivet i Uppsala där man enkelt lär känna folk, säger Benny Enholm.

Arbetet blir ändå omfattande med evakuering av hyresgästerna under renoveringen. Hela paketet med upprustning och nybyggnad lär innebära att området blir en byggarbetsplats under flera år. Studentstaden har ännu ingen prislapp för storbygget, men enligt fastighetsbolaget måste arbetet hållas på en nivå som gör att studenterna klarar att betala hyran:

– Det handlar inte om att göra mer än nödvändigt. Vi ska bland annat se om det finns tekniska möjligheter att bygga separat wc och dusch till varje rum. En undersökning har visat att 95 procent av alla studenter inte vill dela dusch och toalett, säger Benny Enholm.

Hur mycket höjs hyrorna efter renoveringen?

– Vi får återkomma till nivåerna, men för oss är det viktigt att byggandet matchar våra kunders plånböcker.

Kommunen ska nu arbeta fram ett förslag till ny detaljplan för utbyggnaden. Om tidsplanen håller kan förslaget bli klart för samråd, då grannar och andra får lämna synpunkter, kring halvårsskiftet nästa år.

Fakta Landets första stora studentområde

Den äldsta delen av Rackarberget - Gamla studenstaden - byggdes i början av 1950-talet och var landets första samlade bostadsområde i stor skala för studenter. Det väckte stor uppmärksamhet bland byggfolk och planerare. I början av 1960-talet fortsatte utbyggnaden med punkt- och lamellhus österut, mot Rackarbergsgatan. Området är klassat som kulturhistoriskt värdefullt av Uppsala kommun. Både de äldre och de nyare bostadshusen är ritade av arkitekten Arthur von Schmalensee.

Källor: Eriksson/Ehlin: Uppsala en växande stad, Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!