Övergrepp på Fyrishov ledde till normkurs

Efter flera fall av sexuella ofredanden på Fyrishov startades en utbildningssatsning kring sexualitet och normer för ensamkommande ungdomar i Uppsala.

Här på Fyrishov skedde en rad sexuella ofredanden under vintern 2015-2016. Det kom fram att nyanlända ungdomar låg bakom övergreppen.

Här på Fyrishov skedde en rad sexuella ofredanden under vintern 2015-2016. Det kom fram att nyanlända ungdomar låg bakom övergreppen.

Foto: Christine Richter

Uppsala2017-05-23 08:00

Under vintern 2015-2016 polisanmäldes ett tiotal fall av sexuella ofredanden mot barn på Fyrishov. Det kom fram att nyanlända tonårspojkar låg bakom brotten, och att det flera gånger handlat om en grupp av killar som agerat ihop. Detta fick kommunalrådet Mohamad Hassan (L) att reagera och föreslå en kurs om normer och jämställdhet för ensamkommande ungdomar.

Läs mer:"Nyanlända bakom övergrepp"

Läs mer: "Ge flyktingar sexualundervisning"

Sagt och gjort. Uppsala kommun skrev ett avtal med RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) i Uppsala, som med start i mars 2016 höll utbildningar på fritidsgårdarna Grand och Genomfarten samt utbildningar för personal på boenden för ensamkommande.

– Vi har haft tre olika teman: normer, sexualitet samt kroppen och relationer, säger Matilda Strömberg, projektledare på RFSU i Uppsala.

RFSU har sedan februari i fjol även hållit utbildningar om sex och samlevnad i språkintroduktionsklasser på gymnasiet, ett projekt som fortsätter året ut. Matilda Strömberg berättar att grunden i RFSU:s utbildningar inte handlar om att tillrättavisa, utan att ta upp sex och samlevnad med ett positivt fokus.

– RFSU har ett väldigt tydligt antirasistiskt perspektiv och vi utgår inte från att någon grupp skulle vara mer benägen att överträda gränser än andra. Vi utgår från att alla känner till att personer har olika gränser och dessa måste respekteras.

Det var ju utifrån händelserna på Fyrishov som politikerna beslutade om att en kurs behövs. Kan man utgå från att alla känner till gränser?

– Vi har samtal om ömsesidighet, samspel och samtycke, vad som är bra ja- respektive nejsignaler. Vi talar om att det ska finnas en bra-känsla i allt sexuellt en person vill göra, vare sig det handlar om sex med sig själv eller med någon annan.

Informerar ni om att det är ett brott att tafsa på någon?

– Nej, alla är väldigt informerade om att det är olagligt att göra något mot någons vilja. Jag upplever att ensamkommande ungdomar är lika medvetna om rätten till sin egen kropp som svenska ungdomar. Och man ska komma ihåg att vi bara är ett komplement till skolan, som ju ska ta upp sådant som kränkningar.

Enligt Matilda Strömberg har RFSU inte haft i uppdrag att föreläsa om vad jämställdhet är.

– Det är skolans uppdrag. Men vi har det integrerat i hela utbildningen. Om vi pratar om lust till exempel pratar vi om att man har rätt till lust oavsett vilket kön man har.

Fyrishov införde vintern 2015/16 en rad åtgärder, däribland fler badvakter, fler ordningsvakter, höjda åldersgränser samt krav på att man ska förstå ordningsrutinerna som är på svenska eller engelska. Från februari 2016 fram tills nu har man enligt Fyrishov haft fyra fall av sexuella ofredanden. Bara i ett av fallen vet Fyrishov med säkerhet att det handlat om nyanlända.

Uppsala kommun har inte beslutat om utbildningsinsatser kring sexualitet och normer för ensamkommande ungdomar efter 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!