Fram till och med fredag kördes de tre mjuka linjera 40, 41 och 42. När dragningarna görs om på måndag 14 augusti kommer i stället två mjuka linjer, 30 och 31, trafikera Uppsala. De nya linjerna får högre turtäthet och ska bättre komplettera de övriga stadsbussarna.
I samband med omgörningen försvinner hållplatser. Utanför Leopolds trygghetsboende i Nyby, där personer över 70 år bor, finns i dagsläget ett stopp på linje 41. Det plockas nu bort. I stället hänvisar UL till ordinarie stadslinje 2 vid Topeliusgatan, 200 meter bort.
– Det är långt att gå om man har gångsvårigheter eller är synskadad. Det här är inte genomtänkt och kommer innebära att flera som bor där kommer att använda färdtjänst vilket fördyrar både för de gamla och kommunen, säger Lars O Ericsson som sitter i styrelsen för Leopolds trygghetsboende.
– Det är en sådan okänslighet att det är helt makalöst. De säger att det tar för lång tid för bussen att åka in men vi har testat och det tar en minut att åka fram och tillbaka, säger Jan Ask, ordförande för Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd.
UL:s presschef Sture Jonsson säger att han har full förståelse för att varje meter är avgörande för de som har svårt att gå.
– Samtidigt har vi sett att det har varit ganska begränsat resande, milt uttryckt, på de mjuka linjerna. Att då leda om en busslinje som 2:an känns som en ganska stor åtgärd för väldigt lite resande. Men för en del kan det bli ett problem.
Ingrid Edlund bor på seniorboendet Skogsblomman i Sävja och har också ställt sig frågande till omdragningen. 42:an har stannat precis utanför boendet men tas nu bort. Närmaste buss blir i stället 5:an. Den närmaste mjuka linjen, 31, kommer att stanna på Skåneresan, en backe ner.
– Bara den lilla uppförsbacken blir mycket jobbigare för oss, speciellt om man har handlat. Varför kan de inte köra förbi Skogsblomman och använda 5:ans vändplats? Mjuka linjen är mycket enklare när man har rollator. De har ju velat att man ska åka den när man har rollator eller rullstol eftersom de bussarna har en annan service och tid på ett annat sätt, säger Ingrid Edlund.
När mjuka linjen inrättades var det få bussar som var trappstegslösa. Det är numera standard för stadsbussarna och UL menar därför att den vanliga trafiken är ett bra alternativ för många, även för de med vissa rörelseproblem.
Varför behövs då de mjuka linjerna över huvud taget?
– Vi funderade på det ett tag, innan vi såg ett behov av en kompletterande trafik, säger Sture Jonsson och tar upp Sala backe som exempel där det annars skulle vara långt till stadsdelens bussar. Han nämner också att nya linje 31 knyter ihop målpunkter som är viktiga för äldre som Årstagården, Akademiska och Storgatan 11.
UL säger att de kommer att utvärdera hur omdragningarna fallit ut så snart som möjligt under hösten. På det sättet ska man kunna korrigera det som inte fungerat tillfredsställande.