Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Uppsala universitets centrum för klinisk forskning i Västerås och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, i en studie som publiceras i tidskriften European Journal of Public Health.
– Visserligen har alkoholanvändningen bland ungdomar sjunkit kraftigt parallellt med att allt fler ägnar mycket tid åt sociala medier och datorspelande, men det innebär inte att det finns ett orsakssamband. Det är faktiskt vanligare att ungdomarna som är mest aktiva på sociala medier dricker alkohol, säger Peter Larm, forskare vid CAN.
Studien bygger på uppgifter från tre hälso- och livsstilsenkäter, gjorda med två års mellanrum, bland drygt 7 000 15- och 16-åriga flickor och pojkar i årskurs nio i Västmanlands län. Ungdomarna besvarade detaljerade frågor om sina dator- och internetvanor och om de drack alkohol.
Under de fyra åren från det första till det tredje enkättillfället minskade andelen som drack alkohol med tio procentenheter bland både flickorna och pojkarna.
Omvänt ökade under samma tid andelen flickor respektive pojkar som tillbringade mer än två timmar varje dag vid datorn lika mycket.
– Samtidigt visar svaren att alkoholvanorna inte skilde sig nämnvärt mellan ungdomar som dagligen tillbringade mer eller mindre än två timmar vid datorn, alltså stick i stäv mot teorin om att ökad datoranvändning skulle vara drivkraften bakom minskat drickande av alkohol bland ungdomar, säger Peter Larm.
Uppdelat på olika internetaktiviteter var det något mindre vanligt att flitiga datorspelare – främst pojkar – använde alkohol, men klart vanligare att flickor och pojkar som ägnade mycket tid åt sociala medier gjorde det.
– Även andra studier har påvisat samband mellan mycket aktivitet på sociala medier och ökat drickande bland ungdomar. Det är knappast förvånande med tanke på de många alkoholbudskap som sprids på sociala medier, säger Peter Larm.
Också flera andra teorier om varför andelen ungdomar som dricker alkohol har sjunkit till rekordlåga nivåer har vid en närmare granskning inte hållit måttet.
– Vi behöver alltså forska vidare för att klarlägga varför allt färre ungdomar dricker alkohol. Sådana kunskaper behövs om vi ska stå rustade att snabbt sätta in motåtgärder om och när den positiva trenden vänder och fler unga börjar dricka, säger Peter Larm.
Fotnot: Hela studien i European Journal of Public Health kan läsas här.