Prisas för beskrivningar utan ord

Med hjälp av figurer och illustrationer vill entreprenören Johan Lundell underlätta förmedlingen av kunskap. Under tisdagen tilldelades hans företag Nodd 1,6 miljoner kronor i projektstöd av Post- och telestyrelsen.

Pris. Under tisdagen fick Johan Lundell motta priset i årets innovationstävling.

Pris. Under tisdagen fick Johan Lundell motta priset i årets innovationstävling.

Foto: Privat

Uppsala2018-01-24 18:30

Uppsalaentreprenören Johan Lundell är profilen som ligger bakom utbildnings- och kunskapsförmedlingsföretaget Nodd. Företaget arbetar med så kallade notationer, det vill säga förmedling av kunskap eller information utan ord. Under tisdagen mottog han Post- och Telestyrelsens innovationspris 2017.

– Det här är det roligaste besked jag har fått i mitt yrkesliv. Jag har knappt förstått det själv, jag går bara runt och ler, säger en märkbart stolt Johan Lundell.

Det är fjortonde gången som Post- och Telestyrelsen delar ut sitt innovationspris. I år var temat ”Arbetsmarknad för alla” och sammanlagt var över 130 förslag och idéer med och tävlade. Johans Lundells innovationsförslag går ut på att med hjälp av figurer och bilder underlätta för personer med funktionshinder att ta till sig information och instruktioner.

– I vissa fall finns det bättre sätt att bära kunskap än ord. Vem skulle till exempel bygga ett hus utan en ritning? Men när det gäller processer och beskrivningar då använder vi nästan alltid ord. En manual för något behöver inte vara 30 sidor lång och översättas till all världens språk. Man behöver inte alltid beskriva, man kan visa. Jag tror att man kan tänka mer som IKEA och LEGO.

Vinsten på 1,6 miljoner kronor och innebär att Johan Lundell tillsammans med tre företagspartners kan inleda ett 15 månader långt projekt. Genom samtal med branschföreträdare är målsättningen att skapa ett öppet system på nätet som kan användas för att lättare ta fram till exempel instruktioner eller manualer.

– Den här ansökan eller vinsten som det ju faktiskt är, handlar om visualisering av underhåll. Vi kommer börja med att hålla möten med branschen för att höra efter vad det är för något som de vill ha mer överskådligt. Det handlar om information inom underhåll, maintenance och framförallt instruktioner. Det ska vara en plattformsoberoende onlinehistoria. Vi kommer börja med att lyssna på vad branschen efterfrågar och sedan börjar vi med arbetet att ta fram det nya systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!