Många har reagerat över den illa medfarna fasaden på det så kallade J-huset som håller på att byggas vid Akademiska sjukhuset. I över ett år har delar av isoleringsmaterialet hängt på fasaden, oskyddat för väder och vind. Med tiden har det missfärgats och vittrat sönder.
Redan för ett år sedan begärde sjukhusledningen en förklaring till fasadens utseende. En projektledare svarade att isoleringen är tålig och att den består av ett syntetiskt skum kallat pir.
I förrgår fick dock Region Uppsala information om att byggföretaget Skanska inte alls använt pir. Istället utgörs isoleringsplattorna på J-huset av så kallat fenolskum.
Finlands byggnadstekniska laboratorium har testat fenolskum och anger att det suger upp betydligt mer fukt än pir. En liknande varning kommer från Mikael Sandberg, fuktspecialist vid byggkonsultfirman Bengt Dahlgren AB.
– Fenolskum tar upp mer fukt än pir. Det finns risk att även J-husets betongstomme sugit upp fukt i och med att isoleringen hängt uppe så länge, säger Mikael Sandberg.
Börje Wennberg (S), regionråd vid Region Uppsala, är mycket kritisk till att Skanska använt fenolskum istället för pir.
– Det här är fullständigt nya uppgifter. Vi har avtal med Skanska som lovat att leverera något de inte gjort. I så fall är det frågan om avtalsbrott.
– Vi är uppriktigt förvånade och ser mycket allvarligt på detta, säger Börje Wennberg.
Marcus Andersson, regionchef vid Skanska, vill inte diskutera vilka material som anges i kontraktet med Region Uppsala. Han anser att Skanska har levererat enligt kontraktet och att företaget inte gjort fel.
– Fenolskum har bättre egenskaper än pir vad gäller isolering och brandbeständighet, säger Marcus Andersson.
Det finns experter som avråder från fenolskum.
– Experter tycker olika saker. Vi har anlitat två olika experter som bedömer att det inte finns någon risk för fuktproblem.
Han framhåller att de skadade isoleringsskivorna på fasaden byts ut innan byggnaden kläs med tegel, ett arbete som för närvarande pågår.
Region Uppsala begär nu garantier från Skanska om att den isolering som monterats på fasaden klarar samma krav som det utlovade pir-materialet.
Ärendet innehåller flera märkliga turer. En fuktexpert som Region Uppsala anlitat uppgav i vintras i en skrivelse att isoleringen utgörs av pir.
– Vi ställer oss frågan varför fuktexperten anger att det är pir eftersom det inte stämmer, säger Kent Strömberg vid Region Uppsalas fastighetsavdelning.
Borde ni inte själva kontrollera vilka material som levereras till J-huset?
– Skanska har ett program för egenkontroll som vi köper in och vi har granskat att de följer sitt kontrollprogram. Enligt Skanska har de trott att isoleringen utgjorts av pir.
Fenolskummet har gjutits ihop med betongelement innan det levererats till J-huset. "Det är mycket tvivelaktigt att använda fenolskum som isolering vid tillverkning av betongelement, där fenolskummet kommer i kontakt med fuktig betong", skriver Finlands byggnadstekniska laboratorium.
Eftersom isoleringsskivorna hängt oskyddade på fasaden under så lång tid har produktanvisningarna blivit kraftigt åsidosatta, konstaterar fuktexperten Mikael Sandberg. På frågan om teglet på J-husets fasad bör tas ner för kontroll av fukten svarar han:
– Jag vill inte spekulera. Det måste avgöras av mätningar på plats.