Den rödgröna majoriteten lanserade tidigare i år en handlingsplan med 89 åtgärder för att vända utvecklingen i Gottsunda/Valsätra. Trygghet, arbete och delaktighet är några fokusområden.
– Målet är ambitiöst: Gottsunda ska bort från polisens lista över särskilt utsatta områden, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
Många satsningar har gjorts i Gottsunda. Varför vore detta annorlunda?
– Dels för att det inte varit såhär samlat och uthålligt tidigare. Det har funnits många bra projekt, men de har upphört när pengarna är slut. Dels för att vi nu satsar på både mjuka och hårda åtgärder: det krävs förebyggande sociala insatser samtidigt med repressiva åtgärder som ordningsvakter och kameraövervakning. Ska vi lyckas måste vi göra allt samtidigt.
En koll bland politiker i kommunstyrelsen visar att de flesta partier vill se mer av såväl jobbsatsningar och tidiga sociala insatser som hårdare tag mot stök och kriminalitet.
Liberalerna föreslår bland annat att kommunala förvaltningar ska kunna använda tomma lokaler i Gottsunda för att på så sätt öka antalet arbetsplatser i stadsdelen. Centerpartiet driver frågan om obligatoriska samhällsjobb för alla som går med långvarigt försörjningsstöd, som exempelvis att vara rastvakt i skolor eller en förstärkning på äldreboenden.
– Människor får vettiga sammanhang där de känner att de gör nytta. Det är det bästa sättet att inkludera människor. Man får kontaktnät, lär sig språket, kommer upp på morgnarna, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C).
Finns inte en risk att andra tjänster då försvinner?
– Nej, det skulle handla om tjänster som inte finns i dag.
Här kan du läsa vad samtliga partier i kommunstyrelsen anser.